Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема № 8

  • 25 035
  • 757
Добре дошли в новата тема!!! Flowers Hibiscus


Тя ще бъде за споделяне и взаимопомощ. Нека запазим добрия тон и доброто настроение! Grinning

Какво представлява това време на промяна?

Климактериумът (перименопаузата) е преходен период от живота на жената – овулацията спира и постепенно намалява продукцията на полови хормони от яйчниците. Този период се подразделя на три фази – пременопауза, менопауза и постменопауза.

Пременопаузата (40 – 49 години) е фаза, през която постепенно започва отслабване на яйчниковата дейност. Първоначално, през втората половина на цикъла, количеството на един от яйчниковите хормони – прогестерон, е недостатъчно. По-късно спира и отделянето на годна за оплождане яйцеклетка, като през целия цикъл се отделят само един вид хормони – естрогени.
Проблемите, възникващи пред жената през тази фаза от климактериума, са свързани главно с нарушения в менструалния цикъл. Отделянето от яйчниците само на естрогени предизвиква силно и неправилно разрастване на ендометриума.
Най-често след забавяне на очакваната менструация настъпва обилно и продължително маточно кръвотечение. Това са така наречените функционални маточни кръвотечения, дължащи се на неправилната дейност на яйчниците, при появата на които е задължителна консултацията с гинеколог.

Менопаузата (49 – 51 години) се определя ретроспективно – една година без кървене, считано от последната спонтанна менструация. Това окончателно бележи и края на репродуктивния период на жената. Най-често менопаузата настъпва около 50-та година.

Постменопаузата (52 – 60 години) е последната фаза на климактеричния период, през която настъпва пълното или почти пълното угасване на яйчниковата дейност.

Причина за настъпване на климактериума е намаляване на хормоналната активност на яйчниците, в резултат на което постепенно спада нивото на женските полови хормони.
Първоначално, в пременопаузата, намалява нивото на прогестерона и това води до нарушения в менструалния цикъл – нередовни менструации, забавяне на очакваната менструация, обилни маточни кръвотечения. По-късно спира и отделянето на годна за оплождане яйцеклетка, като през целия цикъл се отделят само един вид хормони – естрогени.
Недостигът на естрогени е причина за множеството симптоми – горещи вълни, нощни изпотявания, безсъние, тревожност, раздразнителност, понижено самочувствие и либидо.
Липсата на естрогени води и до атрофичните изменения в кожата, лигавиците, пикочно-половата система.

Симптоматиката на климактериума се нарича още климактеричен синдром и представлява комплекс от оплаквания. Климактеричният синдром е с различна степен на изява, индивидуален и с различна продължителност при всяка жена.

Основните групи оплаквания са:
•   менструални нарушения – чести, обилни менструации, нециклични кръвоизливи, липса на мензис
•   невровегетативни и нервнопсихични оплаквания – топли вълни, нощни изпотявания, безсъние, нервност, депресия, плачливост, чувство за малоценност, намалено либидо
•   атрофични промени на кожата и лигавиците
•   метаболитни промени – в липидния профил, остеопороза

Най-типичното оплакване в климактериума (при около 80% от жените) са така наречените “топли вълни”. Започват като внезапен пристъп на затопляне на лицето, шията и гърдите. Продължават най-често 1 – 2 минути и са съпроводени с видимо зачервяване на кожата. Броят на топлите вълни за денонощие е различен – от няколко до няколко десетки. Могат да продължат до пет години след менопаузата.

Към невровегетативните оплаквания спадат и изпотяванията, главоболието, световъртежът и безсънието. Много чести са и невро-психическите оплаквания – при всяка четвърта жена. Тe включват: меланхолия, депресия, плачливост, повишена раздразнителност и немотивирано безпокойство.

Жените, занимаващи се с умствена дейност, съобщават за трудна концентрация на вниманието и за отслабване на паметовите възможности.

Ниското ниво на естрогените е причина и за настъпване на различни атрофични промени в пикочно-половата система.

Източник: http://spisaniemd.bg/md/2010/06/klimakterium


Благодаря на Как` Сийка за предложения текст! Flowers Blossom
Добре е да има и полезна информация.

Благодаря и на Lemy за предложението! Flowers Four Leaf Clover

Тема 1
Тема 2
Тема 3
Тема 4
Тема 5
Тема 6
Тема 7

П.с. БЛАГОДАРЯ ЗА ОФОРМЛЕНИЕТО НА тема номер 7 на Lady Brinne  , тъй като направо копирам целия текст от там!
Виж целия пост
# 1
Цитирам перуника
Pperunika
Ентусиаст
# 75613 ян. 2020, 17:07 ч.
Преди последния опит инвитро имах задържан фоликул - 4 см.киста. Тогава ми предписаха противозачатъчни и обезболяващи, за да не ме боли при пукането. Аз не ги пих, обезболяващите, но изобщо не усетих кога се е спукала кистата.
Край на цитата.

Късметлийка. Мен така ме боли понякога, че не мога да спя.а при мен макс големина е била 3 см.
Виж целия пост
# 2
Перуника, а и други, които могат да отговорят- при пукане на такава киста или задържан фоликул има ли кръвотечение, което да подскаже, че нещо такова се е случило?
Виж целия пост
# 3
Никога не съм имала.
Виж целия пост
# 4
Включ..
Тази овулация много ме боля корем..тъпа,гадна ,тежка болка..
И си ме боли при секс:(
Виж целия пост
# 5
Включвам се и аз. Благодаря за темата Flowers Hibiscus
Абсолютно всеки месец овулацията ми е страшно болезнена. По-болезнена е от менструацията дори. Направо не се търпи на моменти Confounded
Виж целия пост
# 6
Перуника, а и други, които могат да отговорят- при пукане на такава киста или задържан фоликул има ли кръвотечение, което да подскаже, че нещо такова се е случило?
. При мен не, по -скоро бяло течение. Но вероятно не съм критерий. Нямала съм големи кисти. Четох някъде в бг мама за кисти 5-6 см.
Виж целия пост
# 7
Изясних си нещата- при пукане на фоликул, киста- няма кръвотечение.
Виж целия пост
# 8
Аз съм на 39 г. И ми откриха миома, този месец ми дойде цикъла на 13-тия ден от предишния, дали това е началото на пременопаузата. Най ми е притеснено дали ще имам желание и овлажняване при секс. Ще ви следя внимателно.
Виж целия пост
# 9
Това май може да се подпомогне с лубриканти, а за желанието- вино, добра обстановка....
Виж целия пост
# 10
Реге, мерси за темата. Хубаво е, че напоследък си говорим повече Simple Smile
Кристина, възможно ли е да е от миомата това избързване Thinking
Виж целия пост
# 11
Благодаря за темата ще следя а между другото докато четях се зададоха едни горещи 〰 шегувам се но и моя момент настъпва
Виж целия пост
# 12
Благодаря за темата Simple Smile
dolce miele, аз имам същата позиция по въпроса с приема на добавки Simple Smile Не всяка популярна добавка задъжително е полезна за всеки. Зависи от много неща. За храненето същата работа... било полезно да се ядат овесени ядки. Ми аз не понасям овесени ядки. Колкото пъти съм се опитвала да ги ям щото нали полезни, толкова пъти съм качвала рязко килограми. Ами и 90-дневната съм правила, при това без да съм била с наднормено тегло. А за ИР въглехидратния ден е ужас Simple Smile))) За себе си стигнах до извода, че всеки човек е индивидуален и трябва да намери своя режим. Когато намаля количеството на храната и спра бързите въглехидрати и силно огранича тестото свалям килограми и така си свалих и стойностите на инсулина. Това е... ям си стандартната храна (готвена), която и преди си ядях. Нищо не бъркам и не правя специално, не меря и пр.

Днес цял ден нещо домакинствах у дома. Сварих се от жега. После като излязох да взимам детето не питайте... щях да умра от студ Simple Smile))
Виж целия пост
# 13
И при мен овулацията е по-болезнена от менструацията.

За диетите една нормална чиния делите мислено на 3. Във всяка една част побирате протеин, въглехидрат и салата. Въглехидрат никога не се яде на голо (т. Е. Гладно). Дори и плод. Винаги трябва да е съчетан с протеин. Салатите и те не трябва да са по половин кг, понеже са салати и нямат калории. Вечер по-добре без въглехидрат. Ако ще се яде нещо по-въглехидратно, да се изтегли на сутрешното хранене. Хубаво е да се хапва 3-4 пъти на ден.
Виж целия пост
# 14
Аз нямам нужда от лубриканти. Ама мерак - нито капка. Чак се отчайвам. Появи ли се мерак (един ден в месеца), значи ще ми дойде. Ако не се появи хич - ще пропусне.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия