Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Знае ли някой лек за ТИНИТУС (Шум в ушите) 3

  • 20 664
  • 483
Ето кратко обобщение от предишните теми за хора, които имат шум в ушите.
Причините за тинитус са различни при различните хора. Сред основните  причини за този шум са:
 - проблеми със сърцето (прекарани инсулти или инфаркти);
 - проблеми с кръвоносните съдове (ангиологични);
 - проблеми от психологично естество (психични травми);
 - проблеми от психиатрично естество (не асоциирайте с лудост, макар и шум, музика, гласове да тормозят и хората с психиатрични заболявания);
 - физически травми;
 - шипове в цервикалната област (шипове в гръбначният стълб);
 - високо кръно налягане;
 - загуба на слуха - неврит, отосклероза, в следствие на лечение с антибиотик;
 - като последствие от прекаран грип;
 - прекомерната употреба на аспирин;
 - според някои учени, причина може да бъде и електросмога (системно и силно въздействие електромагнитните вълни, излъчвани от електронните устройства)
 - най-лошите, за щастие редки причини за шума - аневризми, тумори в областта на шията и главата.

Ще се опитам съвсем накратко и най-общо да обобщя нещата, които са помогнали или могат да помогнат. Може да пишете за още неща, за да ги добавя.
Първото и задължително нещо е да се отиде на лекар УНГ и да се направят изследвания на слуха - аудиограма. Ако не установи проблеми в слуховия апарат (напр. причина може да е ушна кал), може да се консултирате и с отоневролог.
Според отоневролозите, ако се отиде в първите дни след получаването на тинитуса и се приложи лечение, шансът за излекуване е по-голям.
Обикновено се предписват съдоразширяващи медикаменти като Бетасерк, Кавинтон, Ноотропил, и медикаменти като Селеногин и Гинко билоба.
Добре е да се внимава за съдържанието на токсични вещества в добавките с Гинко, тъй като те променят ДНК и водят до злокачествени заболявания и други увреждания. Иначе Гинко намалява шума при прием над 2 мес., съфорумка споделя че при нея е помогнало.
Препоръчва се повече движение, тъй като подобрява кръвообръщението;
Популярни са още лечение с барокамера (не много ефективно);
Упражненията на Норбеков;
Два вида ТЕС терапии - едната е Техники за емоционална свобода, а другата - Транскраниална Електростимулация;
Акупунктура.
 
За отвличане на вниманието и заглушаване на шума в ушите може да се използва т.н бял шум. В ютюб напишете: white noise, и ще ви излезнат много клипове, обикновено с продължително времетраене, и непрекъсвани от реклами, със звуци, с които сме свикнали или ни успокояват.

Полезни хранителни продукти:
моркови - отговарят за нормалното кръвоснабдяване на тъпанчето;
тлъсти сортове риба - благодарение на съдържанието на Омега-3 мастни киселини, рибата е в състояние да предотврати появата на слухови халюцинации;
орехи - забавят процеса на стареене, подобряват работата на вътрешното ухо, стимулират функцията на организма за самопречистване;
морско зеле - този продукт се отнася към изключително важните за ушите храни, в него се съдържа голямо количество йод, който има пряко отношение към вестибуларния баланс, посредством нормализирането дейността на нервите;
яйца (кокоши) - източник са на така необходимото вещество лутеин, благодарение на което се разширява диапазонът на уловимите от ушите звукови сигнали;
черен шоколад - активизира дейността на кръвоносните съдове, участва в снабдяване на вътрешното ухо с кислород;
пилешко месо - богато е на белтъчини, които са "строителен материал" за вътрешната структура на ухото;
спанак - в него се съдържа голямо количество хранителни вещества, предпазващи ухото от намаляване или загуба на слуха.

Вредни продукти:
спиртни напитки - предизвикват спазми на кръвоносните съдове, в резултат на което е възможно да се появят слухови халюцинации;
сол - задържа влагата в организма, вследствие се повишава кръвното налягане и съответно шумът в ушите;
тлъсто месо - нарушава кръвоснабдяването на ушните миди, поради наличието на големи количества вредни мазнини; повишава нивото на холестерола в кръвта;
пушени колбаси и други продукти с дълъг срок на годност - в тях има вещества, които водят до нарушения на вестибуларния апарат;
кафе, чай - кофеинът нарушава кръвообращението и е вреден за слуха, затова, ако не можете да се откажете от такива напитки, ограничете приема им.

Статия за тинитуса:
https://www.credoweb.bg/topics/general/tinitus-shum-v-ushite/2248

Линк към първата и втората тема => http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=277550;;20
https://www.bg-mamma.com/?topic=975521
Виж целия пост
# 1
Благодаря за новата тема! Аз също съм с шум в ушите ,след прекаран грип.
Виж целия пост
# 2
Записвам се и аз.
Вчера разбрх че аспирина може да предизвика шум в ушите.
Виж целия пост
# 3
Браво много добро обобщение и информация от другите теми .
Виж целия пост
# 4
Още причини за шума:Квантов преход, вредно излъчване от ЕМП /електросмог/, страничен ефект на някои лекарства вкл за кръвно.
Виж целия пост
# 5
Благодаря на всички за предложенията! Включих ги.
Виж целия пост
# 6
Аз моят шум го свързвам с ниското кръвно налягане в последно време . Предложете ми храни и напитки ,които вдигат кръвното . Аз знам за айран ,кола и кафе . Моментите в които шума ми е намалял кръвното ми е било 120/80 или 125/80 ,а в повечето време ми е около 100/60 и тогава шума е осезаем .  Преди не съм бил никога с толкова ниско кръвно . Всяка година ходя на пълни прегледи от работата и там ми казват ,че съм здрав и нямам проблеми със сърцето .  Мисля ,че годините на диета и хранителни режими избягващи много от вредните неща стигнах до това положение .
Виж целия пост
# 7
Щом се храниш здравословно, значи може да не поемаш достатъчно сол. Може затова да ти е ниско кръвното.
То напоследък нормите за сол са толкова противоречиви, че човек не знае колко е нормално.
Пробвай да си солиш повече салатата. Ако добавиш и ракийка, всичко ще ти се оправи хаха
Виж целия пост
# 8
Аз моят шум го свързвам с ниското кръвно налягане в последно време . Предложете ми храни и напитки ,които вдигат кръвното . Аз знам за айран ,кола и кафе . Моментите в които шума ми е намалял кръвното ми е било 120/80 или 125/80 ,а в повечето време ми е около 100/60 и тогава шума е осезаем .  Преди не съм бил никога с толкова ниско кръвно . Всяка година ходя на пълни прегледи от работата и там ми казват ,че съм здрав и нямам проблеми със сърцето .  Мисля ,че годините на диета и хранителни режими избягващи много от вредните неща стигнах до това положение .
По принцип, най-доброто кръвно налягане е 70/110, т.е. малко по-ниско от приетото 80/120. Така казва д-р Людмила Емилова, която е гуру в здравословното хранене. Ходя в клиниката й почти всяка година.
Всичко зависи и от това как се чувстваш. Ако пада по-надолу от това, може би не ти е добре.
Кръвното се вдига и от солена храна. Не значи да сипеш тонове сол, защото може да получиш бъбречни камъни. Но все пак, соли си нормално.
Според Емилова, 2 гр. сол на ден са достатъчно, което е доста трудно постижимо, защото навсякъде има сол - хляба, готовите и обработени храни.
А според общоприетото от лекарите, количеството, което се счита, че не е вредно, е 6 гр. Значи можеш да си солиш, както се казва на вкус.
Солта задържа течностите в организма, и от там повишава кръвното. За бързо вдигане, ако ти падне много ниско, рецептата е кисело мляко със сол.
Виж целия пост
# 9
Айрян със сол вдига кръвното най-бързо и ефикасно. Но ако организмът е привикнал с ниското кръвно, дори и нормалното ще причинява проблеми. За пример: майка ми цял живот е с кръвно 90/60 и за нея нормалното 120/80 вече е високо и не се чувства добре.
Аз мислех, че шум в ушите може да се причинява от високо кръвно, не от ниско, баща ми е хипертоник и постоянно се оплаква от шум в ушите. Пращат го на отоневролог, но в нашия град свестни и кадърни няма.
Виж целия пост
# 10
Още веднъж да напомня за симптомите на Квантовия преход, защото виждам че прекалено много се разчита на лекари и "лечение"...
Виж целия пост
# 11
Друг причинител на шума е проблеми с Евстахиевата тръба .
https://medpedia.framar.bg/%D0%B7%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D0%BB%D1%8F% … D1%8A%D0%B1%D0%B0


При кой лекар може да се провери дали всичко е наред с нея ?

Вече почвам да се съмнявам да нямам пък някакъв проблем с нея  ,специално на това ухо с бученето и чувството за затиснатост и заглъхване  .
Виж целия пост
# 12
Попринцип знам е че нормално да чуваш някакв шум и се дължи да звуците през деня
Но освен този шум  .В послено време вечер като си легна , чувам леко свирене в дясното ухо  , все едно се чува боилер или нещо като чешма , след това станових че когато е доста тихо през деня, или си запуша ушите, отново го чувам , до колко това е нормално ?
Трябва ли да ме притеснява? .Някоя от вас имала ли го е ?
Моля споделете .....
Благодаря ви предваритело Heart
Виж целия пост
# 13
Нарича се тинитус. При мен е част от ежедневието ми вече 10 години за съжаление. В началото беше съпроводено и със загуба на слуха. Когато нещата се нормализират с този коронавирус бих те посъветвала да отидеш на УНГ, иначе човек свиква с това и се научава да го игнорира до някаква степен.
Виж целия пост
# 14
Не е нормално. Отидете на ушен.

Пс: Може да е просто запушване. Не бързайте с диагнозите по интернет.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия