Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Предстои ли нова икономическа криза и заради коронавируса?

  • 34 209
  • 785
Още през 2018г. се заговори, че предстои нова икономичека криза - предвид цикличността им. През есента на 2019г. темата отново плахо се повдигна. Сега, ситуацията с коронавирус променя картината в глобален план.

Споделете своите мисли и очаквания.
Виж целия пост
# 1
В туризма вече има реални загуби. Отказани почивки, полети, резервации...
Виж целия пост
# 2
Какви очаквания, тя кризата започна да е факт още с първата карантина на милионен град в Китай. Стотици големи фирми ограничиха производство, оттам продажби, на коли и всякаква електроника. Нататък по веригата се предполага какво може да се случи. Аз лично смятам, че рецесията предстои съвсем скоро.
Виж целия пост
# 3
САЩ магически изобретиха ваксина, така че едва ли ще се стигне до сериозна криза от каквото и да е естество.
Виж целия пост
# 4
Една от теориите на конспирацията, на които попаднах във връзка с вируса, беше точно в тази насока. Вирус- трус/ катастрофа в Китай- ваксина от САЩ, които остават незасегнати за сметка на Китай.
Виж целия пост
# 5
Преди повече от 15 години, когато за пръв път чух теорията за финансовия колапс и ограничаването на свободите, бях толкова скандализирана, че я запомних. Тогава бях много млада и ми се стори болно, но голяма част от нещата действително се случиха. Смятам, че това е тема с огромен потенциал и ако се намерят хора, които имат наблюдения - за мен ще е изключително интересна. Затова се записвам да следя от сега. Благодаря, Алена.
Виж целия пост
# 6
Точно това се случва. Не че няма вирус, но има всякакви вируси и от някои от тях, понякога се умира.
Обаче не се създава такава истерия.
Когато американците разбраха, че специалните мерки ще стигнат и до тях, "изобретиха" лек. Сега спокойно ще обявят, че са овладели болестта и няма смисъл от паника (поне при тях).
Виж целия пост
# 7
И на мен ми е интересна темата. Ще следя. За сега нямам особено какво да кажа- ясно е, че туризмът ще подстрада първи- ще видим нататък как ще е.
Виж целия пост
# 8
Разсъждавайки за налегналата се икономическа ситуация, не можех да си отговоря кой има полза от подобен световен икономически срив. Вече е известен факт, че вирусът е изкуствено създаден. Представлява онази част от спина, която срива имунната система, последван от не толкова опасни вируси, които, обаче заедно водят до летален край. Въпроса бе, кой го създава? Логично е, ако се подрине китайската  икономика, да сполети същото и целия останал свят. Но, сега като чета, че САЩ изненадващо открили лек за тази пандемия, отговора е близо до ума. Това е моето виждане за малкото информация, която имам.

P.S. През личния ми хороскоп ноември месец, астроложката ме предупреди, че 2020 ще бъде кризисна за целия свят. Може би има общо с вируса, но не съм сигурна, че тогава той бе факт.
Виж целия пост
# 9
Още преди вируса имаше анализи, че криза ще има, но няма да е толкова тежка, като тази преди 10г.

Сега, предвид вируса, коментарите са, че кризата ще е "V"-образна. Рязко падане надолу и бързо покачване, след като се нормализира картината. Вече има заводи в Китай искат разрешение от правителството да възобновят производствените си процеси.

За туризма - имаше въпрос сутринта "можем ли да откажем резервация и да поискаме възстановяване на платената сума" - можело, само ако в региона е обявена извенредна ситуация. От гл.т. на турстите - който е платил, вероятно "гори с парите". И може би предстои "слаб сезон", аз бих се въздържала от разходки в този момент. Но виждам и много неглижиращи ситуацията с тезата "ако им било писано - щели да се разболеят" ....
Виж целия пост
# 10
Живея в голям туристически център в Испания и работя в ресторант. Към момента не се усеща никакъв отлив от туристи, дори заради Брекзит( работим предимно с англичани). Ще видим с развитието на вируса какво ще се случи през този сезон.
Виж целия пост
# 11
Американците имат огромен интерес Китай да е зле.

Аз не бих пътувала, ако има риск да ме затворят в хотелска стая за няколко седмици (като хората в Милано). Това е най-сериозният риск.
Виж целия пост
# 12
САЩ магически изобретиха ваксина, така че едва ли ще се стигне до сериозна криза от каквото и да е естество.
Да, но върху хора ще я тестват през април. А вероятно функцията й е превантивна, така че... ще трябва какво? Да се изследваш дали не си носител преди да си я поставиш или как?
Виж целия пост
# 13
Следя един испански сайт с новини за вируса. Ето какви нещица излизат там.

Европейската централна банка е "много загрижена" за разпространението на коронавируса, заяви в четвъртък новият член на Изпълнителния съвет на ЕЦБ Изабел Шнабел. "Всички сме много загрижени за това, което в момента се случва по отношение на разпространението на коронавирус", каза Шнабел по време на реч в Лондон. "Знаем, че това наистина увеличава до голяма степен несигурността, за перспективите за глобален растеж, но разбира се и за перспективите за еврозоната", отчита Ройтерс.

95-октановият бензин е паднал с 8,56% през последната седмица, докато дизелът е намален с 11,08%, така че двете горива са регистрирали най-ниските цени от средата на 2017 г. Това е резултат от резкия спад на петрола през последните седмици поради опасението на инвеститорите, че разрастването на коронавируса ще намали световната икономическа активност и вследствие на това потреблението на суров нефт.
Виж целия пост
# 14
Пикът не е дошъл, за да се усетят последствията.
Гледам, че всички пипат предпазливо и не затварят масово заводи, учреждения  и не се спират полети и командировки в Европа.
Изключвам Китай и полетите към Италия.
Всяко по консервативно действие, ще повлече след себе си повече икономически последствия.
Ако се спрат пътуванията, туристическия бранш може да отпише тази година и да почне да намаля персонала, за да не трупа още загуби. После са другите по веригата, ресторанти и т.н. и така се завърта кръга на икономическите последици.
А хората и заплатите им са главните двигатели на купуването на жилища, удоволстия и други блага, извън хранителните.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия