Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 26

  • 22 709
  • 743
# 75
Аз кокосово в консерва винаги имам вкъщи и го ползвам най-често за къри. Вчера си поръчах кокосово мляко на прах, мислех да правя шоколад за половина и детето, но не съм много очарована....
Виж целия пост
# 76
Исках и аз да купя кокосово на прах- но като разбрах, че с опаковка за около 7 (мисля) лева ще станат...300 мл мляко и се отказах Joy От консерва ми  е екстра, но не винаги поддържам наличности вкъщи...
Виж целия пост
# 77
Кокосово на прах 150 грама, струва 8.75. това е най-евтиния вариант, който намерих. не се разтваря добре в гореща вода-остава на буци и е блудкаво...
Виж целия пост
# 78
Да, като че ли 7 лв беше промо цена даже за 150-те грама- да си го пият Stuck Out Tongue Winking Eye Аз първоначално мислех, че става за кафе вместо сметана- аз обожавам аромат на кокос. Купих си био обезмирисено кокосови масло- ще си го използвам, но...някак на мас ми напомня като е без типичния си аромат... Grinning  Няма да купя отново обезмирисено. Sunglasses
Виж целия пост
# 79
Аз маслото си го купувам ароматно, ама само аз си го ям-готвя с него. На капризните готвя със зехтин. Ядат студени манджи, щото микровълновата била вредна и им замръзвало...
Виж целия пост
# 80
Притоплям на котлон или във фрайъра. Ако не ми се яде студено. МВ нямам. Готвя с мас, кокосово, зехтин, масло- вкъщи трудно хващат разликата Grinning
Виж целия пост
# 81
Ами могат и в кукъра да си топлят, като им е вредна микровълновата...И аз със същото готвя-без мас. По принцип готвя и с лешниково и с орехово масло, ама сега заради короната, май няма да мога в края на месеца да ходя в Одрин да си напазарувам.
Виж целия пост
# 82
Аз продължавам да доклад с тестовете - значи: ядене на протокал: 0м - 5.2, 60м - 9.1, 120м- 5.2... после ябълка : 0м -5.2, 60м -7.1...
Хммм... нещо не разбирам - защо някои хора стигат пикова стойност след една ябълка 7... а други качват едва по - малко примерно 5.9?  Имам предвид .. от инсулина ли зависи или от реакцията на КЗ ? Защото аз си мисля, че организма приема захар обработва я и покачва КЗ... след това отделя инсулин и я сваля ... При мен скача много висока КЗ стартова, след това организма отделя много инсулин и я сваля до нормалните граници. Ама може и аз не разбирам правилно механизма... Защото тогава няма причина на 180 м след ОГТТ да слизам до КЗ 3.2 ...
Виж целия пост
# 83
Това което не разбираш може би е, че всъщност, инсулинът започва да се секретира още със започване на храненето- според това какво ядеш се отделя съответно количество инсулин...Не започва отделяне на инсулин чак след като КЗ се повиши до максималната стойност...Можеш и сама да провериш като премериш глюкозата  и 30-40 минути след хранене....А причината при някои хора от портокал или ябълка инсулинът да се покачва повече е именно в това, че чувствителността към инсулин е намалена. А също и зависи от индивидуалната чувствителност/поносимост към въглехидрати и захари. При ИР рядко се толерира по-голямо количество въглехидрати.
Да речем, че стане катастрофа. Раненият започва да кърви веднага, не чака да се появи линейката 1 час по-късно, че лекарят да спре кървенето...и да реагира. При добро кръвосъсирване и малка рана или одраскване- тя ще се затвори сама. Обаче при по-сериозно нараняване тялото колкото и да прави опити да затвори раната ще му трябват и още средства (превръзки и др.), кръвосъсирването само по себе си няма да е достатъчно... .Stuck Out Tongue Winking Eye Подобно става и с инсулина- произвежда се още и още докато КЗ стане приемлива...а когато това не е възможно и след години се стига до диабет (ако не се предприемат мерки). А когато лекарствата за диабет не вършат достатъчно работа се налага и инсулин външно да се внася....Да, изглежда, че глюкозата е главния виновник- но за да се покачи тя до високи нива определено има проблем с инсулиновата чувствителност...Много ми хареса едно изказване на Бледолилава, беше нещо, че при висок инсулин на гладно не е знаела колко време има преди диабета...и си е така, за съжаление. КЗ си остава нормална доста време преди да се проявят симптоми на ИР, чак тогава започва да се покачва и на гладно....
Виж целия пост
# 84
Започвам да разбирам, т.е няма значение, че на 120 минута инсулина е върнал КЗ в нормално граници, достатъчно е, че на 60 м имам високи стойности на КЗ, за да е видно, че има проблем с инсулина. Добре, тогава какви са нормалните стойности до който се покачва КЗ след хранене на 60-та минута ? Има ли някакви нормални стойности за въглехидрати и плодове ...?
Виж целия пост
# 85
Не бива КЗ да се покачва с повече от 1,4-1,8 (губи ми се точната цифра в момента) от стойността на гладно. Според някои (лекари) не трябва да е над 6,2. Според други- около 7. Според едни 2 часа след храна стойността трябва да е ок, според други (а и аз съм на това мнение) най-добре изобщо и 60 минути след хранене не е добре КЗ да скача много. Самата гликация която се получава при всяко прекомерно покачване можела да нанесе щети (особено при натрупване с времето).  Естествено, зависи и от началната КЗ. Човек със 6,0 едва ли след портокал и шоколад ще му е 6,2 глюкозата след хранене. Grinning Вече ти кое ще приемеш за нормално за теб- въпрос на избор. Аз ако реша да ям портокал бих съобразила да го ям в количество което не ми повишава прекалено КЗ. Засега ми се случва много рядко, веднъж на месец-два-три, може би. Thinking Ако пък след време установиш, че толерираш по-добре портокал- няма какво толкова да го мислиш.
Виж целия пост
# 86
Добре, а някой друг тествал ли е до колко му скача на 60 м КЗ от цитруси или бял хляб ?
На мен, от една нормално голяма ябълка, на първия час КЗ се качва до 6,1. На гладно ми е под 5.

Ако клетките ти са "празни" от захар, не ти се качва толкова КЗ, но ако са "пълни", намаляват рецепторите си за инсулин, който вкарва захарта в тях и отказват да я приемат. За това и в кръвта ти остава повече циркулираща глюкоза, за това и панкреаса произвежда прекалено много инсулин, за да набута захарта в клетките. Така че според мен си с резистентни клетки, щом толкова ти се качва захарта.
Виж целия пост
# 87
Миоки е написала точно каквото смятах и аз да напиша. Тази глюкоза, която циркулира в кръвта, трябва да изчезне преди да се вкарва нова. Ако на гладно е под 5, не вярвам след хранене да скочи много. До 4.5 смятам (лично мнение), че е оптимално да се поддържа на гладно. Според Милко Георгиев глюкоза на гладно над 5.2 е проблем, а не над 6. Съгласна съм с него. При мен беше в началото 5.38 - напълно в референтни граници, което не пречеше обаче да бълвам инсулин. За 2 години след режим и 15 измервания само веднъж ми е била 5.08. Средно - 4.28. Добре е да се изразходват и глюкогеновите запаси, т.е. някакви упражнения, спорт, движение да има. Клетките трябва да огладнеят сами, за да не се налага инсулинът насила да ги храни.
Виж целия пост
# 88
Моля да ме извините, че сигурно задавам глупави въпроси, но се опитвам да разбера принципа, на който работи организма на човек с такъв проблем, за да мога с течение на времето да се адаптирам и да започна тежим, който да бъде най - подходящ за мен. Много благодаря на всички за отговорите. Предвид факта, ме съм едва на 34 години ( другия месец правя 35) и че е станала тая цялата работа от силен стрес, е ясно, ме ще трябва да адаптирам целия си живот и семейството си към изцяло нов начин на хранене... Аз до тази година, когато открих този проблем, никога не съм спазвала режими и диети ... и ще ми бъде доста трудно.
При мен КЗ на гладно варива от 4.9 до 5.4 ... но днес явно от целия стрес последните дни покрай тия открития за КЗ ( дойде ми и МЦ, който при мен е с много тежък ПМС и тежко протичане първите 2-3 дни - отново подарък от тревожното разстройство) тази сутрин измерих между 5.7-6.2... измерих я 4 пъти поредно, защото пак се стресирах много...

Установих, че с храненето ще ми е трудно, но ще успея да ае адаптирам към вашия режим, аз за щастие много обичам да ям месо, обичам и риба и рибни продукти ( тях не съм се специализирала да ги приготвям все още много добре, но ще се науча в движение), обичам зелени зеленчуци и т.н, ям млечни... за щастие нямам за сега някакви тежки алергии ( ще си направя и кръвен тест за хранителни алергии за всеки случай), но най - ще ми е трудно с две неща ... - шоколад, както и някакъв алкохол ... Не пия много, пия от време на време, като изляза с приятели по питие - две, но това ми е част от социалната култура, все още съм млада и доста излизам по барове и купони... За това бих искала да ви питам, има ли алкохол, който да мога да пия от време на време в малки количества ( например по чаша вино)... ? Вчера изпих към 1 чаша червено вино ( аз доста го разреждам с вода)  и установих, че вдигам захар до 5.8 от него, което е ок... мисля ..?
Виж целия пост
# 89
Моят принцип е, че това е доживотен начин на хранене и затова е важно да не се чувстваш ограничена и лишена от радостите на живота.

Мисля, че не е проблем от време на време да се яде шоколад, като е добре да се избират какаовите варианти, т.е. тъмен шоколад най-добре с 85% какао и нагоре. Не всеки шоколад, който се води по етикет дарк, е такъв обаче, затова се чете табличката отзад. Виждала съм шоколади, които гордо се водят тъмни, а отзад захарта е 45-50 г/100, което е почти колкото при обикновения млечен. На Линдт са добри шоколадите, които са 85% и нагоре, но са по-скъпи. Има и в Лидъл по-народен от към цени вариант, пак 85%. Ако си свикнала с обикновен млечен шоколад, отначало тези шоколади ще ти се струват кисели или горчиви. Свиква се до такава степен, че след време ако опиташ любимия си млечен чак ти гори устата от прекалена сладост. Разбира се, не се изяжда по цял наведнъж. Избягват се шоколадите за диабетици, подсладени с фруктоза и малтитол, не са за хора с ИР.

Относно алкохола - със сигурност се избягва бирата и сладките вина и коктейли. От вината най-приемливи са сухите. За твърд алкохол не съм проучвала, не пия такъв, но май не е препоръчителен не заради захар, а заради обработката от черния дроб с предимство...
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия