Част 1Влажността
Вредна за здравето е както ниската, така и високата влажност. Повечето хора се чувстват добре, когато въздухът е сух и прохладен.
Влажните стени имат ниска температура и усилват процеса на топлоотдаване от организма.

Висока влажност  
Прекомерната влага през зимните месеци е често срещано явление, особено в стари къщи, приземни етажи, домове с неправилно поставена топлоизолация или лоша вентилация. Тя е предпоставка за развитието на вредни за здравето бактерии и плесени. Най-застрашени са хората с белодробни и сърдечно-съдови заболявания, понижен имунитет и малките деца.

Повишената влажност стимулира и размножаването на различни видове гъбички. Известни са около 350 вида, които могат да предизвикат алергия. Ако влажността от 30% се увеличи до 80%, нивото на гъбичното замърсяване в помещенията нараства повече от 3 пъти. Изследвания сочат, че в домовете на хора, страдащи от алергия, нивата на спорите на влажността на въздуха и плесените са многократно по-високи от тези, които са измерени в жилищата на здрави хора.

Признаци: Във влажните помещения се усеща силно чувство за хлад, а въздухът има тежка миризма. В ъглите се забелязват мокри петна, а в последствие се развива и плесен.
Как да намалим влагата: често проветрявайте помещението и дърпайте завесите, за да влезе колкото се може повече слънчева светлина.

Ниска влажност
Сухият въздух е характерен за новите жилища, които се отопляват денонощно и рядко се проветряват.
Признаци: Собственото ни тяло започва да губи влага – първи се изсушават лигавиците. В носа се образуват сухи секрети, устните се напукват, гърлото ни стърже, дразни ни на очите, а гласът ни често е дрезгав.
При ниска влажност на въздуха кръвта по-трудно се насища с кислород и дори е възможно да изпитаме характерните симптоми на кислороден глад – сънливост, нарушения в паметта и понижение на умствената активност.

Заради сухия въздух, в помещенията се натрупва повече статично електричество и прах, което тежко се понася от хората с алергии, бронхиална астма и малките деца.

Как да повишим влажността
Най-икономичният и сигурен метод е често да почистваме помещението, на радиаторите да поставяме влажни кърпи, а около тях съдове с вода. Озеленяването на дома е друг начин да се преборим със сухия въздух в дома – трайно и естетично.
Малко по-скъпа, но не изискваща особени усилия е употребата на битови овлажнители за въздух. Те позволяват поддържането на постоянна влажност в помещението и често са комбинирани с йонизатор за въздух.

Голямо значение за здравословния микроклимат в затворените помещения има йонният състав на въздуха, т.е. съотношението на позитивните и негативни йони. Отрицателните йони влияят добре върху самочувствието на хората, затова трябва да надвишават положителните. Те нормализират кръвното налягане и влияят добре на хората със сърдечно-съдови заболявания и заболявания на дихателните пътища. Важни са при повишено умствено и физическо натоварване.
Ако във въздуха преобладават положителните йони, човек усеща “недостиг на кислород”, умора, главоболие. Екраните на телевизорите и компютрите, климатиците и дори обикновените жизнени процеси на човек повишават концентрациите на положителните йони.
Оптималното им ниво е 600 йони/сm3.

В чистия атмосферен въздух се съдържат около 1000 отрицателни йони и 1200 положителни йони на кубичен сантиметър въздух.

Много важен е постоянният приток на чист въздух. Проветрявайте три или четири пъти дневно за кратко време, но обстойно. Четири минути са достатъчни, за да влезе нужното количество свеж въздух.
Виж целия пост