Хиповитаминозата се проявява особено забележимо в края на зимата. Какво да правим, за да се справим с нея?За надеждна преграда, защитаваща организма от проникването на вируси и вредни бактерии, служи имунната система. Ако имунитетът е силен, той ефективно се бори с болестите. Но под въздействието на стреса, неблагоприятната екологична обстановка, неправилното хранене, хроничното недоспиване и високите психически натоварвания, тази защитна система престава да изпълнява главните си функции. В този сложен момент на помощ идва подкреплението – незаменимите и полезни витамини. Те могат и трябва да се използват както за профилактика, така и за лечение на множество заболявания, в това число грип и остри респираторни вирусни инфекции. Особено ефективно е тяхното действие в началните етапи на заболяването. С най-добре изразени защитни свойства се отличават витамините А, Е и С. Те възпрепятстват вредното въздействие на свободните радикали в клетките, от които са съставени органите на имунната система.

Повече не означава по-добре
Не винаги може да се реши проблемът с лошото усвояване на витамини чрез увеличаване на дозите. Например, след достигане на необходимото ниво на витамини В2 и С, по-нататъшното повишаване на дозата не само не води до по-усилено абсорбиране, но и влошава този процес. При въвеждането на 1 г аскорбинова киселина ще се абсорбират 75%, а при увеличаване на дозата до 5 г нейното усвояване ще падне до 20%. Освен това, приемът на витамини С, В1 и В2 в прекомерни дози води до бързото им извеждане от организма в непроменен вид. Затова е безсмислено да се гълтат витамини с шепи. За да подобрите тяхното усвояване, навреме се обръщайте към специалисти и грижливо лекувайте хроничните си заболявания.

Диагноза с просто око
Да се определи достоверно кой витамин конкретно не достига на човек е възможно само със специален анализ. Но някои изводи могат да се направят и по косвени външни признаци.

- Ако ви кървят венците - налице е хиповитаминоза С (а ако сте пушач, можете да бъдете сигурни, че организмът ви страда двойно от недостиг на този витамин).

- Ако често нервничите без причина, изливате гнева си върху околните, ядосвате се – вероятно имате нужда от витамините от група В, особено В1, В5, В6, В12.

- Ранички в ъгълчетата на устата, напукани устни – организмът сигнализира, че трябва да го подхраните с витамин В2.

- Пърхут и суха коса са сигурен знак, че не ви достига биотин.

- Мускулна слабост и спазми се появяват, когато организмът има нужда от витамин Е.

- A проблеми със зрението в тъмното, зачервени очи, обриви и сърбежи сигнализират за хиповитаминоза А.
Между другото, тези два витамина (А и Е) е най-ефикасно да се приемат едновременно.


 
Нито много, нито малко
За съжаление повечето от съвременните хора се сдобиват с едно или няколко хронични заболявания още от училищна възраст. Някои от тях също повишават риска от хиповитаминоза. При заболяванията на стомаха с понижена киселинност в организма възниква недостиг на витамини В, В1, В3, С, а при тези с повишена киселинност -  витамини А, В3, В12, С. При жлъчнокаменна болест или хроничен хепатит може да се наблюдава дефицит на мастноразтворимите  А, D, Е и К. Проблемите с чревните заболявания водят до повишена необходимост от веществата, обозначени с буквите А, К, Е, D, Н, С и витамините от група В. Запасът от необходими елементи бързо „изгаря” и при инфекциозни заболявания, съпроводени с треска, особено при грип. Затова по време на такова заболяване трябва да се приемат комплексни витаминни препарати в дозировка, превишаваща обичайната с 2-3 пъти. Хиповитаминозата е често следствие на хроничните заболявания на дихателните органи и бъбреците, както и страничен ефект при лечение с антибиотици и сулфаниламиди. В тези случаи е необходимо да се приемат допълнително витамини А, С, В1, В2, В6.

Безконтролният прием на микроелементи в големи дози може да доведе до интоксикация на организма или да предизвика алергична реакция, която да доведе до анафилактичен шок.
Особено опасно е предозирането на мастноразтворимите витамини А, D, Е и К, които се натрупват като резерв в черния дроб и мастните тъкани.


Да живеем здравословно
При хиповитаминоза организмът особено остро се нуждае от витамините А, С, D, Е и цялата група В. Витамин А е полезен за кожата, С – защитава от чести простуди, D – спомага за усвояването на калция (т.е. подобрява състоянието на костите, ноктите и косата), Е – придава енергия и неутрализира токсините, витамините от група В добавят енергия, укрепват нервите.

Да се получат всички тези вещества в нужното количество от храната е практически невъзможно, затова в навечерието на пролетта всеки от нас трябва да се подложи на курс от специални витаминно-минерални комплекси. Но това не означава, че аптечните препарати са способни да заменят „живите” витамини. Затова плодовете и зеленчуците трябва да са включени в ежедневното ни меню. Плодовете се усвояват по-добре на празен стомах, половин час преди хранене. Яжте месо, риба, черен дроб, ядки, картофи, не забравяйте за бирената мая (но не и бирата) – всички тези продукти съдържат необходимия ви за поддържане на добра физическа форма витамин В6 (разгражда мазнините, нормализира обмяната на веществата).

Пийте колкото може повече сокове и зелен чай. Не злоупотребявайте със сладкото – известно е, че любителите на захарта, тестените закуски и сладкишите често изпитват остра нужда от витамини А, D, В1. Вместо бонбони и торти по-добре наблегнете на богатия с витамини мед.

За да запазите максимално полезните вещества в храната, не съхранявайте твърде дълго плодовете и зеленчуците – яжте ги максимално свежи. Не е нужно повторно да се притопля и още повече, да се подварява приготвеното ястие. Гответе храната си на пара, варете зеленчуците необелени и обезателно в тенджера с капак.
Виж целия пост