Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Пробиотици за децата – какво трябва да знаем?

  • 5 517
  • 141
Пробиотиците и пребиотиците са гореща тема в педиатричните изследвания, а данните от тях са основание за извода, че ролята на стомашно-чревната микробиота през първия месец от живота е от решаващо значение за балансирано развитие на имунната система. Но как се развива чревната микробиота (ЧМ) след раждането на нашето бебе, кои фактори могат да повлияят този процес, може ли ранният дисбаланс да има потенциален късен ефект, каква е връзката ѝ с имунната система?

Според предсказуемия модел за колонизация на стомашно-чревния тракт на новородените тя започва по време на вътреутробното развитие, но ЧМ се установява едва след раждането, като преминава през два етапа в кърмаческия период – първият е свързан с кърменето, а вторият етап започва със захранването и завършва между 2- и 3-годишна възраст със създаване на ЧМ от типа на възрастните. Колонизацията се влияе от няколко фактора като гестационна възраст и механизъм на раждане (секцио или нормално), кърмене или хранене с адаптирани млека, употреба на антибиотици, възраст на захранване и прекратяване на кърменето.

При преждевременно родените деца например,  видовете Lactobacillus се развиват по-бавно, а чревната система е по-податлива към населяване от патогени. Децата, родени чрез секцио също имат забавена колонизация, тъй като нямат контакт с микробите на родовия канал. Изкуствено хранените деца първоначално имат по-висока концентрация на видове Enterobacter, докато при естествено хранените тя е за сметка на Bifidobacterim. Най-важните видове Bifidobacteria са Bifidobacterium bifidum и Bifidobacterium infantis. Те имат основна роля за човешкото здраве, но B. infantis е специфичен за кърмаческата възраст.

Развитието на имунната система и ЧМ на новороденото са взаимносвързани, а отклоненията в този процес по време на ранната детска възраст могат да имат отрицателни ефекти върху имунното здраве.
Имунната система е сложна мрежа от органи, тъкани и клетки, чиято координация и регулация е от решаващо значение за изграждането на ефективна имунна защита. Около 80% от нея е локализирана в чревния тракт на човека, който в същото време е „дом“ за ЧМ. Чревната имунна система трябва да се разглежда като сложна взаимовръзка между физически, химични и клетъчни бариери, огромна микробна общност и множество имунни клетки, които медиират вродения и адаптивен имунитет. Чревната микробиота помага за правилното развитие на имунната система, която от своя страна регулира микробиотната хомеостаза.  
  
Могат ли пробиотиците да повлияят развиващата се детска чревна микробиота и как?
Правилно подбраните и съчетани в многощамови формули специфични за възрастта пробиотични щамове повлияват благоприятно стомашно-чревната система, балансират чревната микробна общност и подпомагат имунната система.

Как да изберете подходящия за Вашето бебе пробиотик?
Уверете се, че той отговаря на препоръчваните критерии за безопасност, функционалност, има контролирано производство, отговарящо на Правилата за добра производствена практика. Уверете се, че съдържа „детски“ щамове, които са вписани в Европейския списък за квалифицирана презумпция за безопасност и не пренасят гени от патологично естество. Уверете се, че пробиотичният продукт е разработен научно и ефектите му са клинично доказани с контролирани проучвания.

Добавянето на пребиотик, Витамин Д3 и Омега-3 мастни киселини допринасят не само за нормалното състояние на имунната система, но и на физическото и когнитивно развитие на малкото дете. Според новите проучвания витамин D има значение не само за костната система, а и за нормалното функциониране на централната нервна система, бъбреците, сърдечносъдовата и имунната система. Той взаимодейства с имунните клетки, които са способни да синтезират калцитриол – активната форма на Витамин D3. Тези клетки са първата линия на защита на вродената имунна система, а дефицитът на „слънчевия витамин“ е свързван с повишена чувствителност към инфекции.

Омега-3 мастните киселини оказват голямо влияние в активирането на клетките на вродената и на адаптивната имунна система, въпреки че механизмите за такова регулиране са многообразни.
Олигозахаридите (пребиотик) подпомагат развитието на имунните функции и осигуряват защита срещу инфекциозни заболявания директно чрез взаимодействието на епителните клетки на червата или индиректно чрез модулирането на чревната микробиота, включително стимулиране на бифидобактериите.


Терминът „пробиотик“ произлиза от латинското „рro“ („за“) и гръцкото „βίος“ („живот“) – за живота. Името на експертите в пробиотиците, гамата Био-Култ, може да бъде преведено като „култ към живота“ и е в пълно съответствие с философията на компанията производител ADM Protexin, а именно „Наука и природа в равновесие“. През последното десетилетие изследванията на ADM Protexin допринасят за изграждането на сериозни доказателства за ефектите на пробиотиците при различни условия. Само за последните две години са осъществени три нови проучвания, а изследователските публикации имат над 200 референции и са включени в систематични прегледи, включително Cochrane.

7-те пробиотични щама в Био-Култ Инфантис са специално селектирани и специфични за най-ранната детска възраст. Те са комбинирани във формула с Витамин D3, Омега-3 и патентован пребиотик, за да подпомогнат по най-добрия начин правилното развитие на стомашно-чревната система, чревната микробиота и имунната система на новороденото.

Био-Култ е разработен за деца под 12-годишна възраст и възрастни. Комбинацията от 14 живи пробиотични щама притежава доказана антимикробна инхибиторна активност, висока адхезионна способност, висока устойчивост спрямо стомашната киселинност, видово- и щамовоспецифични полезни ефекти, вкл. подпомагане на естествения имунитет. Възстановява баланса на чревната микробиота, компрометиран от антибиотична терапия, инфекция, стрес, пътуване или период на нездравословно хранене. Специфичният Bacillus subtilis продължително персистира в стомашно-чревната система, устойчив е на стомашен сок и жлъчни соли, образува защитен биофилм и стимулира вродения имунитет. Био-Култ е подходящ за жени, мъже и деца. www.facebook.com/biokult.bulgaria

Био-Култ се произвежда по специфична технология, която осигурява устойчивост на щамовете спрямо стомашната киселиност при pH=2 за два часа, както и стабилност на продуктите до края на срока на годност без необходимост от хладилно съхранение. Съвременните изследвания показват, че пробиотиците могат да бъдат използвани за повлияване на редица здравни проблеми, а за здравия човек те са начин за поддържане на здравето.


Включете се в дискусията!
Какви са ползите от пробиотиците според вас? Как и по какви критерии избирате пробиотик?

На 26 март ще изтеглим петима потребители, които ще спечелят една произволна опаковка от: Био-Култ, Био-Култ Инфантис, Био-Култ Кандеа, Био-Култ Про-Циан или Био-Култ Мигреа.

Моля, запознайте се с общите условия на активацията ТУК.
# 1
Пробиотиците са полезни за чревната флора, а от там и за целия имунитет на организма. Спомагат за качественото и правилно преработване на храната в червата и съответно за очистването на организма.
Когато избирам пробиотици гледам за количеството и типа пробиотик вложени в таблетката или сашето. Важна е формата под която се приемат - таблетка, прахче, течни, капсули. Също и условията за съхранение, за да е сигурно, че ще се запазят качествата и функционалността на пробиотика
Виж целия пост
# 2
Пробиотик купувам какъвто ми препоръчат в аптеките, тоест не го избирам аз, а фармацевта.
Виж целия пост
# 3
Пробиотиците повлияват благоприятно стомашно-чревната система, подпомагат имунната система. Добър помощник са и при антибиотичното лечение. При избора им се съобразявам с опита и съветите на лекаря. Нека бъдем здрави!
Виж целия пост
# 4
Полезни за чревната флора. Доверявам се на лекар, не ги избирам аз.
Виж целия пост
# 5
Нормализират чревната флора.
Избирам по препоръка на приятели или от реклами. Пробвам и ако не ми харесат ги сменям.
Виж целия пост
# 6
Използваме ги превантивно. Пробиотиците повлияват благоприятно стомашно-чревната система, подпомагат имунната система. От информацията, която имам - интернет, лекари, познати.... по това правя избор.
Виж целия пост
# 7
Какви са ползите от пробиотиците според вас? Как и по какви критерии избирате пробиотик?

Пробиотиците съдържат полезни бактерии, които предпазват стомашно-чревния тракт, подпомагат черния дроб и детоксикацията, бъбреците в пречистването и червата в изхвърлянето на отпадните продукти. В много отношения пробиотиците са полезни при различни състояния и заболявания.
Когато избирам пробиотик, се доверявам на препоръките на лекар, фармацевт или близък.
Виж целия пост
# 8
Употребата на пробиотици е много важна за чревната флора и за имунитета. Здрава ли е, значи организма ще има добър имунитет. Давам задължително пробиотик при боледуване на детето ми в продължение на поне 10 дни. Избирам го внимателно според нужните и възраста.
Виж целия пост
# 9
Пробиотици купувам по препоръка на лекаря. След употреба вече си изграждам мнение и ако не го одобря го сменям с друг по препоръка на приятели.
Знам че подобряват чревната флора и вдигат имунитета. Купувам винаги, когато някой вкъщи е болен.
Виж целия пост
# 10
Пробиотиците повлияват благоприятно стомашно-чревната система, подпомагат имунната система. Вземам по препоръка на доктор или фармацевт!
Виж целия пост
# 11
Полезни са при прием на антибиотик, и балансират червената флора и имунната система. Аз лично ги избирам по цена ,Тъй Като според мен са си доста скъпички ,понякога дори повече от антибиотика
Виж целия пост
# 12
Пробиотиците са полезни за чревната флора и съответно за по-безпроблемното функциониране на стомаха и червата. Давам пробиотици на децата, когато имат болки, например или при други стомашни неразположения. Избирам такива с повече бактерии (и като видове, и като брой)...
Виж целия пост
# 13
Полезни са при прием на антибиотик, и балансират червената флора и имунната система. Аз лично ги избирам по препоръка от личния лекар.Според зависимост от това дали съм доволна или не,го сменям или продължавам на същия.
Виж целия пост
# 14
Аз съм ползвала вашия продукт bio-kult, беше ми препоръчан от фармацевт, на който се доверявам. Добавен беше при прием на други лекарства.
През останалото време не приемам никакви медикаменти, били те и без рецепта.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия