Козунаци 2020

  • 27 087
  • 769
# 105
има такива рецепти в нета с пълнозърнесто брашно. не изглеждат добре, а и се съмнявам, че са особено вкусни. така и така се хапва тесто, поне да е като хората, мисля аз.
Виж целия пост
# 106
Момичета, при нас е ограничен достъпа до магазините. Не винаги в най-близкия има голям избор на брашна. В момента съм заредена с такова, чието съдържание на протеин е 10,3. Ако не успея да се снабдя с друго брашно, ще правя с това. Е, няма да има конци, но пък здраве да е. Simple Smile
Виж целия пост
# 107
Яна, говорим по принцип. Иначе всеки си е си неговата действителност. Кой с каквото разполага работи и това е.  Simple Smile
Виж целия пост
# 108
А вие кое брашно препоръчвате?
Това за баници, но него в кватралните магазинчета не съм го виждала. А не смятам да ходя да го търся из големите вериги.
Аз ползвам тип 500 на софия мел за почти всичко. Веднъж правих сладкиш с  брашно сладкар на топаз мел и стана страхотен. Като меся за Великден мисля да пробвам с няколко различни брашна.

А за яйцата- като е с повече и става като кекс. Или поне такива козунаци са ме черпили. 😄

Козунак в пералня си е класика. 😆 Обаче за мен правенето на козунак си е в ръчното месене. Поне на мен ми е приятно. Е, ако се замесят 3-4кг наведнъж сигурно ще ми докара мускулна треска, но пък за веднъж годишно не е драма. 😁
Виж целия пост
# 109
има такива рецепти в нета с пълнозърнесто брашно. не изглеждат добре, а и се съмнявам, че са особено вкусни. така и така се хапва тесто, поне да е като хората, мисля аз.
Не знам къде ги гледате тези грозни козунаци, покажете, моля!

Не използвам бяло брашно и козунаци правя с пълнозърнесто пшеничено брашно, стават си идеални и на вид, и на вкус. И не, не става сладък хляб, козунак става. В пълнозърнестото пшеничено брашно си има доволно количество глутен. Използвам рецептите за козунак с бяло брашно.
Виж целия пост
# 110
А вие кое брашно препоръчвате?
Това за баници,
Точно него препоръчвам. Обаче много пъти вече писах, че то е не единственото, не е панацея.
Преди да го открия преди около година - година и половина, ползвах години каквото друго бяло пшеничено съм срещала. София Мел "Екстра" и "Класик",  някакво Мелко тип 350 имаше по едно време...  
Иначе и с типово  пшенично, та и с пълнозърнесто вяротно ще става, заради вида протеини в пшеницата, които обазуват нужния глутен.  Та тип 500,  650 и т.н. важното е да е има белтъчини поне 10 и да е пшенично.
За други брашна не коментирам, не ме предизвикват да пробвам по никакви причини.

С пшенично пълнозърнесто + бяло съм правила питка и си има конци, но за козунак (по-тежко тесто) не съм пробвала никакво друго освен бяло.

А за яйцата- като е с повече и става като кекс. Или поне такива козунаци са ме черпили.
Е, както писах...  ако са повече яйцата, трябва да е по-малко млякото (не може да са независими, защото заедно оформят течноста в рецептата) и не се мърда с много де, та да заприлча на друго, не на козунак.

Така и разните рецепти всъщност са с мноооого малко разлики реално (не коментирам смяната на пр. мляко с други млечни като сметана, маскарпоне, рикота и т.н.) и само действат объркващо на начинаещите. Simple Smile
Виж целия пост
# 111
Миналата година Марчева беше споделила плънка с ким, мляко, орехи .. и не знам какво още. Може ли пак ?

Не се засягай, но много се смях, не е лошо и в това отвратително време да се засмея....  КИМ - абсурд, виж за солени кифлички - става. Рецептата е тази -
1 - яйчен белтък
2 шепи - маково семе
30 м л - прясно мляко
3 с . л - кристална захар
2 шепи - стафиди
2 шепи - смлени орехи на едро
1 с. л -  какао
....................Междувременно се приготвя плънката.
Маковото семе се залива с малко, около 30 мл врящо прясно мляко. Оставя се за 20 минути, отцежда се. Поставя се в мелачка, ползвам кафемалачка и го смилам на няколко пулсации. Изваждам го. |( смилането не е задължително, последните пъти го оставих така, само го начуках с дървеното чукалце, обичам да се усеща приятно. )
В купа се разпенва с миксер белтъка. Добавя се захарта и се разбива до сняг. Отгоре се пресява какаото  и внимателно се разбърква с шпатула. Добавят се стафидите, орехите  и маковото семе, разбърква се.  Плънката е готова.
Втасалото тесто се дели на три равни части. За да зная, колко тесто ми е необходимо  за 1 доза козунак предварително го измерих, при мен беше общо -  2010 г или по 670 г всяко парче тесто. Тук вече е въпрос на избор, дали парчето.................
https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2020/03/blog-post_6.html
Виж целия пост
# 112
Скрит текст:
има такива рецепти в нета с пълнозърнесто брашно. не изглеждат добре, а и се съмнявам, че са особено вкусни. така и така се хапва тесто, поне да е като хората, мисля аз.
Не знам къде ги гледате тези грозни козунаци, покажете, моля!

Не използвам бяло брашно и козунаци правя с пълнозърнесто пшеничено брашно, стават си идеални и на вид, и на вкус. И не, не става сладък хляб, козунак става. В пълнозърнестото пшеничено брашно си има доволно количество глутен. Използвам рецептите за козунак с бяло брашно.

ами мога до утре да ги изброявам. само да гугълна "козунак с пълнозърнесто брашно" и се показват. за мен нито един не  може да се нарече хубав козунак.

http://elenaterzieva.com/bg/post/kozunak-po-tradicionna-recepta-zdravosloven-7779

https://zlatnotozrance.com/%D0%BA%D0%BE%D0%B7%D1%83%D0%BD%D0%B0% … 0%BC%D0%B5%D1%86/

https://bistro.bg/recipe/desserts/zdravosloven-kozunak.html

https://www.healthylicious.bg/easter-bread/

https://vkuhniatanamagi.blogspot.com/2017/04/blog-post_78.html

https://magazine.befit.bg/2015/04/01/%D0%BF%D1%8A%D0%BB%D0%BD%D0 … 1%81%D1%82%D1%8A/


и т.н. и т.н.
хайде сега покажете вашите идеални и равностойни козунаци.
Виж целия пост
# 113
Скрит текст:
Скрит текст:
има такива рецепти в нета с пълнозърнесто брашно. не изглеждат добре, а и се съмнявам, че са особено вкусни. така и така се хапва тесто, поне да е като хората, мисля аз.
Не знам къде ги гледате тези грозни козунаци, покажете, моля!

Не използвам бяло брашно и козунаци правя с пълнозърнесто пшеничено брашно, стават си идеални и на вид, и на вкус. И не, не става сладък хляб, козунак става. В пълнозърнестото пшеничено брашно си има доволно количество глутен. Използвам рецептите за козунак с бяло брашно.

ами мога до утре да ги изброявам. само да гугълна "козунак с пълнозърнесто брашно" и се показват. за мен нито един не  може да се нарече хубав козунак.

http://elenaterzieva.com/bg/post/kozunak-po-tradicionna-recepta-zdravosloven-7779

https://zlatnotozrance.com/%D0%BA%D0%BE%D0%B7%D1%83%D0%BD%D0%B0% … 0%BC%D0%B5%D1%86/

https://bistro.bg/recipe/desserts/zdravosloven-kozunak.html

https://www.healthylicious.bg/easter-bread/

https://vkuhniatanamagi.blogspot.com/2017/04/blog-post_78.html

https://magazine.befit.bg/2015/04/01/%D0%BF%D1%8A%D0%BB%D0%BD%D0 … 1%81%D1%82%D1%8A/


и т.н. и т.н.
хайде сега покажете вашите идеални и равностойни козунаци.
За първия козунак - не личи хубав ли е, лош ли е;
За втори, трети, четвърти (не помня докъде стигнах) - те са с брашно от лимец, спелта.
Правите разлика между пълнозърнесто прешничено брашно и от лимец, спелта? - Не

Говоря за пълнозърнесто прешничено брашно.
Не си снимам козунаците, за какво ми е да го правя!? Правя го, за да го ядем, не да го снимам и показвам насам-натам. Нямам страница, блог, да си качвам снимки на манджите.
Виж целия пост
# 114

Само ако ако ще слагам и някакво сладко (като в бухтите/кифлите/руло), намалявам малко захарта в тестото.


Изобщо не намалявам аз .... Така да ми идва добре сладичкото ...... Yum

Що се отнася до пълнозърнестия козунак - ако се прави със 100% пълнозърнесто брашно, се съмнявам, че ще бъде точно козунак, според общоприетата представа. Освен вида, и вкусът ще бъде различен - това нерафинирано брашно си има специфичния вкус, знаете. Може би ако се смеси с бяло брашно може да бъде по-приемливо - ще има повече обем и вкусът ще бъде по-близко до другия козунак.
Mi Ra 629058 интересно ми е какъв ще бъде резултатът, така че ако се решите, дайте информация Simple Smile
Виж целия пост
# 115
Цитат
... https://zlatnotozrance.com/%D0%BA%D0%BE%D0%B7%D1%83%D0%BD%D0%B0% … 0%BC%D0%B5%D1%86/ Точно такова без конци е смешно да се нарича Козунак - сладък хляб е това.

https://vkuhniatanamagi.blogspot.com/2017/04/blog-post_78.html - тук май е сбъркано маслото Wink
  В някои от линковете  имаше "пълнозърнесто брашно", ама от какво ...че има голямо значение...
Виж целия пост
# 116
Mi Ra 629058 специално в темата козунаците си ги снимаме за да се учим и да видим кой къде бърка...За това се споделят и рецепти. Уж всички правим по изпитани рецепти, но не при всяка стават. За това са тия снимки, рецепти и дискусии.
Виж целия пост
# 117
Аз дори не знам и какъв е смисъла на този пълнозърнест козунак? Всичкото това смесване на масло, захар, мляко, въглехидрат няма как да го направи здравословен. Ако си диабетик или имаш здравословни проблеми, този пълнозърнест козунак пак ще ти се отрази. Ако имаш глюкомер може да се убедиш сама. За това направи си един свестен козунак и като го изядеш, продължи да си спазваш диетата.
Виж целия пост
# 118
Моля, кажете колко време чакате да изстинат козунаците, преди да ги нарежете/начупите?

ето го моят, направен е по рецепта на хитрини.ком
с брашното за баници на София Мел и с локум с нар Сладки времена. Замесен на машина (Kenwood Chef XL)

Скрит текст:

Виж целия пост
# 119
Момичета, днес взех брашно за козунак на София мел, някой правил ли е с него козунак и става ли добър, че такова за баници няма около  нас...
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия