Козунаци 2020

  • 27 074
  • 769
# 90
Аз бих махнала и 1 от яйцата.
....
Но аз нямам голям опит с козунаци. 😃 Пробвай различни варианти. Има време.
Ако махне едно яйце, демек работи с 2 в случая (за другите продукти вече говорихме), ще стане хубав козунак, но с 3 ще е -по-хубав. Simple Smile  Това е въпрос на вкус, не е проблем/решение.
С повече мазнина и захар обаче да се ексериментира си е загуба на продукти и време. Традиционната рецепта е с максимума от продукти. Повече от това е провал  в някаква степен.
Остава да се пробва с повече мляко или повече яйца.  
Изобщо ако човек иска да експериментира... би го правил, не би питал тук.
Така правех аз през годините  (от 1я ми козунак през 2006г.), ама не просто за спорта, а защото търсех конкретен резултат. Сега вече го имам. Simple Smile
Виж целия пост
# 91
Откакто се научих да правя козунаци, любима рецепта ми е на Джемма за козуначените кифлички
http://djemmasvetlana.blogspot.com/2010/01/blog-post_1335.html

Моята модификация на рецептата е , че само захарта съм я увеличила на 100 г. за дозата показана в рецептата на Джемма.
Ползвам суха мая.
Вече имам мощен Кенууд, с него меся направо двойна доза.
Значи на 700 г. брашно слагам 2 пак мая на Йоткер /зелените пакетчета по 7 г./, 4 яйца, 120 г. масло, 200 г. захар, 200 мл. прясно мляко, аромати. Любима плънка ни е със стафиди и локум. Даже като нямам време го правя с 1 втасване, което значи след 20 минути месене оставям тестото за около 10 минути само да се отпусне, т.е. докато си нарежа локума и веднага оформям. Втасвам го пак малко насилствено, поради липса на време, във фурната на 40 градуса, втасва много добре за около час, мажа, поръсвам и засилвам фурната и пека на 185 гр. без вентилатор.

Ето от снощи с 1 втасване:


Виж целия пост
# 92
Миналата година Марчева беше споделила плънка с ким, мляко, орехи .. и не знам какво още. Може ли пак ?
Виж целия пост
# 93
ГД, няма ли я в 1ви пост?
Иначе ще чакаш Марчето. Simple Smile На мен ким в козунак не ми идва изобщо... Simple Smile

....любима рецепта ми е на Джемма за козуначените кифлички
...
Само едно уточнение да вметна за начинаещите...  няма отделни рецепти за Козунак и за кичфлички - една и съща е, само дозата е по-малка (в случая при кифлите на Джема), но и това е въпрос на лично решение (ако искате повече кифли/по-голям козунак) не на технология. Simple Smile
Виж целия пост
# 94
G..D.., да не става въпрос за мак?

Пък аз миналия ден правих мини козуначета отново по рецепта на Морена, за да са удобни за закуска в офис, тъй като знаете, че в момента са ограничени опциите за хапване навън. Плънка: какао на прах, орехи, смлени бисквити и шоколадови капки. Извинете ме, но снимките не са ми силна страна.
Скрит текст:
Виж целия пост
# 95
И аз ще си ползвам любимата рецепта за всичко - Козунак ли, руло ли, кифли, бретцели, бухти, мъфини...
Само ако ако ще слагам и някакво сладко (като в бухтите/кифлите/руло), намалявам малко захарта в тестото.
И нали исках кифли и мъфини да правя тези дни, ама едни банани се мотаят вкъщи и трябва първо тях да спретна някак, та ми се отлагат козуначените... Wink
Виж целия пост
# 96
Благодаря ви на всички за мненията. 🤗
Ще намеря цаката аз,не може нещо да не ми се получава. 🤣 (Овне съм)
Като писахте за методите за месене се сетих,чела съм да слагат топката тесто в пликове и в пералнята на центрофуга. 😆 Аз не бих,но явно има всякакви експериментатори.
Виж целия пост
# 97
като гледам проблемната рецепта, се припокрива почти изцяло с класическата, която имам от дядо ми и става идеална. само захарта е повече тук. иначе мазнината си е толкова - 250 гр на доза, яйцата са 6. години правя по тази рецепта, супер си е.
Виж целия пост
# 98
..чела съм да слагат топката тесто в пликове и в пералнята на центрофуга. 😆 .
Мдаааа, даже бях изтипосали моя снимка, пък мое тесто никога не е влизало в пералня. Wink
И аз от рогатите - коза съм. Simple Smile
Виж целия пост
# 99
G..D.., да не става въпрос за мак?

Пък аз миналия ден правих мини козуначета отново по рецепта на Морена, за да са удобни за закуска в офис, тъй като знаете, че в момента са ограничени опциите за хапване навън. Плънка: какао на прах, орехи, смлени бисквити и шоколадови капки. Извинете ме, но снимките не са ми силна страна.
Скрит текст:

Еми разбира се, че е мак. Сърдечно благодаря!
Виж целия пост
# 100
Макова плънка на Нат: (копирам както е записано)

Скрит текст:
150г мак прясно смелен
3 с.л захар
и ванилия
250мл прясно мляко
1-2 с.л натрошени бисквити или бишкоти
1-2 с.л начукани орехи или бадеми (по-желание)

Мака се сварява заедно със захата и ванилията в млякото, докато се сгъсти(към 25минути). След като изстине към него се прибавят начуканите бисквити и ядки. Така приготвения пълнеж се използва за кифлички, козунаци, печени бухти, пайове и тн.
Виж целия пост
# 101
Дали би стана козунак с пълнозърнесто брашно?
Виж целия пост
# 102
То с бяло не става,та какво остава с пълнозърнесто?! 🤣 Шегувам се,но не вярвам. По-скоро някакъв сладък хляб ще се получи. А и за обикновен хляб се слага 50 на 50 бяло и пълнозърнесто,та за козунак не знам...
Виж целия пост
# 103
Дали би стана козунак с пълнозърнесто брашно?
В нета потърси ли? Убедена съм, че са правили "козунак" с различно от бяло брашно. Може  пък и да има такъв и в 1ви пост, провери ли?
Че ще стане, ще стане (то зависи и колко пълнозърнесто ще ползваш разбира се), но е несериозно да се нарича козунак... ама карай...
Взимаш една малка доза и опитватваш. Не съм пробвала, не ми се е налагало.
Виж целия пост
# 104
Баш козунак няма да е, но някакъв сладък хляб ще стане, да. Не чакайте конци и пухкавост.
За мен лично това е напълно безсмислено упражнение.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия