Козунаци 2020

  • 27 080
  • 769
# 660
И аз не ги кисна.
Може и само в малко топла вода да ги накиснеш, ако все пак държиш.
Виж целия пост
# 661
Розичка, във виното по скоро бих ги накиснала, не в ракията. Или в пр. мялко,  или във вода, както каза Руми.

Конците - Аз не бия, не усуквам тесто, само го меся (разтягам сгъвам, притискам).
След години опит разбрах със 100% сигурност за мен - конците са от Добро брашно (достатъчно протеин,  за козунаци повече, както вече много пъти споменахме), Достатъчно (20мин) и добро (интензивно месне) измесване и  Достатъчно втасвания (минимум 2-3).  
+ Повече втасвания (това вече за невероятни кноци, като от машина Simple Smile ).
Виж целия пост
# 662
Внимавайте с втасванията, те нямат отношение към конците, повече от 1 втасване на тестото е допустимо само при силно брашно. При слаби брашна, напротив, ще загубите всички конци и ще се получи сбит козунак.
Конците се дължат само и единствено на глутена, който се образува при допир на брашното с вода.
Втасването пък е насищане на тестото с газ, образуван в резултат на жизнените процеси на дрождите. Той може да разруши структурата, дава порьозност, затова се премесва тестото, за да се отведе. Но ако брашното е със слабо, то няма да втаса добре отново.
Виж целия пост
# 663
Внимавайте с втасванията, те нямат отношение към конците, повече от 1 втасване на тестото е допустимо само при силно брашно. При слаби брашна, напротив, ще загубите всички конци и ще се получи сбит козунак.
Конците се дължат само и единствено на глутена, който се образува при допир на брашното с вода.
Втасването пък е насищане на тестото с газ, образуван в резултат на жизнените процеси на дрождите. Той може да разруши структурата, дава порьозност, затова се премесва тестото, за да се отведе. Но ако брашното е със слабо, то няма да втаса добре отново.
Hands Plus1
Първо го разбрах от опит. Фурната ми беше заета, тестото втаса и реших, че ще го премеся още веднъж и тъкмо ще стане по-добре, но брашното беше с малко глутен. След това втаса много трудно и с печенето стана тухла.
Виж целия пост
# 664
Заложих едно тесто по рецептата на Морена в блога. Оказа се малко по-различна от тази, която си бях запазила преди 2-3г. Сложих 600г брашно, т.е. максимума, добавих и още малко мая. Но тестото стана сууупер меко, въпреки максималното брашно, се мажеше по стените на робота... стана много меко тесто, обаче, дори сеопасявам, че е толкова меко, че ще се разлее плетката по-късно като я сплета. Почна обаче да си увеличава размера още след 3-5 минутки, докато се въртях и си носех кърпа да го покрия, такова нещо с козунак не ми се беше случвало. 😃

Много странно се държеше, но си имаше и конци, докато се месеше, и мехури накрая... Аз си мислех, че доста по-твърдо трябва да е. Това се пада да ми е някъде 5-6 козунак в живота (веднъж годишно правя, тази година за втори път) и за разлика от тесто за питка / пица /  баница / сладкиши разни, нямам особен усет точно за това тесто явно...

Така е без втасване, чакам го сега да видя какво ще излезе, но и да се развали формата, знам, че ще е вкусно. 😃



Виж целия пост
# 665
Да попитам прясна мая от 42гр. за колко кг брашно е?
Виж целия пост
# 666
Криси, нещо във продуктите ви, въздуха... и аз не знам, ама и етърва ми днес меси (и те са в Германия) и понеже ми се обади да се оплаче... видях тестото.... същото, което ти описваш... меко, меко, все брашно иска...
А рецептата съм я ъпдейтнала и коригирала, та има разлики. Даже ей сега отивам да пиша сухата мая (как съм я пропуснала, абсолютно недоумявам).

Да попитам прясна мая от 42гр. за колко кг брашно е?
Ако  не пише на опковката... снимай да видим каква е.
Виж целия пост
# 667
Благодаря Морена, то си пишело, на виво е маята кой да прочете.
Виж целия пост
# 668
Криси, нещо във продуктите ви, въздуха... и аз не знам, ама и етърва ми днес меси (и те са в Германия) и понеже ми се обади да се оплаче... видях тестото.... същото, което ти описваш... меко, меко, все брашно иска...


Баш така! Даже гледах да не са ми Л яйцата, та толкова течно да стана, но не - М си бяха... Макар да не познавам козуначеното тесто, се водих по опита си за хлебно такова, като обаче взех предвид твоите и на Джемма коментари, че трябва да е меко. Попринцип като сложиш и мазнина в тестото, то някакси спира да лепне в един момент, особено ако се измеси добре, поне това са моите впечатления. Така че когато добих усещането, че ще мога да го събера на топка на ръка, без да лепне по ръцете (макар да се мажеше в целия робот), спрях с брашното. Всичките 600г отидоха...

В моя случай извиках неволята или опита, защото на твоята рецепта вярвам безпрекословно, но имам чувството, че различните брашна различно количество течност поемат и реших да мина на горната граница брашно, която си дала... Но нямам идея как бих описала този момент на начинаещ с всякакво тесто, признавам си.

П.С. След около час и 15 минути е общо взето двойно. 9g мая (суха) сложих, вместо 7, понеже така ме посъветвахте тук с Марчева. Доста по-бързи са процесите, при това без да го слагам в загрята фурна.

Виж целия пост
# 669
Защо не мога да видя рецептата със сметана?Зарежда страницата и почти веднага ме прехвърля към някакви картинки?
Виж целия пост
# 670
Защо не мога да видя рецептата със сметана?Зарежда страницата и почти веднага ме прехвърля към някакви картинки?
До я пусна ли, имам я?
Виж целия пост
# 671
Заповядайте: https://kulinarenelixir.blogspot.com/2012/04/blog-post_05.html
Виж целия пост
# 672
Благодаря:)))Започвам:)
Виж целия пост
# 673
Криси, съвсем, съвсем същото каза и етърва ми (нейните са готови и прекрасни, пак по последната ми рецепта са).... Ако ще правиш скоро пак козунаци, съветвам те да увеличиш малко маята, да ти е спокойно като добавяш брашно.
Виж целия пост
# 674
Ето и моята загрявка за Великден.


Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия