Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Как да „избягаме“, без да излизаме и да намерим 15 минути #ВремеЗаМен всеки ден?

  • 6 464
  • 125
Да погледнем от добрата страна на ситуацията – изолацията е време да прекараме истински качествено време със семейството си. Да забавим ритъма, да подредим и изчистим дома си. Да преосмислим приоритетите си, да прочетем книгите, които събират прах на нощното ни шкафче.

Със сигурност през последните дни и седмици всеки от нас е видял поне една статия с горните съвети. Психолозите в момента ни засипват с идеи как да запазим позитивното си мислене в ситуацията на глобална криза, изолация и неизвестност.

Забавянето на ежедневния ни ритъм определено е безценна възможност да използваме част от времето, което иначе прекарваме в тичане по задачи, за самоусъвършенстване и придобиване на нови умения. Но има и друго безценно нещо, което губим в момента, наред със свободата на движение – времето да бъдем поне за малко сами със себе си.

Можем ли да бъдем сами, когато 24 часа в денонощието сме с поне още няколко човека и куче на няколко квадратни метра? Когато един има дистанционен урок по „Човек и природа“, друг упражнява на глас таблицата с 8, трети е на конферентен разговор с колегите, а бабите звънят през два часа да питат как сме?

Ако подобно ежедневие продължи още няколко седмици, а то ще продължи, съвсем скоро сутрешното висене в трафика, което доскоро ненавиждахме, ще ни се струва блажено бягство от реалността.

Как да се справим със стреса на „дядовата ръкавичка“, в която живеем, и да запазим психичното си здраве, преди да сме се изпокарали с околните? Едно от най-важните правила за запазване на „нормалност“ в тази ненормална обстановка е да си осигурим граници и всеки ден да успяваме да се изолираме и абстрахираме от всичко около себе си. Колкото и да е трудно, колкото и всеки непрекъснато да иска нещо от нас. А това е постижимо единствено, ако се затворим някъде за няколко минути (нека са поне 15) и се опитаме да помедитираме.

Всеки е чувал за ползите от медитацията, но кой има време да медитира в забързаното си ежедневие? Не е ли добра идея точно сега да превърнем тази практика в наш ежедневен ритуал?

Опитайте да медитирате всеки ден с помощта на Нитя и Storytel
Отскоро в Storytel имаме един от най-добрите учители, които могат да ни въведат в това „деликатно изкуство да не правиш нищо“. В специалната ни серия „Медитация с Нитя“ един от най-известните йога преподаватели в България Нина Сотирова ни помага чрез 15-минутни медитативни практики да се справим с различни моменти от ежедневието, в които се нуждаем от почивка на ума и тялото.

Слагайки слушалките и поемайки дълбоко въздух, водени от гласа на Нитя, можем да си подарим онези така ценни минути на пълно спокойствие и безвремие, които, без да преувеличаваме, са почти животоспасяващи в момента.

Включeте се в дискусията на Storytel и BG-Mamma!
Споделете какво ви помага да се разтоварите от напрежението и околните, когато всички сме у дома по цял ден? Трима от вас ще спечелят едномесечен абонамент за достъп до библиотеката с аудио и е-книги на Storytel.

Новите ни въпроси към вас са:
Слушате ли медитации и бихте ли ги превърнали в свой ритуал?
Кажете ни кой за вас е пътят към спокойствието и истинското щастие?Ще обявим победителите на 6 април в темата.

Моля, запознайте се с oбщите условия на активацията ТУК.
#ВремеЗаМен
#Storytel
# 1
Четенето на книги е моето бягство от реалността.
Виж целия пост
# 2
Чета книги, гледам филми, пререждам гардероби...
Виж целия пост
# 3
Чета книги, гледам филми, слушам музика - това са нещата, с които се разсейвам от реалността.
Виж целия пост
# 4
Четенето на книги, ме разтоварва и отпуска.
Виж целия пост
# 5
Четенето на книги и гледането на филми ме разтоварва от напрежението.
Виж целия пост
# 6
В момента преодкривам музикални канали като Deluxe Lounge с chill out, най-накрая намерих стимул да спортувам у дома, при това успешно и то по 2 пъти. А четенето винаги е било част от ежедневието ми.
Виж целия пост
# 7
На първо място се опитвам да не гледам 24/7 новини с Короната. Иначе вадя гоблена, електронния четец, гледам любими сериали. Вечер семейно играем настолни игри.
Виж целия пост
# 8
Четене и гледане на филми
Виж целия пост
# 9
Четене на книги, филмов маратон. Играем с детето, вечер играем различни настолни игри.
Виж целия пост
# 10
Обичам да снимам и тъй като готвя всеки ден, започнах да снимам храна - нещо, което дълго време се канех да направя.
Виж целия пост
# 11
Четене на книги,  слушане на музика,  гледане на филми,  домашен СПА център  - маска за лице, коса, маникюр,  педикюр.
Виж целия пост
# 12
Чета книги предимно или готвя нещо по-нестандартно.
Виж целия пост
# 13
Гладенето винаги ми е било начина за справяне със всякакъв стрес Simple Smile И в момента много ми помага, а вкъщи всички знаят, че видят ли ме с ютията, положението не е никак розово Simple Smile
За в момента, почти не ми тежи положението - даже напротив - никога не сме прекарвали по пълноценно времето си заедно Simple Smile
Разпределили сме горе-долу така времето, че всеки да има време със всеки, време, което прекарваме заедно четиримата и такова, в което всеки остава насаме със себе си.
Виж целия пост
# 14
При тази ситуация, когато всички сме си вкъщи, повечето време изкарвам в кухнята. Ако имам свободно време, се старая да обръщам внимание на децата си, бродирам или чета. Така си почивам и се зареждам.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия