Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 19

  • 25 162
  • 749
Добре дошли в тема 18 за обмяна на информация свързана с пазара на отдаването и наемането на имоти. Отново с пожелание за успех и взаимна коректност както между наемодатели и наематели, така и между потребителите в темата.

Линк към ТЕМА 18

Интересна статия за инвестициите в имоти, споделена от Casual.

В анкетата, запитваща в каква позиция са четящите и пишещите в темата, са взели участие 121 души.
76 от тях са наемодатели, 30 наемат имот, 12 души са в както наематели, така и наемодатели, а трима участвали са посочили опцията "Друг".

Ако имате предложение за нова анкета или друга идея, моля споделете я. Мога да редактирам темата в следващите 24 часа.
Виж целия пост
# 1
Дано  темата се развие по начин, който да е разумен и полезен за участниците.
Виж целия пост
# 2
winni_, имах предвид, че, дори да си спестовен по принцип, към момента може и да нямаш спестявания.

Poppea, как ти хрумна да сравняваш с покупка:
1. Иска се служебна бележка от работодателя, а не си размяташ трудовия договор на всеки, който ти го поиска;
2. Всички тези усилия са за лично твой собствен апартамент, а не за всеки, който по всяко време може да реши да си ползва апартамента.
Служебна бележка върши работа и за наем, върши работа всичко, което удостоверява, че ти можеш да плащаш този наем, който се иска за даден имот.
Обяснявам ти простичко, че и в двата случая става дума не за клюкарстване и нарушаване на каквото и да било, а само за пари. А ако не искаш да вложиш тези усилия за този имот под наем, значи, не го искаш достатъчно, ами тогава отиваш и си намираш друг.
И не мога да те разбера- ти ако имаш имот и го даваш под наем, няма ли да искаш да знаеш откъде твоят наемател ще плаща исканата сума? Ами ако той не може да си позволи този имот, но много иска да е в центъра на ремонтирано  обзаведено добре, примерно, и се нанесе, и започне да не плаща, защото наистина не може да отделя толкова пари за наем, ти какво ще правиш? Ще го оставиш да живее без да плаща, защото много иска ли?

Диди, и в Германия хазаите правят всякакви мизерии, и в Германия се отдават дупки на ниски цени. За тях, обаче, наистина наемането е по-лесно. Изискванията, които споменах, са за хубави имоти на хубави места. Смятам за напълно нормално това да е така и в България за хубави имоти на хубави места. И не мисля да споря с никого по въпроса, всеки е свободен да си отдава и наема както намери за добре.
Виж целия пост
# 3
Според мен не са много хората, които ще се нанесат някъде с ясното съзнание, че не могат да си го позволят, и че ще ги изгонят след месец - два. Нали това са допълнителни разходи и нерви и за тях самите? А да изпаднеш в затруднено положение, може да ти се случи независимо от професията и доходите, както дъвкахме в предната тема.
Виж целия пост
# 4
Според мен не са много хората, които ще се нанесат някъде с ясното съзнание, че не могат да си го позволят, и че ще ги изгонят след месец - два. Нали това са допълнителни разходи и нерви и за тях самите? А да изпаднеш в затруднено положение, може да ти се случи независимо от професията и доходите, както дъвкахме в предната тема.
Работата е там, че не можеш да го изгониш за месец-два. Не и по законните начини. Да не говорим какви нерви и разправии е да ги изгониш, ако не искат да напускат, да не говорим, че ти потрошават имота за отмъщение, че искаш да ги гониш, след като не плащат. И доста хора го знаят това и се възползват добре от него. Питай Румка колко време й отне да изгони некоректните си наематели  от Люлин и с колко я завлякоха, и  в какво състояние оставиха имота.
Разбира се, че може да изпадне всеки в затруднено положение, само че аз не говоря за това. "Парен каша духа". Те и в Германия не го правят това от любопитство, а защото и там да изгониш некоректен наемател не е никак лесно, и затова гледат да имат някаква застраховка, доколкото е възможно.
Виж целия пост
# 5
Ще ми се да вярвам, че такива пиявици са единични случаи....
В предната тема се даде пример как роднини на собственик са отдали жилище под наем без неговото знание, той се връща от Германия и се стига до "Кви сте вие?" И двете страни на пазара имат нужда от по-добра защита, но за съжаление все още почти нищо от тази сфера не е регулирано. А което е регулирано, няма изпълнителна власт, която да последва съдебната.
Виж целия пост
# 6
Диди, единични или не, има ги и никой наемодател не е застрахован. Освен другото, хората дори и без да са злонамерени, често не могат да си правят добре сметката, наемат скъпи като за дохода им жилища, а после се оказва, че имат по-важни разходи от наема. Разбира се, зависи си от човека, но все пак винаги помага бъдещият наемател да е с достатъчно добър доход (като за искания наем), дава една гаранция повече.
Разбира се, че и наемодателите имат задължения и трябва да бъдат отговорни и почтени спрямо наемателите си. Но когато се срещат непознати хора, няма как да знаят тези неща един за друг. И всеки търси за себе си някаква по-голяма сигурност.
Това за отдаването без знание не знам как става - показва се нот. акт и ако собственикът е в чужбина, пълномощно. Иначе как са го наели без тези неща?
Виж целия пост
# 7
Ами тук някои обясняват, че не биха си показали нот, акт, поради страх от имотни измами.
 Също така безспорен факт е, че много квартири се наемат без договор, само с устни договорки. Аз лично съм подписвала договор 3 пъти, един от които беше на хвърчащ лист от малка тетрадка. А съм сменила 6 квартири. И имам наблюдения за още много.
Виж целия пост
# 8
Ами тук някои обясняват, че не биха си показали нот, акт, поради страх от имотни измами.
 Също така безспорен факт е, че много квартири се наемат без договор, само с устни договорки. Аз лично съм подписвала договор 3 пъти, един от които беше на хвърчащ лист от малка тетрадка. А съм сменила 6 квартири. И имам наблюдения за още много.
Предполагам, че така е в най-ниския клас. При средния и по-високия клас май е по-различно. Най-малкото когато човек е инвестирал някоя по-сериозна сума сам ще иска сериозен договор.
Виж целия пост
# 9
Не знам как точно е в чужбина от личен опит, само съм чувала от приятели, че наистина се представят доста документи, и както вече беше писано, това не е защото някой от просто любопитство иска да навлезе в личното ти пространство, а защото става въпрос за материална обезпеченост, за личностните качества може да има и други изисквания. При нас, защото сме обикновени граждани, на държавата не й пука за защита на интересите както на наемодатели, така и на наематели, затова и няма някаква добра, законова база със съответните разпоредби, изисквания, санкции, тук включвам и брокерските услуги.

Но, как е при нас - отдаваш нещо под наем /не искам да се впускам в подробностите за мухъла, течовете, мебелите от 80-та година, хазяйката с каничка кафе - не че е маловажно, даже напротив, но тази дискусия е безкрайна/. Говоря за наемодателите, нека ги нарека "по-нормалните" - т.е. постарали са се да предложат нещо сравнително добро, което също е относително, но ремонтирано, освежено, подновени мебели и уреди, вложили по-малка или по-голяма сума в това. Идват Пешо и Драганка на оглед. Какви права на въпроси има наемодателят - къде, какво работят - може да се каже всичко, а доста и от по-обикновените професии имат различна квалификация, съответно заплащане, но не може да им искаш документи, даже не може да си сигурен, че продължават все още да работят, въпросите за заплати са "анатемосани", препоръки от предишни наемодатели - няма такова нещо, при собствен бизнес пак може да се каже нещо много общо - консултанстски например, или нещо подобно, по-обобщено. Остава ти някакъв "фейс контрол" и интуиция, че може би няма да направиш грешка. /За отношение към собствеността не говоря, там всичко е възможно/. Всичко това какви гаранции ти дава, че тези хора са, или ще бъдат платежоспособни за периода на договора. Не говоря за екстремални ситуации като болест, операции, скъпоструващо лечение, някаква трагедия в семейството.

И тук идва моментът със заделените средства - мисля, че това е личен въпрос, който по-скоро засяга самите наематели, както и хората с ипотека - ами трябва да имаш такива средства поне за няколко месеца напред, защото всичко е възможно да се случи, но защо пък това трябва да бъде проблем на наемодателя? Емпатията е хубаво нещо, но и другата страна не е застрахована от същите проблеми.

Това ще продължи да бъде омагьосан кръг докато няма някакви разписани правила от съответните институции, но по-важното е някак си да изчезне негативното отношение между 2-те страни - наемащи и отдаващи. Не напразно психотерапевтите, макар и при друг вид проблеми, да препоръчват - "постави се на мястото на другия и така разглеждай нещата".
Виж целия пост
# 10
Има много голяма разлика между това да си със заплата 2 к и поддържаш стандарт 2к, и да си със същата заплата, но със стандарт 1500, защото някой иска да ти види в паничката. А този фонд 'и аз съм човек' е различно от резерв. Резервът не се трупа от 2 заплати, а с години, за да е в наистина добър размер. Другото са фантазии на хора, които не си отчитат доходите съвсем на светло. Или си мечтаят за наемател над стандарта си. Много хазяи искат наемател-паралия и изпадат в ужас, ако разберат, че взима, според тяхното виждане, недостатъчна заплата, че да живее под наем точно в тяхното жилище. Но е крайно време същите да разберат, че няма как в държава с традиции в имането на собствен имот паралиите да стоят под наем дълго. Мои роднини 10 години се скъсаха от обикаляне на Европа и живяха под наем в същото време. Преди 5 години си купиха жилище и пак се скъсват от пътуване. Една стотинка спестена нямат. Въпрос на приоритети. Мнението на хазяите кой има право да им наеме жилището не е приоритет, нито фактор. Пък и си е смешно - в предишната тема наематели писаха, че никой не ги е питал за доходи. И мен не са ме питали. Важното да се вземат парите на момента. Хазяйката разбра след 7 месеца колко ми е заплатата и беше потресена, мислеше, че съм много над 1500 лв. Че аз, ако взимам 1500+, в ОК под наем ли ще съм, бе, джанъм?
Виж целия пост
# 11
Записвам се в темата.
Моите наематели този месец си преведоха наем,  без коментари.
ИП ще разклати високия клас, и според мен първо там ще издиша пазара.
Наемодателите на скъпи и големи жилища може да се наложи да свалят цените, за да си запазят наемателите.
Дано тази "криза" скоро отмине.
Виж целия пост
# 12
Ами тук някои обясняват, че не биха си показали нот, акт, поради страх от имотни измами.
 Също така безспорен факт е, че много квартири се наемат без договор, само с устни договорки. Аз лично съм подписвала договор 3 пъти, един от които беше на хвърчащ лист от малка тетрадка. А съм сменила 6 квартири. И имам наблюдения за още много.
Предполагам, че така е в най-ниския клас. При средния и по-високия клас май е по-различно. Най-малкото когато човек е инвестирал някоя по-сериозна сума сам ще иска сериозен договор.
Напълно споделям. Това е в интерес и на двете страни.  
Скрит текст:
Не знам как точно е в чужбина от личен опит, само съм чувала от приятели, че наистина се представят доста документи, и както вече беше писано, това не е защото някой от просто любопитство иска да навлезе в личното ти пространство, а защото става въпрос за материална обезпеченост, за личностните качества може да има и други изисквания. При нас, защото сме обикновени граждани, на държавата не й пука за защита на интересите както на наемодатели, така и на наематели, затова и няма някаква добра, законова база със съответните разпоредби, изисквания, санкции, тук включвам и брокерските услуги.

Но, как е при нас - отдаваш нещо под наем /не искам да се впускам в подробностите за мухъла, течовете, мебелите от 80-та година, хазяйката с каничка кафе - не че е маловажно, даже напротив, но тази дискусия е безкрайна/. Говоря за наемодателите, нека ги нарека "по-нормалните" - т.е. постарали са се да предложат нещо сравнително добро, което също е относително, но ремонтирано, освежено, подновени мебели и уреди, вложили по-малка или по-голяма сума в това. Идват Пешо и Драганка на оглед. Какви права на въпроси има наемодателят - къде, какво работят - може да се каже всичко, а доста и от по-обикновените професии имат различна квалификация, съответно заплащане, но не може да им искаш документи, даже не може да си сигурен, че продължават все още да работят, въпросите за заплати са "анатемосани", препоръки от предишни наемодатели - няма такова нещо, при собствен бизнес пак може да се каже нещо много общо - консултанстски например, или нещо подобно, по-обобщено. Остава ти някакъв "фейс контрол" и интуиция, че може би няма да направиш грешка. /За отношение към собствеността не говоря, там всичко е възможно/. Всичко това какви гаранции ти дава, че тези хора са, или ще бъдат платежоспособни за периода на договора. Не говоря за екстремални ситуации като болест, операции, скъпоструващо лечение, някаква трагедия в семейството.

И тук идва моментът със заделените средства - мисля, че това е личен въпрос, който по-скоро засяга самите наематели, както и хората с ипотека - ами трябва да имаш такива средства поне за няколко месеца напред, защото всичко е възможно да се случи, но защо пък това трябва да бъде проблем на наемодателя? Емпатията е хубаво нещо, но и другата страна не е застрахована от същите проблеми.

Това ще продължи да бъде омагьосан кръг докато няма някакви разписани правила от съответните институции, но по-важното е някак си да изчезне негативното отношение между 2-те страни - наемащи и отдаващи. Не напразно психотерапевтите, макар и при друг вид проблеми, да препоръчват - "постави се на мястото на другия и така разглеждай нещата".
Споделям това. Но не виждам как някой ще ми забрани да питам, и питам, и от отговора зависи дали човекът ще вземе жилището. А че имало някакви, които не питали, ами тяхна си работа, да не питат, ама после да не реват, че ги били завлекли. Докато наемодателите не се научат как максимално да се пазят, ще е така. На държавна регулация не разчитам.
Скрит текст:
Има много голяма разлика между това да си със заплата 2 к и поддържаш стандарт 2к, и да си със същата заплата, но със стандарт 1500, защото някой иска да ти види в паничката. А този фонд 'и аз съм човек' е различно от резерв. Резервът не се трупа от 2 заплати, а с години, за да е в наистина добър размер. Другото са фантазии на хора, които не си отчитат доходите съвсем на светло. Или си мечтаят за наемател над стандарта си. Много хазяи искат наемател-паралия и изпадат в ужас, ако разберат, че взима, според тяхното виждане, недостатъчна заплата, че да живее под наем точно в тяхното жилище. Но е крайно време същите да разберат, че няма как в държава с традиции в имането на собствен имот паралиите да стоят под наем дълго. Мои роднини 10 години се скъсаха от обикаляне на Европа и живяха под наем в същото време. Преди 5 години си купиха жилище и пак се скъсват от пътуване. Една стотинка спестена нямат. Въпрос на приоритети.
Мнението на хазяите кой има право да им наеме жилището не е приоритет, нито фактор. Пък и си е смешно - в предишната тема наематели писаха, че никой не ги е питал за доходи. И мен не са ме питали. Важното да се вземат парите на момента. Хазяйката разбра след 7 месеца колко ми е заплатата и беше потресена, мислеше, че съм много над 1500 лв. Че аз, ако взимам 1500+, в ОК под наем ли ще съм, бе, джанъм?
Е как да не е, именно това е най-големият приоритет и фактор, нали от тях зависи да наеме някой жилището.  За мен, ако не преценя, че някой кандидат е с достатъчно добър доход, не го давам  и това е. На когото му е смешно, да се смее, негова си работа. Нека се смее вместо аз после да плача. Не ме интересува какви пари ще взема на момента, а в дългосрочен план какво преценявам, че е вероятно да се случи. И това е моята преценка за собствения ми имот. Ако за теб това не е фактор, кое е тогава? Как ще вземеш моя имот под наем, ако аз не ти го дам?
Но разбира се, че с 1500+ няма да си в ОК под наем, но може да си в Центъра или в Лозенец под наем, докато събереш за даун да си купиш или докато учиш (тогава зависи от дохода на родителите).  Има разлика.
Виж целия пост
# 13
А че имало някакви, които не питали, ами тяхна си работа, да не питат, ама после да не реват, че ги били завлекли. Докато наемодателите не се научат как максимално да се пазят, ще е така. На държавна регулация не разчитам.

Искаш да кажеш, че хазяите, които не са разпитвали за заплатите и спестяванията на наемателите си, и после се окажат с разбити жилища и неплатени сметки, сами са си виновни и нямат право да реват?? Това е нелепо! Въпрос на личен избор е всеки собственик как да подбира наемателите си. Лично за мен едно число нищо не означава. Каква файда, че имат големи приходи, ако имат и големи разходи и грешни приоритети. Отново примера от предната тема за момичето с хубава професия, която казала, че ако има сметка за ток 450 лв ще се изнесе през нощта. Възпитанието на наемателите е по-важно и някак си бих се опитала да разбера дали то е на ниво, а не заплатите им. Надменни кифли и батки с ланци не бих пуснала в имота си, ако ще и да ми развяват фишофе с по 5 бона.
Докато няма ясни закони, всеки е свободен да си филтрира хората както сам сметне за добре. Но да се твърди, че наемодатели, които не са разпитвали за заплати, сами са си виновни, да са се пазили и да не се оплакват, е също толкова необосновано, колкото твърденията от предната тема за наематели, които са наели евтини жилища и при течове и токови удари сами са си виновни и нямат право да хленцат.
Виж целия пост
# 14
Здравейте, много искам тази тема да стане положително- ориентирана и да повдига духа. С удоволствие я чета, и дано не стане някаква подобна на другите във форума, където се нападаме един-друг, че да понамалим вътрешното си напрежение.
😃
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия