Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Чувството за вина

  • 963
  • 11
Здравейте мами, наложи ми се да си спра кърмата и ме е хванала депресията, по цял ден си поплаквам, че съм лоша майка... Бебето ми се роди в 8 месец, беше в кувьоз и на АМ, а когато го взех от болницата започнах да му давам изцедена кърма. Стоя дълго време там и се беше отбила. Така и не се научихме да се кърмим от гърда, през ден имах запушвания, температура и бях много отпаднала. Така издържах един месец с много рев и мъки, успявах да го храня така с кърма, обаче психически не издържах и започнах да давам сухо мляко. Просто се чувствам ужасно, страх ме е, че децата на ам боледуват много често и, че не можах да му давам повече от кърмата. От храната, която ядох бебето имаше постоянно диария и повръщаше, педиатърката дори ме посъветва да давам сухото мляко. И тогава се чувствах виновна, че ям боклуци, които после се отразяват на бебка. Вярно е, че стоях по 8 часа на ден с помпата, не можех да обръщам внимание на бебето, което наистина ме довърши. Единственото хубаво е, че сега може да ми помагат да го храня, поне това ме успокоява. Много ме е яд, че имах много кърма и адски много проблемни гърди. Не се оправиха от нищо, всичко пробвах... Поне успях да ѝ давам кърма един месец... Та вярно ли е, че сега може да боледува заради това Sad
Виж целия пост
# 1
Не се обвинявай за нищо.
Това, че кърменето е най-доброто за бебето е вярно. Но когато нямаш възможност, няма нищо страшно. Не позволявай постоянните натяквания, че трябва да се кърми, да те съсипят психически и наистина да се превърнеш в непълноценна майка.
Моето първо бебе не е кърмено нито веднъж. Роди се недоносено в 27г.с. и беше 3 месеца в кувьоз. Хранено е само с АМ. Освен това белия дроб не се развиваше напълно, имаше два мозъчни кръвоизлива и един куп потенциални мрачни диагнози. Въпреки това сега е на 12 години. Отличник е в училище, тренира тенис на корт и дори ми носи медали.
Като бебе не е боледувал. На година и половина тръгна на ясла. Боледува няколко пъти. На 4 години започна да тренира карате. На 5 години - плуване. И спря да боледува. От тогава се е разболявал не повече от 5 пъти, но винаги му минава бързо.
На АМ бебето ми беше здраво, изключително спокойно, почти не плачеше. Така че, станалото, станало... Радвай се на детето,  остави зад гърба си това което си преживяла. Кърменето не те прави добра майка, а всички пълноценни дни и любовта, които ще дадеш на детето си.
Пожелавам ти да сте здрави.
Виж целия пост
# 2
Аз съм некърмен осмак.Родила съм се 2200г.Сега съм на 31.На повечето е известно какво работя,така че няма да го описвам.Боледувам често,също както баща ми,кърмен 3,5 години.Той е с извадени сливици и сега вместо гнойни ангини прави гнойни фарингити.Ситуацията се  усложнява и от това,че е лекар.
Кърменето не е всичко и от него не зависи каква майка си.Гледай си детето и  успех.
Двамата ми синове също не са кърмени.Прекрасни,будни,здрави деца.
Виж целия пост
# 3
Моля те, недей да се обвиняваш. Детето има нужда от любов, от щастлива и усмихната майка. Като си в депресия и плачеш вредиш и на себе си, и на бебето, то усеща всичко.
Аз кърмих, но се бях запасила преди да родя с АМ, с шишета, с помпа, защото бях се подготвила и за варианта да нямам възможност да кърмя. Каквото такова. Моята приятелка роди 3 месеца преди мен, на 99% детето е хранено с АМ. За сега е здраво, енергично дететнце, по нищо не се различава от моето.
Спри да четеш в интернет, спри да търсиш съвети, не слушай какво ти говорят околните. Ти си добра майка, сигурна съм! Simple Smile
Виж целия пост
# 4
Моите деца са кърмени само по 1,5 месеца. Не са боледували сериозно в детската градина. Пили са само един път антибиотик. Има по-важни неща за здравето на едно дете и те са ежедневно извеждане навън, да не се изнежва с навличане с много дрехи и здравословно хранене, да не се дават никакви пакетирани буклуци. Тогава детето ще ти е здраво, без значение дали е кърмено. Около мен много кърмени деца се скъсваха да боледуват. Става ми лошо като видя в топло време навлечени деца, дъвчейки зрънчо и всякакви подобни.
Виж целия пост
# 5
Много благодаря, успокоихте ме Hug Малко хора ще ме разберат Confused
Виж целия пост
# 6
Изобщо не се обвинявай. За бебето е по- важно майката да е добре и да е спокойна. Насила хубост не става. И не е вярно, че бебетата на ам боледуват повече. Моят син е кърмен изключително малко, защото нямах. Пил е ам до 3г и е здраво дете.
Виж целия пост
# 7
Имунната система зависи от толкова много фактори, че това, че едно дете не е кърмено, не е толкова решаващо. Значение имат начинът на живот, наследствените фактори, околната среда, прекарани предишни инфекции...Това е една динамична система и само един фактор не оказва влияние върху цялостното й поведение. Направила си повече от достатъчно, наслаждавай се на детенцето си и изтрий от съзнанието си това чувство на вина, защото аз не виждам основание за него.
Виж целия пост
# 8
Не е вярно. Дъщеря ми е била изцяло на АМ, а е забележително здраво дете. Боледува ми рядко и сравнително леко. Последните две години в градината почти няма отсъствия, прави си сметката като сигурно си чувала как там лепят всичко през ден. Освен това беше кротко бебе, без колики, спеше по цяла нощ и зъби изкара без да разберем. За сравнение, дъщерята на най-добрата ми приятелка, кърмена над две години, се скъса да боледува, че и в болница лежа. Горе главата.
Виж целия пост
# 9
Кърмих 11 месеца. Даже щях и повече, ако не ми се наложи по медицински причини. Последните 3 месеца бях постоянно със запушвания, болки, не можех да спя. Не можех да се цедя с помпа и кърмех през 3-4 часа вече захраненото си бебе. Пълна лудост. Сега изключително много съжалявам. Но толкова се бях вманиачила, че непременно кърмата е най-доброто за детето...
Ами боледува си. Преди да тръгне на градина не чак толкова, след това - през седмица, две.
Тъй че не виждам някаква супер голяма полза, че се тормозех с това кърмене толкова време.
Изобщо не се чувствай виновна. Радвай се на бебето и на времето, което имаш с него, вместо да седиш на помпата нон-стоп и да те болят ръцете и гърба от цеденето.
Виж целия пост
# 10
Кърменето е важно,но като не става какво от това?!Я се стегни,момиче!😊Ти трябва да си здрава, да се чувстваш добре , за да можеш да дадеш всичко на твоето малко съкровище! Има и други,които не кърмят , поради различни причини. Това за имунитета , лично аз не  мисля ,че е свързано с кърменето. Всичко ще е наред!
Виж целия пост
# 11
Не се обвинявай! Аз се цедях 4 месеца и давах кърма. Бебето ми получи жестока диария, гъбички в червата и вследствие временна непоносимост към лактоза. Решението беше да минем на безлактозно мляко, защото не трябваше да ям нито глутен, нито абсолютно нищо с лактоза. Не ми се рискуваше.. И взех решението да спра кърмата. Аз също много плаках. И аз бях залепвна за помпата на 3 часа, изнервена от нея, нямах мн време за бебето.... Плаках около седмица, после вече осъзнах колно много време имам за бебчето си и дори напреднахме добре в развитието му, защото се занимавам много с него. В случая на мен не ми сд рискуваше, и както се цвдях 4 месеца заради него, така и пак заради него спрях. След гъбичките се появи и бактерия... Педиатърката каза, че съм взела в случая добро решение. И аз знам, че е така и съм щастлива от този факт ❤️
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия