С децата у дома - полезни идеи за занимания вкъщи, споделен опит и съвети за родители

  • 3 462
  • 17
Имат ли нужда децата от повече време за игри в условията на изолация?

С какви занимателни игри да преборим скуката при децата?

Игри за деца без дигитални устройства

Как и с какво да занимаваме децата, когато не могат да излизат навън?

Какви музикални забавления можем да предложим на нашите деца?

Може ли четенето на книги да пребори скуката? Как да научим децата да четат книги?

Как да задържим интереса на малките деца към книгите, които им четем?

Къде можем да намерим детски приказки онлайн?

Къде можем да открием онлайн игри, подходящи за деца?

Как да забавляваме децата, които обичат да рисуват?

Подскажете идеи за малките майстори

Има ли интересни музеи, които децата могат да разглеждат онлайн?

Какви детски спектакли могат да се гледат онлайн?

Има ли документални/научнопопулярни филми, подходящи за деца?

Съвети към родителите във връзка с онлайн обучението

Как успявате да съвместите работата от вкъщи и дистанционното обучение на учениците?

Помагате ли с домашните на учениците?
Виж целия пост
# 1
Имат ли нужда децата от повече време за игри в условията на изолация?

УНИЦЕФ:
"Ние в УНИЦЕФ знаем, че играта с децата е най-добрият начин да стимулираме развитието на техния мозък. Освен това, в ситуации на кризи като тази с епидемията от COVID-19, играта е най-доброто средство за успокоение както на децата, така и на възрастните. Игрите сплотяват семействата и са най-лесното средство децата да научават нови неща."
https://bg-mam.ma/p/1195083/40449532


Д-р Рада Маркова:
"Децата си искат своето, те си искат игри, те си искат положителни занимания, те си искат една положителна енергия, което ние, родителите, би следвало да го дадем. Поради тази причина децата психически наистина страдат, откакто е това извънредно положение и ние го виждаме всеки ден."
https://bg-mam.ma/p/1202965/40567718
Виж целия пост
# 2
С какви занимателни игри да преборим скуката при децата?

Фондация "За нашите деца":
"Как да заинтригувате детето, което вероятно скучае вкъщи, предвид извънредното положение в страната? Игрите са изключително важни не само защото малкото дете има нужда от забавление, но и защото стимулират неговото развитие. Може да прекарате интересно времето си, като играете заедно и създавате красиви спомени през тези дни!

Игри за деца от 0 – 1 година:

Опознаване чрез докосване
Докосването е начинът, по който децата опознават света. Тази игра е следната: хващате бебешките ръчички и с тях докосвате вашето лице, нос, бузи, уши и др. Повтаряйте бавно отделните думи. Така то ще свикне с тях, обяснявайте му кое какво е и не забравяйте да се усмихвате, макар че бебета се ориентират по вашата интонация.

Прави като мен
Лицето на мама е най-интересният обект за наблюдение, особено през първите два месеца от живота на бебето. Вземете детето в обятията си и му дайте възможност да изучава  мимиките ви. Известно е, че децата се стремят да имитират това изражение на лицето, което виждат у родителите си. Усмихнете се и ще видите, че и бебето ще се опита да се усмихне, свийте вежди, изплезете език и очаквайте отговор…

Проследяване на различни предмети
След третия месец от своя живот бебето вече е способно да следи различни предмети. Тази игра е свързана с бавно преместване на предмети. Целта е да му покажете, че нещата се движат. Опитайте с предмети с различна големина и наблюдавайте поведението му – следи ли с поглед движението, какво изпитва, посяга ли да хване предмета и самò да го придвижи и др.

Подаване и хвърляне
Децата хвърлят най-често играчките или други предмети на пода. Това ги радва, така че не им се карайте, по този начин опознават света. Поиграйте на подаване и хвърляне. Вие му подавате някакъв предмет, безопасен естествено, а то ви го връща. Така работите и за фината моторика и за ориентацията в пространството.

Къде е топката?
Играта повишава концентрацията и вниманието. Седнете на пода с бебето. Вземете една от неговите любими играчки и говорете за нея. Скрийте играчката – зад вас, в джоба и т.н. Питайте бебето „Къде е играчката?". Извадете играчката и кажете: „Ето го зайчето!”. Продължете играта, като сменяте мястото на играчката всеки път. Изследвания доказват, че кубчетата, играта на криеница и други „игри от едно време” спомагат за когнитивното, моторното и речевото развитие на детето.

Игри за деца от 1 – 5 години

Направете си караоке парти
Децата често обичат да пеят с цяло гърло, без да ги интересува дали някой ги слуша и дали някой ще им се смее. Използвайте тази възможност! Пуснете любими песни и си направете страхотно домашно караоке парти без притеснения и задръжки.

Търсене на „съкровища“ вкъщи
Измислете набор от „съкровища“, които да скриете на определени места в дома – гривна, интересна кутия, пълна с гердани, ‘’пиратско съкровище’’, ‘’скъпоценна’’  ваза и др. Можете да оставите децата да ги търсят или да направите играта още по-интересна, като измислите римувани „подсказки“ за намиране на скритите предмети. Запечатайте ги в пликове с поредни номера, за да може децата да ги отварят последователно и да следват инструкциите. Бъдете сигурни, че тази игра ще внесе свежест и забавно настроение в дома ви и всички ще забравите за скуката.

Направете си лагер в хола
Кой казва, че палатките са само за навън? Децата обожават разпъването на палатки и играта в тях. Можете да пренесете играчките им в палатката и да измислите забавна игра. Ако нямате палатка – два стола с опънато одеяло вършат същата работа. Погрижете се за топла постелка на пода. Палатката е подходяща за деца почти на всяка възраст и от всеки пол.

Опечете домашни бисквити или сладки
Любимо занимание за повечето деца е печенето на сладкиши! Можете да си направите домашно приготвени бисквити с шоколадови парченца или пък пухкави мъфини, за да зарадвате цялото семейство.

Създайте нещо заедно
Няма значение дали ще е рисунка, скулптура от глина или пластилин – то ще е вашето творение! Важно е да покажете на детето си колко важно и колко красиво може да бъде нещо, създадено с вашите и неговите ръце. Освен това то ще е вашият личен шедьовър и скъп спомен. Покажете му колко ценно е създаването на красота!"

https://bg-mam.ma/p/1193585/40425084
Виж целия пост
# 3
Игри за деца без дигитални устройства

"Каква е алтернативата на стоенето пред екрана?
Какви занимания и игри да предложим на детето си, за да го отделим от дигиталните устройства?
Вижте отговорите на тези въпроси във видеото."
https://bg-mam.ma/t/1146005

Д-р Рада Маркова:
"Мисля, че остава повече време за т.нар. настолни игри, които бяха тотално забравени за нас българите. Тоест не само на компютри седят децата, търсят разнообразие, търсят книги, гледат се стари снимки, гледат се стари филми. Така че смятам, че като всяко едно нещо то си има своите страни положителни и отрицателни. Ако особено се разнообрази наистина ежедневието на децата с една физическа активност, мисля, че нещата ще завършат добре. "
https://bg-mam.ma/p/1202965/40567718

Богата колекция и предложения за настолни игри, можете да намерите в нашата тема "Добре дошли в света на настолните игри"
https://bg-mam.ma/p/769232/27620398
Виж целия пост
# 4
Как и с какво да занимаваме децата, когато не могат да излизат навън?

В темата „Занимавки, моделиране, апликации за малки и големи“ ще откриете богата колекция от идеи, шаблони и модели за разнообразни занимания за децата от всички възрасти: рецепти за сапунени мехури и домашен пластилин, книжки за оцветяване, оригами и много други интересни предложения.
https://bg-mam.ma/t/1150280

hibryd:
"Племенницата ми е почти на четири и най-много се забавляваме с игри като домино, лото, не се сърди човече (има с много хубави картинки), редим пъзели и конструктори. Давам ѝ също книжки за оцветяване, детски оригами (не са сложни, като лица на момиченца са и се лепят очи и очила). Харесва ѝ да помага в домакинската работа, по-скоро симулира, но ѝ харесва. Също правене на прически, гривни."
https://bg-mam.ma/p/1199988/40518930

Nia Mi:
"Много готина игра е ти да изрязваш разни неща на случаен принцип от списания пък тя да ги лепи и накрая се получава някакъв шантав и интересен колаж. Може да пробвате да направите и handmade украса за Великден. Може също, ако имате мъниста, да направите гривнички."
https://bg-mam.ma/p/1199988/40524864

Uncommon:
"Може да ѝ четеш приказки, а после да играете на тази приказка, която сте прочели. За целта може да се маскирате като героите: корона от картон, шалчета някакви, някоя мини рокля на мама или кака ще стане с едно коланче или с безопасни на гърба на принцесешка рокля.
Може и на някакви игри от рода на "Не се сърди". Може да ѝ нарисуваш лабиринт и тя да търси как зайчето ще намери моркова или как пожарникарят да стигне до пожара."
https://bg-mam.ma/p/1199988/40517725
Виж целия пост
# 5
Какви музикални забавления можем да предложим на нашите деца?

Песничките, заедно с детските стихчета, са прекрасен начин да се възпита у детето любов към езика. С тяхна помощ то по-лесно усвоява различни думи, учи се на ритъм и музикалност, разширява светогледа си, тренира внимание, памет и концентрация.
https://bg-mam.ma/p/1193585/40425084

За децата, които обичат да пеят и танцуват, можем да предложим подбрани сайтове за слушане на детски песнички:
https://bg-mam.ma/p/446107/13108850

и сайтове с текстове на детски песнички и стихотворения:
https://bg-mam.ma/p/446107/13109797


Как' Сийка:
Академия Опера Пловдив
"ЗЛАТНОТО ПЕТЛЕ" - музикална приказка по операта на Ни … й Римски-Корсаков

"Приказките на госпожа Опера – „Хензел и Гретел“

https://bg-mam.ma/p/1193086/40512207
Виж целия пост
# 6
Може ли четенето на книги да пребори скуката?

Фондация "За нашите деца":
"Четенето е много полезно за децата, а и с негова помощ създавате силна връзка с детето си. Изберете интересна книжка, може да е тематична: приказки, забавни истории и смело напред. Децата обичат да обсъждат, така че изчаквайте ги, когато имат коментар или въпрос."
https://bg-mam.ma/p/1193585/40425084


Как да научим децата да четат книги?

Morena:
"Ако искате да научите детето си да обича книгите, никога не го карайте да чете само полезни книги. Купувайте му комикси и детски списания. Карайте го понякога да рисува само комикси.
Ако виждате, че детето скучае, докато чете, не го карайте да чете текста докрай. Четенето трябва да се свързва от хлапето единствено и само с чувство на удоволствие.
Четете редовно на детето, личният пример е много важен. Когато стигнете до интересно място, дайте на детето да дочете страницата, за да види само какво се е случило.
Купете няколко книги за детето си и му направете лична библиотека. Чувството, че е собственик на малка библиотека, ще го накара да се чувства по-голямо."
https://bg-mam.ma/p/1047778/36994134
Виж целия пост
# 7
Как да задържим интереса на малките деца към книгите, които им четем?

pina
"Аз да подскажа метод за поддържане интереса към някоя книжка или като цяло всички книжки, но за възраст над 3-4 години - обичат да оцветяват. Поне повечето деца обичат, макар не всички. От книжките снимам картинките с любимите герои и с някаква елементарна програмка ги правя само като контури и разпечатвам за оцветяване."
https://bg-mam.ma/p/1032298/37277649

Бона:
"Индивидуално е, да. Моето (1г6м) разглежда сам книжки и се заслушва, когато му чета. Но избирам много кратки звучни стихотворения или кратки приказки, и ако реша да изпробвам нещо по-дълго, гледам да е преди заспиването на обяд или вечер, когато е в леглото и е по-спокоен.
Иначе, докато е активен е абсурд да седне да слуша, той има пепел в дупето, не може на едно място.
Моят съвет е, вземете книжката и докато детето си играе и дивее, четете за себе си, може и на глас. Може не винаги да слушат, но като ви виждат, че го правите (и то с техните книжки) ще проявят интерес, "щом мама/татко го прави и аз искам". Естествено, не на всяка цена, като не ще - не ще и толкова, на сила хубост не става."

Mia_smurfix:
"Моята племенница е на 7год и от както е на училище- само eнциклопедии иска! Grinning Може да седи с часове и да си ги чете и разглежда и после идва и разказва, разказвааа - май ще става голям учен."
https://bg-mam.ma/p/1093586/38215337

Тинкърбел:
"Замисли се по какво е запален - пирати, динозаври, супермени, индианци, футбол...Купи му книжки по темата. Нека да са красиви, с хубави картинки и не много текст. Научиш ли го, че книгата е удоволствие, а не наказание, ще можете да минете към класически детски книжки.
И да му четеш и да спреш на най-интересното място също ми изглежда работещо."

миз:
"Пробвай да го заинтересуваш с енциклопедии, образователни книги, атласи или географски книги, комикси, списания, книги с логически задачи или интересни факти, т.е. повече картинки."


"Доказано е, че още в ранна детска възраст трябва да сформираме навици за четене у децата си и това е от изключителна важност за по-нататъшното им развитие.
Създайте ритуал. Не можем да очакваме детето ни да чете, ако ние не му четем. Добре е да създадете всекидневен ритуал. В тези специални моменти, то ще научи за магията на думите и удоволствието от поглъщане на нови знания. Тези навици ще ви осигурят приятно и полезно време заедно. Постепенно ще научите неговите предпочитания, ще знаете кои са книгите, които харесва, както и областите, към които има склонност. Продължете да четете на децата си, дори когато те поотраснат.
Ако искате детето ви да си създаде редовни навици за четене, вие самите трябва да имате такива. За да е четец, вие също трябва да сте. Убедете детето, че четенето не е задължение, а средство за забавление, както игрите.
Дискутирайте книгите. Когато децата започнат да четат сами, отделяйте време да обсъдите дали му е харесала книгата, какви чувства предизвиква у него, действа ли му емоционално, какви са усещанията, как си обяснява отделните случки, как би постъпило в подобна ситуация на тази, в която се намира героя от книгата.
За да стане още по-привлекателно за децата - създайте собствен уютен кът за четене. Ако мястото позволява, сложете в този кът отделна лавица само за техните книги.
Може да си създадете традиция и да подарявате на детето си хубава класическа книга за всеки повод, така ще му помогнете да си създаде голяма лична библиотека."
https://www.bg-mamma.com/index.php?action=article;id=3524
Виж целия пост
# 8
Къде можем да намерим детски приказки онлайн?

Тук можете да откриете линкове към:
•   Детски приказки и разкази
•   Виртуална библиотека
https://bg-mam.ma/p/446107/13109797

Приказка ми разкажи - Известни актьори и любители на книгите от цялата страна четат приказки онлайн.
https://www.youtube.com/playlist?list=PLsqVgmGqBVVsTF39oyS1yqx9e5K6QPjAd

Детски приказки от плочи, касетки, дискове, радиотеатър
https://gramofonche.chitanka.info/prikazki/
Виж целия пост
# 9
Къде можем да открием онлайн игри, подходящи за деца?

Тук е нашата игротека, където можете да откриете много игри – забавни, образователни, настолни подвижни, обличане на кукли, подреждане на стая, флаш игри и др.
https://bg-mam.ma/p/446107/13109797

За момиченцата, любителите на модата и Ladypopular
https://www.bg-mamma.com/?topic=806729

didush8:
"Страхотен сайт с много и разнообразни игри - http://www.uptoten.com/ "

boboblina:
"Eто и от мен за най малките http://www.nickjr.tv/games/ "

Merry:
"http://www.friv.com/ Има страшно много игрички, не знам щерката дали е успяла още да ги прегледа всичките. Има и логически, които са трудни за нея, играем ги заедно."

valya_v:
"Аз давам по 15-тина минутки на ден достъп до този сайт https://pbskids.org/. Всичко е на английски, но малкият се справя чудно, а и игрите са много занимателно обучителни.
Виж целия пост
# 10
Как да забавляваме децата, които обичат да рисуват?

Тук можете да намерите няколко линкове към сайтове с книжки за оцветяване.
https://bg-mam.ma/p/446107/13109797


Какво рисуват децата ви?
https://bg-mam.ma/t/543471


Кога се развива фината моторика? Децата на 3 г. и рисуването.
https://bg-mam.ma/t/925658
Виж целия пост
# 11
Подскажете идеи за малките майстори

В „Детската работилничка“ ще откриете интересни „хитринки“ за майсторене.
https://bg-mam.ma/p/446107/13109797


Занимавки, моделиране, апликации за малки и големи
https://bg-mam.ma/t/1150280
Виж целия пост
# 12
Има ли интересни музеи, които децата могат да разглеждат онлайн?

Природонаучни музеи:
National Museum of Science and Technology Leonardo Da Vinci – Милано, Италия
Science Museum – Лондон, Великобритания
Musée des arts et métiers – Париж, Франция
Deutsches Museum – Мюнхен, Германия
Museo Galileo – Флоренция, Италия
NEMO Science Museum – Амстердам, Холандия
Smithsonian’s National Air and Space Museum – Вашингтон, САЩ
https://bg-mam.ma/p/1194170/40435240
Галерии и колекции от над 1200 известни музеи от целия свят
https://bg-mam.ma/p/1194170/40444781

Онлайн разходка в Ермитажа:
https://travelwow.eu/on-lajn-razhodka-v-ermitazha/?fbclid=IwAR2g … AyzLwybfyF3KvKXU4
https://bg-mam.ma/p/1194170/40488105

14 музея, които може да посетите виртуално, седейки у дома:
https://www.cross.bg/obikolki-myzeii-virtyalni-1627532.html

35 музея на света, които могат да бъдат посещавани онлайн:
https://sofiapress.com/35-%D0%BC%D1%83%D0%B7%D0%B5%D1%8F-%D0%BD% … %82-%D0%BF%D0%BE/
https://bg-mam.ma/p/1194170/40494972

За гледане от компютър/лаптоп
Природонаучен музей - Пловдив
https://bg-mam.ma/p/1194170/40519758
Виж целия пост
# 13
Какви детски спектакли могат да се гледат онлайн?

Какви концерти, оперни и театрални постановки можем да гледаме онлайн?
Да съберем разнообразни възможности за културен живот по време на карантина.

Държавен куклен театър – Варна:
„Трите прасенца“
„Лисицата и щъркелът“
„Цветята на малката Ида“
https://bg-mam.ma/p/1193086/40418137

Държавен куклен театър – Бургас
 https://www.facebook.com/dkt.burgas?eid=ARDXs-OMr6beiuSwxEZjMx1N … RJYLA&__xts__https://bg-mam.ma/p/1193086/40480446

 12 април –
„Вълкът и седемте козлета“ - спектакъл за деца на Държавен куклен театър – Стара Загора
Линк: https://www.youtube.com/channel/UC751T6E5pEsviMMktgmXOjg
Сайт: https://pierrot-bg.com/
https://bg-mam.ma/p/1193086/40512207
Виж целия пост
# 14
Има ли документални/научнопопулярни филми, подходящи за деца?

emakara:
"Препоръчвам:
Animals Are Beautiful People / Животните са прекрасни хора - филм документален и забавен, от автора на "Боговете сигурно са полудели"
Цялата поредица Disney Nature: http://nature.disney.com/movies
GREAT NATURAL WONDERS OF THE WORLD
PBS Nature: Wild Balkans / Дивите Балкани (2010)
Lost treasures of the ancient world The seven wonders / Изгубеното Съкровище от Древният Свят - Седемте чудеса (2000)
Децата много харесаха и поредицата Food Essence/Какво ядем"
https://bg-mam.ma/p/913505/35174756

Ноември:
"Минисериите "Космос" на Карл Сейгън са чудесни. Но /според мен/ за по-големи от 7 г. деца."
https://bg-mam.ma/p/913505/32807159

easy rider:
"Приказки за физиката" (https://www.youtube.com/watch?v=3Rkv2SrrpfI) - великолепна поредица, интересна и разбираема за деца още от 5-6 г., но полезна и до 95-6 Simple Smile"
https://bg-mam.ma/p/913505/32798408

KayRenn:
"На моя третокласник му пускам това - основно за да си подобри английския, защото повечето неща ги знае Simple Smile"
https://bg-mam.ma/p/913505/32798343

Morena:
"Ето и от мен - има и "Приказки за астрономията",  и "Приказки за физиката"  -  https://www.youtube.com/channel/UCZlyKtSMR_hE0L_xP5iBCCQ "
https://bg-mam.ma/p/913505/32802714
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия