Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Индукционни котлони - убедете ме, че са ми нужни!

  • 121 367
  • 772
Знам основните предимства и недостатъци. Това, че трябват нови тенджери не е проблем - бездруго ще си купувам. От година съм хвърлила мерак на комплект от 3 тенджери, а двата ми тигана отдавна са за боклука и ще си купувам нов/и. Други недостатъци? Споделете, моля?
Предимствата не ги намирам нещо  Thinking Ставало бързо - ами то и на обикновен стъклокерамичен котлон става бързо. Ама водата завирала за 59 секунди - добре, де, какво да я правя тази вряла вода всеки ден? Освен за нес кафе, което мъжа ми пие веднъж седмично (в неделя сутрин), а аз кафе никакво и никога не пия. За готвене по- скоро на по- бавен огън се правят нещата или да кажем среден. Тази безумна скорост на завиране кога и къде ще я прилагам?
Били по- икономични - колко? Ще спестя 5лв на месец ли?
Плота, който съм харесала е с 2 индукционни и 2 обикновени. Аз на 4 инудкционни не бих се хвърлила категорично. Работата е там, че двата индукционни са отпред и това, ще са основните котлони, на които ще работя. Значи, трябва да са ми много удобни и удачни, за да не съжалявам горчиво, че съм си ги причинила. Важно е, че готвя всеки ден или поне 6 дни в седмицата. Не е да ги взимам за красота.
Четох стари теми - палачинките били проблем! Тефал имали тиган, дето да става за индукция, ама имат ли модел за палачинки, дето да става и за индукция? Проблем се получавал и като се вдига тигана от котлона, с цел обръщане на плачинката, че котлона се изключва и май чакал 90 секунди, за да се включи пак - така ли е? А ако обръщам палачинките с лопатка, без да отделям тигана от котлона, ще се уреди ли работата или пак не?
Изобщо - размисли и страсти на тема индукция  Laughing  Ако разсъждавам практично, изобщо не са ми нужни и дори на никого не са нужни, ами са някаква новина, колкото да удовлетвори потребителските нужди на пазара. Ето, аз ползвам стъклокерамичен плот от 12 години, сега е време за подмяна - е, пак ли това да си купя? Потребителската ми душица иска да се зарадва с нещо ново, различно, революционно, което да промени домакинското ми еждневие, да показвам на гостите с гордост каква чудесия сме си инсталирали и колко сме доволни от новите технологии, в които е бъдещето...  Simple Smile
Лошото е, че нямаме близки, които да разполагат с индукционен котлон, та да ида, да гледам, да цъкам, да се пробвам и да реша. Трябва теоретично да огледам нещата и така да взема решение. Моля, помогнете!
Виж целия пост
# 1
Усещам,че клониш към индукцията Wink

Купи си и си ги ползвай със здраве.Всяко ново нещо радва окото. Peace
Виж целия пост
# 2
Чудиш се къде да изхарчиш едни пари май?  newsm78
Виж целия пост
# 3
За парите не писах - плота, който харесах без индукционни котлони е около 600лв, а този, с двата индукционни е 630лв, та разликата не е нещо фрапиращо. Парите все ще ги дам, въпроса е резултата как ще ми дойде.

Благодаря на включилите се до момента, че май няма много желаещи за тази дискусия  Simple Smile

опа, поправка - единия плот е 500, другия 630. Разликата идва 130лв, не 30лв.
Виж целия пост
# 4
....
Четох стари теми - палачинките били проблем! Тефал имали тиган, дето да става за индукция, ама имат ли модел за палачинки, дето да става и за индукция? Проблем се получавал и като се вдига тигана от котлона, с цел обръщане на плачинката, че котлона се изключва и май чакал 90 секунди, за да се включи пак - така ли е? А ако обръщам палачинките с лопатка, без да отделям тигана от котлона, ще се уреди ли работата или пак не?

...

Ей това не ми хареса  Thinking Аз не мога да правя палачинки без да отлепям тигана, а и като правя кюфтета дори, често вдигам тигана и го държа в едната ръка, пък с другата смъквам кюфтетата в чинията и зареждам нови в тигана. Ако ми изключи така котлона и трябва да го чакам 90 секунди, ще се изнервям много. Това за мен, ти може да си по - търпелива или да умееш да правиш палачинките без да отделяш тигана от котлона.
Сама си го казала по - надолу - излишна и ненужда е тази иновация, но пък е интересна и модерна, та ако за мода и показ си правиш кухнята - добре, ама ти готвиш в нея, истински готвиш и питаш дали да си вземеш новото и революционното.
За мен принципа им има едно единствено предимство - безопасност, дръпваш тенджерата и котлона изгасва т.е. дете не може да се изгори или опари. Пестят ток, но ти сама си казала - колко 5 лв. ли ще спестят  Wink Ако нямат друго предимство - за мен няма смисъл.
По - лесно ли се почистват от керамиката ?
Виж целия пост
# 5
Почистването май е същото, нали си е същия стъклокерамичен плот, само котлоните отдолу са на друг принцип. За безопасност за деца добре, ама то има и 2 обикновени котлона, на които пак може да посегне детска ръчичка, макар че те ще се падат отвътре, в дъното на плота и няма да стигне до там, май.
За вдигането на тигана и на мен ще ми е проблем. Не са само палачинките, и аз размятвам тигани. Чакам някой, дето ползва от много време и на често, да внесе яснота и да си каже - би ли повторил тази покупка или не? Знам, че и много съфорумки са си накупили от някаква промоция на Метро по едно свободностоящо индукционно котлонче и му се радват и си го ползват с кеф, но в моя случай не става дума за такова нещо, става дума за основни котлони за готвене, ще трябва изцяло на тях да разчитам.
Виж целия пост
# 6
Знам ги свободно стоящите в Метро, удобни са примерно да си ги изнесеш на терасата и там за помощно готвене да ги ползваш.
Абе каквото съм чела за индукционните - принципа има на готвене е такъв, че позволява по - добра връзка между съда и котлона и не се хаби излишна енергия. Но съдовете са специални, за да става магнитната индукция и съда трябва да е на котлона, за да работи котлона.
Явно всичко друго е същото като на керамиката.
Значи съсредоточаваш се върху тези две особености и си преценяваш дали ще ти пречи.
За съдове - казваш, че и без това ще купуваш, значи купи си.
За отделянето от котлона - прецени си устройва ли те.
Все пак ще имаш и 2 керамични, каквото не е удобно да се готви на индукционните, ще готвиш на обикновените. Например палачинки - с обикновен тиган и подхвърляне, но на задните котлони правиш  и готово. Все пак не ги готвиш тия палачинки всеки ден.
Ма за себе си трябва да прецениш.
Не са толкоз разпространени тия котлони, че да има много мнения за тях.
В темата за индукционните котлони, където си чела за палачинките не прочете ли достатъчно мнения за и против ?
Виж целия пост
# 7
A решила ли си предварително какви съдове ще избереш?
Не че да наливам масло в огъня, но за мен съдовете са по важни и от котлоните.
Вчера си купих чудесен уок със специално керамично покритие, пише си, че не е за  индукцион.
Замислих се колко малко съдове съм виждала за инд., според мен се намират по трудно и изборът е чувствително по малък.
За мен бързината не е от такова значение, но не съм ползвала индукционен плот все пак.
Виж целия пост
# 8
Не мога да правя палачинки на задния, неиндукционен котлон - задните са по- малки и тигана няма да се събере. Големия котлон, като за тиган за палачинки е отпред и е идукционен.

Ще взема да огледам съдовете, които се продават по магазините, преди да купим плота.

Аз каквото и да измисля, все ще е теоретично, затова търся съвет от хора, които имат практически допир до явлението. На практика могат да се случват много неща, за които и през ум няма да ми мине на теория.

В темата за индукционните котлони, където си чела за палачинките не прочете ли достатъчно мнения за и против ?

Там всички бяха силно 'за'.
Виж целия пост
# 9
Абе за какво ти е тоя индукцион? Я си вземи керамични и си живей спокойно!
Виж целия пост
# 10
Абе за какво ти е тоя индукцион? Я си вземи керамични и си живей спокойно!

 Peace

Ще си усложниш живота с индукцията вместо да го улесниш:)
Виж целия пост
# 11
Аз да се включа като използваща индукционен котлон от повече от година  Peace

При всички случаи, не може изцяло да замени керамичните, точно поради това, че понякога на човек му се прияждат палачинки Simple Smile Моят се изключва автоматично ако 2-3 секунди няма нищо отгоре, после веднага можеш да го включиш от копчето - не се чака 90 секунди. Въпреки това, за палачинки не става.

Плюсовете са адски много - вода за паста завира за отрицателно време, а ние сме големи почитатели и паста се яде мин. 2 пъти в седмицата. Разни други манджи - боб, леща, грах - стават за половината от времето, нужно на керамичния котлон. Температурата се сменя за секунда - не е нужно да чакаш да "загрее" или да вдигаш тенджерата ако почне да кипи.
Но наистина най-най-големия плюс е чистенето. Една влажна кърпа и е като нов понеже дори нещо да изкипи или покапе, не залепва. Аз бих те посъветвала да ги вземеш тези 2+2 котлони и да не му мислиш. Аз още след първата употреба бях влюбена в котлончето  Heart Eyes
Виж целия пост
# 12
А защо не стават палачинки, тогава, щом може да се пребори изключването на котлона, като се включи отново?

А, за боба - как така става по- бързо? Аз и сега мога да го пусна на девет и да ври, та пушек да се вдига, но го правя на две или на три, защото боба на тих огън се вари, за да не се разпада, да остане цял, но да му се свари вътрешността и да не 'дрънчи'. Ако на индукциона завира толкова бързо, то за боба няма да е добре  Thinking

Mary_S , твоят от промоционалните от Метро ли е? Или ти е вграден плот?
Много ми се иска да пише някой, който има вграден плот с индукционни котлони, защото там нещата според мен стоят съвсем различно, в сравнение с това да имаш едно свободностоящо котлонче, което да си вадиш и да си ползваш когато ти кефне.  Thinking
Виж целия пост
# 13
Аз да се включа с вграден индукцион от 4 месеца. Ами какво да кажа, много съм доволна, не бих го сменила с друг. Даже на всеки който си сменя котлона го препоръчвам. Аз имам двойка вграден, и да наистина за палачинките трябва да се смени тигана, но не такъв проблем за който може да ги прави (на мен не ми липсват палачинките Simple Smile

След като смених котлона реших да проверя дали стават съдовете, оказа се че всички стават, взимаш един магнит и на която тенджера залепне става. За мен използването на тези котлони ти осигурява това, че винаги съдовете който ще използваш са метални, не алуминиеви или тефлонови, така че определено по здравословни.

Освен това ти написаха че остатъчната топлина я няма, т.е. ако искаш завира яденето по бързо, след това като намалиш силата на котлона, веднага се отразява на съда и съдържанието му. Това важи и за спирането на котлона.

Успех и няма да съжаляваш, имам много колеги от Испания, Дания и Белгия те всички са доволни от котлоните.
Виж целия пост
# 14
pina, може ли да споделиш каква марка е котлона, който си харесала?
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия