Натурална закваска за хляб, или хляб с квас – ЧЕТВЪРТА ТЕМА

  • 45 284
  • 763
# 645
Навън захладня и хляба ми отново е чудесен. Relieved

Виж целия пост
# 646
Аз месих (и замина вече) един морски бял хляб (от брашно на Съединение и "за баница" на СМ).
Рустик вид има, понеже забравих да го мушна в хладилника да стегне след като довтаса на стайна сутринта и го обърнах да пека, а тестото се свлече разбира се и логично не съм го рязала.  Изобщо толкова между другото го правих....
Доволна съм де. Simple Smile  







И моренцето, за който му е домъчняло. Simple Smile

Скрит текст:

Днес пак меся (уж на по-хладно) и освен бяло и малко нахутено брашно мушнах, че беше малка опковка, ръжено не съм открила за сега.  Много ми харесва тестото до тук (след 2во вътрешно сгъване съм).

Виж целия пост
# 647
Ето го и хлебчето ми с нахутеното брашно.





Виж целия пост
# 648
Благодаря на Морена за помощта , и на другите дами със съвети.
Имам огромен напредък.
Явно е било от горещото време.
Та мисля ,че вече имам работещ квас.
Сега тъкмо го захраних с 1: 6:6, като предните дни го храних 1.2.2, и после 1.3.3  и след 10ч беше утроен и задържаше пика и тъкмо се израняваше.
Добавих към брашното 10% ръжено. Тези дни ще направя може би опит за печене, ще видим как ще се организирам.
Иначе е на 3 седмици, така че смятам ,че мога да пека. Ама и вие кажете.
Виж целия пост
# 649
... Иначе е на 3 седмици, така че смятам ,че мога да пека. Ама и вие кажете.
Браво за напредъка! Simple Smile Приятно ми е да съм ти била полезна! Simple Smile
Пробвай, ако нямаш търпение, но ако не вдигне добре хляба, това (че е още рано) може да е първата причина, защото всичко започва от Кваса. Иначе поне месец е хубаво да се отгледа, за да заякне. И след това грижите да са винаги добри.  Силен квас е не онзи на някаква въраст, а добре гледания през целия му живот.  Добрите грижи са да се храни според нуждите му, навреме - тъкмо като тръгне да пада пика - не преди и не след това, както и на постоянна температура - 24-25 градуса.
Виж целия пост
# 650
Четох , четох, трудно ще ми е съхранението, че нашият хладилник е силен 4° на 1.5 степен. А у дома почти не се яде хляб, и не мога да го държа на стайна температура.
Но се надявам поне веднъж в седмицата да пека.
Виж целия пост
# 651
Нищо му няма в хладилника. В твоят случай го дръж там където е най-топло. Обикновено това е на най-високият рафт когато няма вентилатор.
Можеш и да си изсушиш когато набере сила (след няколко месеца) за да имаш запас за всеки случай. Аз съм си изсушила и си го съхранявам в миниатюрно бурканче в хладилника.

Активирай квас като за замесване и когато е в пика си, го намажи върху хартия за печене и го остави да изсъхне. Начупва се и има вид на домашна юфка. Натъпкваш в бурканче и прибираш в хладилника. Активира се наново като се хидратира 1/1 и се захранва отново.
Виж целия пост
# 652
Аз разчитам на остатъчния ми квас - той ми е застраховката.
Него държа по една седмица в хладилника и ако нещо се случи с КМ (кваса майка) от остатъка ще си захраня нов.
На един мъж във ФБ групата така му се случи... изпуснал си бурканчето с КМ на кухненския под с плочки. Wink И без застраховка...  но пък там се подарява квас наляво и надясно, само да поиска някой.  Simple Smile
Виж целия пост
# 653
Като си нахраните кваса преди месене, при температура 25-27 градуса, колко време ориентировъчно отнема, до достигане на пик? За 60-70 гр. квас, количество за един неголям хляб.
Виж целия пост
# 654
Като си нахраните кваса преди месене, при температура 25-27 градуса, колко време ориентировъчно отнема, до достигане на пик? За 60-70 гр. квас, количество за един неголям хляб.
Зависи от съотношението на хранене (колкото е по-голямо разбира се повече време ще отнеме), не от гармажа на закваската и после от силата на кваса.
Виж целия пост
# 655
Ясно ми е, че зависи от много неща, но все пак може да споделите колко време отнема при вашите квасове.
Виж целия пост
# 656
Ами  ако захраня 1:1:1  ще е едно (при такова съотношение моя КМ се учетворява за 4 часа и  държи пик до 8я час), ако е 1:3:3 ще е друго и така...  Аз храня различно, според необходимостта в конкретния случай.  Както и сега лятото храня не точно 1:1:1, а 1:1:0.8 (КМ: брашно: вода) и водата е студена.



Виж целия пост
# 657
Благодаря. Това ме ориентира Simple Smile
Виж целия пост
# 658
Моят квас замина в хладилника...ще трябва да захвана нов. Sad

Интересно ми е работещите на 8 часа в офис, дали месят през седмицата. Нещо чисто времеви не мога да се организирам и го правя веднъж в седмицата през почивните дни.
Виж целия пост
# 659
Ала-Бала, нали биват два варианта  - хляб без месене /само със сгъванията - - - без сгъвания /само с месене - този е най неангажиращ
Та вечер след работа е месенето/сгъването, нощес в хладилника, а сутринта преди работа само печенето.
Освен това може да е направо Ферментолиз (вместо Автолиза), което също скъсява процеса.
И печенето може да е по кратко и неангажиращо... Simple Smile
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия