Натурална закваска за хляб, или хляб с квас – ЧЕТВЪРТА ТЕМА

  • 45 269
  • 763
# 660
Първият ми хляб със квас. Леко влажен в средата ,но е вкусен и вече замина половината.
Виж целия пост
# 661
Страхотен е, Миленски, а и все по-добри ще стават хлебчетата  с практиката.
Виж целия пост
# 662
Кората е доста твърда. Пекох свободно, не знам ако сложа купичка с вода , дали ще е по- мека.
Имам един въпрос, кваса го захраних 1:5:5 и го прибрах в хладилника, 2 ч след захранване. Ако сега го извадя колко да чакам ,преди освежаване? Май не трябваше с такава пропорция, ама се усетих късно.
Виж целия пост
# 663
Кората е доста твърда. Пекох свободно, не знам ако сложа купичка с вода , дали ще е по- мека.
Имам един въпрос, кваса го захраних 1:5:5 и го прибрах в хладилника, 2 ч след захранване. Ако сега го извадя колко да чакам ,преди освежаване? Май не трябваше с такава пропорция, ама се усетих късно.
Имаш ли снимка на кората/целия хляб?  И значи без пара си пекла?
Ако не в затворен съд, където да си кондензира хляба, се пече със съд с вода на дъното, чиято роля е да попречи на образуването на кора, преди да бухне хляба. Ако искаш да си още повече по правила (които изобщо не се задължителни разбира се, може да си печеш и просто, както маяния хляб)) слагаш тава над хляба, за да не го пече директно реотана, докато е с парата.
Аз пека на 240-250 градуса с капак/или пара за 13-15 мин. и след това на 200 градуса  без капак/пара за около 25 мин.
Кората на квасния хляб е по твърда по принцип, особено на този печен по споменатия  по горе начин. Ако всички процеси са протекли правилно, кората е твърда, но тънка и хрупкава - страхотна! Simple Smile Затова аз пека през ден. Simple Smile
Ако се пече на по ниски градуси (открито и без пара - 230 за 10мин.и на 190-180 за 20-25мин.)  и ако е с две топли ферментации (като маяния хляб) - е с по мека кора.
Виж целия пост
# 664
Едно вкусно бяло хлебче,  с всичките му процедури. Simple Smile





Виж целия пост
# 665
Моят квас замина в хладилника...ще трябва да захвана нов. Sad

Интересно ми е работещите на 8 часа в офис, дали месят през седмицата. Нещо чисто времеви не мога да се организирам и го правя веднъж в седмицата през почивните дни.

Отскоро въведох практиката с мързеливото тесто. Замесвам си тесто със 700 гр. брашно. Толкова ме устройва и е достатъчно за през седмицата.
В купа наливам водата, слагам кваса, брашното и солта, и само забърквам колкото да няма сухи грудки с брашно. Оставям да почине половин час. След това с мокри ръце го вадя на плота и съвсем леко и набързо го омесвам колкото да се уверя, че няма останало сухо тесто. Разделям го на две и едната част веднага я слагам в кутия или купа с капак и прибирам в хладилника.

С останалата час си действам нататък по стандартна процедура с всички етапи - насипна ферментация, ламиниране, оформяне и т.н. за нормален хляб.

Тестото в хладилника си остава там.  На следващият ден го изваждам и правя 2-3 вътрешни сгъвания да ламинирам и обратно в хладилника. Нататък когато се сетя пак го изваждам да го презгъна. Може да издържи една седмица така. Във всеки момент когато се наложи да правя извънредно хляб - вадя, само оформям и пека. Става си нормален хляб.
С това тесто може всичко да се прави - мекици, гризини, фокача....и е добър резервен вариант.

Снощи се оказахме без хляб и с последното останало тесто в кутията опекох франзела. Стана фантастична и спасих положението. Relieved
Виж целия пост
# 666
Здравейте,пекари😊
Обичам да меся хляб с квас и аз като вас😉но от известно време не го правя,защото останах без фурна.Вие на какви  фурни печете тези прекрасни хлебчета?Бих искала при избора си на нова фурна да се съобразя най-вече с това,да е добра за печене на тестени изделия.Благодаря ви предварително🌷
Виж целия пост
# 667
Пека във фурната на обикновена готварска печка.
Имах драма преди месец, изгоря долният реотан и два пъти пекох само на горен. Напичах тенджерата на инфрачервен горен реотан и вентилатор. Печех върху загрят котлон на средна температура за около десетина минути и продължавах печенето във фурната на вентилатор. Grinning
Луда работа, но се справих. А хляба беше грозен, но разкошен на вкус. Либето рече, че това е най-хубавият хляб откакто меся с квас. Grinning
Виж целия пост
# 668
Виенски кифлички с квас.
По рецепта на pinko.

Едната част са с плънка - мармалад от дренки, другата - класически Виенски кифлички.
Леко ги поСислих Relieved, вместо с прясно мляко ги забърках с кисело и ги оформих като козуначените кифлички.


Скрит текст:



Трябваше да вложа солидно количество останал квас и снощи забърках на две на три тестото. През нощта се е месило само. На сутринта само го извадих от купата и оформих.
Виж целия пост
# 669
Sysly  Дай рецептата, моля  Yum
Виж целия пост
# 670
Sysly  Дай рецептата, моля  Yum
Качвам я така като ми я пратиха.
Скрит текст:
Аз намалих дозата на половина и замених прясното с кисело мляко. Кваса го изсипах директно от буркана на кваса майка, без да активирам. Добавих от мен  и аромати - шушулка ванилия и кората на половин лимон.
Виж целия пост
# 671
Добра среща, момичета,  на родна земя.... софийско де. 🙂
Поотупах малко пакети с брашно и ето резултата.

Вкусно хлебче с 6 часа насипна ферментация и 12 часа ретардация, почти преполовено вече, ама така е то,  с топъл домашен квасен хляб.  🙂
Квасът е  на 6 часа, 1:2:1.8  (квас: брашно: вода) и добавен след 3 часа автолиза.  Обичайните процедури, само 2 вътрешни сгъвания през 45мин. поиска тестото.  Оформих и след 40мин. прибрах в хладилника.  Други подробности на снимка от калкулатора.










И закваската готова за замесване. Simple Smile





Виж целия пост
# 672
Днешната ми средичка заслужава да я покажа, въпреки че няма движение тук.
Хлебче от любим наш микс - бяло, ПЗ, Спелта и Семолина.
Автолиза 2.15ч. в хладилника. Квас -15% на 6.30 часа;  Сол  2%,.  Хидратация - 82%   Насипна ферментация 8 часа,  ретардация - 12ч.
Печен както обичайно -  13мин. на 250градуса  с капак и  25 мин. на 200град. без капак.








Офромен и веднага влиза в хладилника



Готов за разрезите и печенето

Виж целия пост
# 673
Нищо му няма в хладилника. В твоят случай го дръж там където е най-топло. Обикновено това е на най-високият рафт когато няма вентилатор.
Можеш и да си изсушиш когато набере сила (след няколко месеца) за да имаш запас за всеки случай. Аз съм си изсушила и си го съхранявам в миниатюрно бурканче в хладилника.

Активирай квас като за замесване и когато е в пика си, го намажи върху хартия за печене и го остави да изсъхне. Начупва се и има вид на домашна юфка. Натъпкваш в бурканче и прибираш в хладилника. Активира се наново като се хидратира 1/1 и се захранва отново.
Имаш доста остатъчен квас и реших да си изсуша, беше се надигнал с много балончета във хладилника.
Търсих в нета и намерих указания за сушене и реших да пробвам.
Извадих кваса оставих го за час да се аклиматизира , добавих брашно да стане на тесто като за обикновен хляб. От тестото направих нещо като пръчици, нарязах на малки парченца, после на топчета и изсуших за 2 седмици. Преди 3 дни реших да проверя какво е станало и дали може да се ползва. Взех 10г , сложих във вода 20г и оставих , доста време им трябваше да се разтворят.
После добавих още 10гбрашно и оставих за през нощта.
На сутринта се беше надигнал кваса , не какво обикновен ,но с още 1 ,2 хранения и си връща силата. Така ,че смятам за успешна мисията.
https://-spam238-/suh-kvas-sushene-i-sabuzhdane
Това е сайта от където четох за сушенето.
Нещо не иска да се отваря сайта, но ако някой се интересува, може да напише заглавието в нета и така ще го намери.
Виж целия пост
# 674
Аз не суша (още 1 буркан нейде из кухнята ми), не ми е нужно на мен... Simple Smile
Остатъчния си квас (не събирам много.. 200г някъде на седмица) държа по седмица в хладилника. Обичайно го използвам, но ако остане някакъв, в понеделник го изхвърлям (защото става кисел при по дълго съхранение), като първо съм отделила от сутрешното хранене (на 12 часа храня моя) пресен остатък в ново бурканче - това ми е зстарховката, ако нещо се случи с КМ (кваса майка) - изпусна бурканчето да речем, което се случва не особено рядко. Wink  Та в такъв случай за бурканчето ще ме е яд.... че не виджам точно такива в магазините, в които съм проверила. Simple Smile
Остатъкът докато ми е в хладилника, освен че ми е застраховка и ми е ценен с това, че мога да забъркам закваска с него по всяко време, а не само сутрин или вечер от КМ (който си живее само на стайна Т). Simple Smile

П.П. Тъкмо преди час и половина ми се наложи да забъркам закваска и разбира се тъкмо от остатъчния взех. Simple Smile
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия