Козунаци 2020 - 2ра тема

  • 31 168
  • 737
# 510
Христос Воскресе!

За съжаление,моят козунак стана далеч от желаното,но аз не успях да спазя дозата.Поради незнайни причини,тестото беше твърде лепкаво и се наложи да сложа още брашно.Коричката му стана твърда също.Но-като за първи път-биваше. Сега искам да помоля за някакваи рецепти за останалият козунак(почти целият). Благодаря предварително!
Виж целия пост
# 511
И аз да си покажа козуначеното руло с шоколад. Много съм доволна, вкусен, на конци, с малко по-дълги етапи на втасване.
Христос Воскресе, бъдете здрави и благословени.

Козуначено руло с шоколад

[

И Кулич (видео рецепта)




Торта без печене - уникално вкусна Торта Пломбир (видео рецепта)
Виж целия пост
# 512
Христос Воскресе!
Имате ли идея как да доовкуся със захар вече готов козунак? Joy
Знаех си аз, че трябва да спазя грамажа за захарта, но ми се стори доста и сложих 2/3 от това, което трябваше. Сега е доста безвкусен. Чудя се със захарен сироп тук-там и после за кратко време във фурната ще стане ли добре или няма да попие сиропът?
Виж целия пост
# 513
Сега искам да помоля за някакваи рецепти за останалият козунак(почти целият). Благодаря предварително!
Виж на предишната страница пост 506 на Морена.От дете , най-любими са ми пържени филийки от козунак.
Виж целия пост
# 514
Христос Воскресе ! Бъдете здрави !

Включвам се с питане относно тестото - според Вас ок ли е или е превтасало ?
Виж целия пост
# 515
Христос Воскресе!
Имате ли идея как да доовкуся със захар вече готов козунак? Joy
Знаех си аз, че трябва да спазя грамажа за захарта, но ми се стори доста и сложих 2/3 от това, което трябваше. Сега е доста безвкусен. Чудя се със захарен сироп тук-там и после за кратко време във фурната ще стане ли добре или няма да попие сиропът?
     
Да ви предложа един вариант за оползотворяване на останал козунак.
Макар, че у нас това чудо не е било никога, та аз си купувам за сладкиша. Wink

Сладкиш с панетоне/козунак, шоколад  и крем карамелен крем

Скрит текст:



metome, дай друга снимка, без да го пипаш.
Виж целия пост
# 516
metome, дай друга снимка, без да го пипаш.

Морена, тази имам
Виж целия пост
# 517
Изглежда ми наред.
Виж целия пост
# 518
Христос Воскресе, бг мами! Време е да сложа край на мълчанието си и да ви разкажа моята Великденска трагикомедия 2020, която все пак имаше щастлив край Smiley
След като воайорствах в темата от създаването й тази година, за да се подкова теоретично, но без никакво намерение да споделям след това моята тестяна одисея, ви усетих странно близки, четейки ви всеки ден, и прецених, че все пак искам да споделя с вас първото си козуначено приключение Satisfied
Започвам с уточнението, че никога досега не съм месила кой знае какво, даже бих казала, че съм по-скоро скарана с печивата и винаги съм ги гледала със страхопочитание и съзнание за нещо непостижимо от моите леви ръце.За сметка на това обожавам козунак и чакам с нетърпение Великден, за да си изям дозата от 4-5 пухкави козунаци от една конкретна фурна, където ги правят съвършени за вкуса ми - на стандартна плитка тип селска мома Smiley, леко препечени отгоре, с тънка коричка, покрита обилно с леко разтопена и хрупкава захар, въздушна среда, естествено с конци, която при отхапване леко лепне по зъбите, а не е трошлива, умерено сладка и без никакви излишни пълнеж от стафиди, мармалади, локуми и незнамсикакво, които да го правят клисав - просто съвършено ефирно тесто в чист вид...
Обаче...поради тазгодишните обстоятелства се оказа, че няма да мога да си се прибера в провинцията за празниците, а оставам закотвена в София. А тук няма една нормална фурна - всички еко, био, без глутен, без лактоза или фрашкани с излишни пълнежи, да не говорим за космическите им цени Disappointed Relieved
Какво ми оставаше? Трябваше да спазя традицията, но и не исках да правя компромис с вкуса, исках съвършенство. Да, но другият проблем беше, че бях дълбоко убедена, че неповторимия вкус на любимите ми козунаци се дължи на яйцата и млякото на прах, набухватели, стабилизатори и още знайни и незнайни е-та Satisfied Не ми се вярваше, че в домашни условия може да се постигне нещо читаво, камо ли такъв вкус! Разглеждах ви снимките, но козунаците ви все ми изглеждаха или сухи, или сбити, или прегорени... Абе, не бяха тези, които аз търсех, и си казвах-айде сега, ще ме убеждава, че бил вкусен, нали го виждам Sweat Smile
Накрая обаче реших да обърна нещата на майтап - то се е видяло, че козунак няма да се яде, поне да опитам нещо ново Satisfied
И естествено, най-често споменаваната рецепта тук беше тази на Морена.. Прочетох я с недоверие, тъй като нейното описание доста се доближаване до търсеното от мен, беше обяснено горе-долу като за малоумни в кухнята - като мен Laughing, и реших - тази рецепта ще е!
Обаче бях решила, че аз репетиции преди Великден няма да правя - генерални, предгенерални, тинтири-минтири, и до Великден вече да ни се е отяло от козунаци. Реших да играя ва банк - меся каквото меся в събота и го режа чак в неделя, на масата, за да видя ще се яде ли, аджеба, козунак или ще трябва да се спасявам с яйца Smile Бях решила, че ще го ям само при минимум 95% прилика с купешкия ми фаворит - иначе бойкот, следователно бях 10000% сигурна, че ще си остана гладна за козунак тази година Sleepy
Набавих си продуктите и дойде Великият козунакоден! Приключението ми в кухнята продължи...6 часа, срам! , но все пак ми беше за пръв път Innocent
Стартерът ми беше толкова отчайващо рошав, че си казах - от туй козунак няма да стане. Но все пак реших да видя след 50 мин и, о, чудо!, беше относително бухнал. Продължаваме напред, както казва Кобрата. Почна се Великото местене с непрестанно донаждане ту на яйчена смес, ту на брашно. Много юе беше страх да не сложа прекалено брашно и да стане тезек (все пак ви бях изчела всички съвети Smile) та затова се забавих час и половина само на тази стъпка, като резултатът беше жалко-смехотворен - твърде лепкава, недобре омесена буца тесто, нищо общо със съвършената топчица на Морена Sweat Smile
Е, здраве да е, сега даже трябвало да утрои обема си - тая работа вече няма да стане, убедена си бях аз.. Зарязах го на топло в кухнята, добре, че беше горещ ден, пък и да не го гледам, да ме ядосва Grin
След час и нещо плахо надникнах - брей, то се надигнало! Е, не тройно, но да кажем, двойно Laughing Размесих го леко и тук се случи магията - гледам и не вярвам - конци в тестото!! Опулих се, зарадвах се, но здравият разум бързо надделя и се приземих на земята - все пак предстояха още много страшни етапи. Някак успях да го сплета на плитка, но много не равномерна - в единия край дебела, в другия хилава, та ми стана ясно, че ще имам проблем с печенето. Чаках го да втаса и там, надигна се колкото съвсем да ми се разлеят фитилите, но някак вече бях горда, че съм успяла да сътворя дори! това симпатично пакетче. Laughing
Пових си бебето в хартия за печене, намазах го с яйце и мляко и наръсих обилно със захар за разкош - козунак без красива захарна коричка все пак е тъжна гледка Wink
Последна фаза - решаващият момент с печенето. Признавам, че за там не бях чела много внимателно, понеже изобщо не вярвах, че ще стигна дотук, а и всяка печка е различна. Освен това така и не се  доизясни в темата дали трябва да се пече я студена или загрята фурна, затова реших, че ще се доверя на сляпо на Морена и тук.. Сложих го в затоплена фурна на 180С и му треперех да не за гори, че това ми е запазената марка при малкото печива, които се навия да правя Sweat Smile Веднага щом се зачерви, го покрих с фолио, а плетката естествено се разкъса при бухването. Следващият страх - да не го пресуша и да стане сбит хляб, все пак търсех дъвчащ ефект. Simple Smile Бучих с шиш на 30 мин - не беше чул, чаках още 10 мин. - същата работа, накрая се изнервих и го усилих на 200С. Точно час след пъхането му във фурната - алелуя! - клечка та излезе суха. Веднага го извадих и покрих с хавлия и фолио да не изсъхва и о, чудо - ухаеше точно на съвършения козунак!! Звучи смешно, ще кажете, а на какво да мирише - на яхния?! Обаче за мен това беше велик момент.
От гледна точка на визията няма какво да си кривя душата - крив, грозен дебела ко с леко препечени места, а други - бозави. Smile
Последният проблем - дали става за ядене или само на външен вид що-годе може да се отгатне, че това творение всъщност е козунак? Е, трябва да се чака чак до утре, демек, със сигурност няма да е ядлив, защото нали много майсторици от форума се оплакаха, че ден след печенето козунаците им ставали твърди и сухи... Жалко, но традицията няма да нарушавам Relieved
Е, през нощта не можах да спя от вълнение, а сутринта с трепет и страх отрязох първото парче...
БАРАБАНИ!!!......  
Беше съвършения козунак Scream Въздушен, с конци, леко дъвчащ, но не глетав, с мека коричка, но и хрупкава от захарта, перфектен на сладост... Абе, просто се върнете и прочетете отново горното описание Laughing Ядеш и ревеш, както се казва. Е, докато се чудех дали ще отиде в кофата, си го изядох целия!! на един път и за още питах Laughing не съм вярвала, че е възможно, но не всеки ден е Великден! Smiley
Морена, огромно благодаря, че спаси празника ми - Великден без козунак не е Великден.
А за всички, които издържаха да прочетат премеждията ми - няма невъзможни неща, ограниченията си ги поставяме самите ние! Не се отказвайте и не спирайте да си поставяте нови предизвикателства.
А догодина със сигурност ще повторя, за да разбера дали ме е спасил късметът на начинаещия, или все пак не съм толкова саката в кухнята Smiley





Виж целия пост
# 519
E, telefonka, станаха ясни две неща, оппааа, повече - козунак можеш да правиш, умееш да сушаш/четеш с разбиране, но и да разказваш. Simple Smile  Поздравления! Hug
Приятно ми е, че съм ти била полезна! Благодаря ти за доверието и отзива! Hug
Виж целия пост
# 520
И нашият козунак скорострелно привърши 😃 Щеше да е още вчера, ако не се бях въздържала до днес. Толкова похвали досега за козунак не бях получавала.
Даже майка ми, която никога досега не се е увличала от готвене и месене, се хвана и замеси на ръка и дори тя получи конци... Не е ползвала баничното брашно, някакво София Мел Класик или нещо подобно купуват, не мисля и че спази напълно технологията, втасва в хладилника през нощта. Щом нейният козунак наполовина свърши веднага след опичането (трима са), значи е бил супер!

По този повод:

Моренче, още едно голямо БЛАГОДАРЯ и от мен за помощта, рецептите и насоките и затова, че направи празника на всички ни още по-вкусен!
Виж целия пост
# 521
Grinning
Да се отчета и аз.
Кифлички по БДС, по рецепта на Марчева. Пълнеж кестеново пюре, маков /супер е този готовия, но ме измъчи превода как се ползва/ и със сладко от портокалови корички.

Това е от същото тесто


Две рула по друга рецепта за козуначено руло с малки вариации, получиха ми се, но захарта е много малко.


По въпроса с месенето и с разточването определено варианта на Марчева с олио ми беше по-лесен и сполучлив.
Другата рецепта беше с брашно, първата топка я прецаках като почнах да меся с брашно, дойде повече и стана едно желано неподаващо се на точене и форматиране.
Виж целия пост
# 522
Христос Воскресе, бг мами!
.......................... Продължаваме напред, както казва Кобрата. .......................................
Пових си бебето в хартия за печене,.................................
БАРАБАНИ!!!......  
...................Беше съвършения козунак Scream Въздушен, с конци, леко дъвчащ, но не глетав, с мека коричка, но и хрупкава от захарта, перфектен на сладост... Абе, просто се върнете и прочетете отново горното описание Laughing Ядеш и ревеш, както се казва.
Воистина Васкресе!
Много мие беше приятно да те изчета, даже го изчетох два пъти! С такава приятна себеирония , че през цялото време бях усмихната!!  Да, сътворила си прекрасен козунак, пу-пу...Абе, който не е дошъл в тази тема само той не се е научил да измесва козунаци... мда.  Браво!!! Хубав празник от мен!
Виж целия пост
# 523
Бихте ли ми казали откъде си купувате маково семе. Бих искала да направя кифлички с мак.
За София питам.
Виж целия пост
# 524
Бихте ли ми казали откъде си купувате маково семе. Бих искала да направя кифлички с мак.
За София питам.
От Метро. При сладкарските нещица има в пликове от 1/2 кг , ако не се лъжа. Винаги оттам го купувам, турски е и е перфектен. Чакам да мине тази ненормална история и веднага се мятам , за да си купя отново. Ще ти кажа, че трябва да се пресипе в кутия, примерно, и се държи само в хладилник, така го запазваш дълго време, иначе ще граняса. Така го запазвам и този който имах , той вече свърши,  беше от миналата година и сега трябва да се заредя отново.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия