Как правите палачинки?

  • 10 897
  • 65
# 30
Моята любима рецепта за палачинки е следната (взета е от стара българска книга с рецепти):
3 яйца
1 ч.ч. брашно
1 и 1/3 ч.ч. пр. мляко
1 ч.л. захар и щипка сол
Не слагам олио и вода в тестото, не ми изглежда приемливо (всъщност олио вече почти не използвам).
Мажа тигана с малко масло и правя тънки палачинки, които се обръщат лесно. За мен са идеални. Стават около 9 бр. от една доза.
Правя и от американските, защото стават супер бързо и за засищащи - рецептата ми е от YouTube от една гъркиня. Ако някой се интересува, ще я напиша.

Параход, оказва се, че и при предпочитанията към палачинките имаме прилика Simple Smile.
Виж целия пост
# 31
Палачинките са моята сила и тайната е да не слагате само мляко, а и вода. Няма човек, който да не ми ги е харесал. За 7-8 палачинки трябват:
2 яйца
1ч.ч. Брашно
1ч.ч. Прясно мляко
1/2 ч.ч. Вода
Щипка захар
Щипка сол
Щипка сода за хляб.

Добре се получиха, мерси.. Wink

Скрит текст:

Много се радвам! Рецептата е елементарна и всеки път се получават идеално!
Виж целия пост
# 32
Моята любима рецепта за палачинки е следната (взета е от стара българска книга с рецепти):
3 яйца
1 ч.ч. брашно
1 и 1/4 ч.ч. пр. мляко
1 ч.л. захар и щипка сол
Не слагам олио и вода в тестото, не ми изглежда приемливо (всъщност олио вече почти не използвам).
Мажа тигана с малко масло и правя тънки палачинки, които се обръщат лесно. За мен са идеални. Стават около 9 бр. от една доза.
Правя и от американските, защото стават супер бързо и за засищащи - рецептата ми е от YouTube от една гъркиня. Ако някой се интересува, ще я напиша.

Параход, оказва се, че и при предпочитанията към палачинките имаме прилика Simple Smile.
Аз се интересувам ,моля да я споделите.
Виж целия пост
# 33
Рецептата за американски палачинки е:
1 голяма ч.ч. брашно
2-3 с.л. захар
3 к.л. бакпулвер
1 щипка сол
ванилия
1 яйце
1 почти пълна голяма ч.ч. мляко
малко масло за намазване на тигана
Сухите съставки се смесват и към тях се добавят млякото с разбитото вътре яйце.
За по-ясна представа как се правят,  изгледайте видеото https://youtu.be/kiaMV40Xui0

Да ви е вкусно!
Виж целия пост
# 34
Много съм благодарна на всички, които се включиха в дискусията, написахте много полезни неща! Flowers Bouquet
Виж целия пост
# 35
У дома ползваме изключително проста рецепта:

1 яйце
100 мл мляко
3 с.лъжици брашно.

От това стават точно 3 чудесни палачинки. Пържа в кокосово масло или масло гхи.
Виж целия пост
# 36
Правя идеални палачинки, но рецептата ми е малко на усет. Основното при мен е, че с цел избягване на бучки в сместа почвам от 3 яйца и после слагам брашно докато стане на тесто. И след това разреждам с млякото докато стане с подходяща консистенция. Така няма бучки изобщо. Сипвам малко олио в сместа за да не залепват палачинките при пържене и това е. Точно колко тесто и колко мляко ми е по усет.
Аз ги правя точно като теб. Правя повечко и на следващия ден пак са супер.
Виж целия пост
# 37
Благодаря, Миленка 🌼
Виж целия пост
# 38
Не срещнах моята рецепта, затова ще я споделя. Никога не са ме предавали, винаги се получават, не изсъхват, въобще са супер!
Рецептата е следната - на 1 яйце - 5 с.л. брашно. Обикновено правя с 5 яйца, съответно слагам 25 с.л. брашно, малко вода, разбивам с миксер. След това добавям още вода, тука вече на око, да се получи гъстота на боза, добавям 1 щипка сол.
След това е ясно - в тиган с няколко капки олио. От 5 яйца ми се получават около 10-11 палачинки, но зависи колко е голям тигана. След като е готова палачинката, веднага намазвам с някакво сладко по избор и навивам. По този начин ги правя перфектни поне от 20 години.
Виж целия пост
# 39
Най-добрата рецепта открих тук, във форума. Заповядайте
https://bg-mam.ma/p/619100/22032461
Виж целия пост
# 40
А американски палачинки правя по тази рецепта от форума, но не слагам 2 с. л. захар, а една или по-малко.
https://bg-mam.ma/p/350349/9311723
Виж целия пост
# 41
4 яйца
250 гр брашно
500 мл мляко
2 суп.л зехтин
Тигана само го мажа с масло преди първата палачинка.
Това е рецепта за класически палачинки, 8-9 тънки големи палачинки стават от тази смес. Обръщат се, след като се появят дупчици отгоре по цялата повърхност и видимо няма части, които са влажни.

Вариация (с ябълки и канела) - на дъното на тигана се слагат плоски резенчета ябълка, поръсват се с канела, отгоре се изсипва смес за 1 палачинка. Може да се поръси и захар, но аз не употребявам.
Виж целия пост
# 42
Само да добавя, че описаните от мен палачинки стават чудесни и с пълнозърнесто пшенично брашно.
Виж целия пост
# 43
Гледам, че много щедро яйца слагате Simple Smile
Аз съм скръндза по рецепта - за 3-4 ядящи - 1 яйце, ако хлапетата са си довели и приятелчета - 2 яйца. Правя около 16-24 палачинки от това количество.

Почти винаги добавям щедро канела.

Много често ползвам пълнозърнесто брашно или такова смес от няколко вида зърнени, че да е по-полезно. Или най-простият ми трик - смилам овесени ядки на брашно и ползвам 50:50 с другото брашно.

Яйцето + канелата + брашното на око (около 2 чаши) и почвам да разреждам с прясно мляко до получаване на консистенция на рядка боза. Винаги ги пържа изключително тънки, баба така ме е учила. Тя мажеше тигана със свинка мас. Аз ползвам по-често спрей, но понякога мас или масло.
Виж целия пост
# 44
При мене пропорциите са 2 яйца по-големи или 3 ако са по-малки, на една чаена чаша мляко, 1 чаена чаша брашно, щипка сол и течна мазнина малко. Брашно слагам от лимец пълнозърнесто. Стават меки, еластични и много ароматни.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия