Д-р Румен Велев отговаря на вашите въпроси

  • 16 459
  • 106
# 15
Здравейте, д-р Велев.
В момента съм в 39+3 г.с. През 25-та седмица ми откриха полип на цервикалния канал, който тогава беше около 2,5см. В 33г.с. го гледахме на колпоскоп, тогава се потвърди, че полипът е следствие на бременността, но вече беше с размери около 4,5см.
Сега вероятно е още по-голям. Кървене е имало само след гинекологичните прегледи и еднократно съвсем леко прокървяване при забърсване след тоалетна. Сексуални контакти са преустановени, а при слагане на вагинални глобули имаше лека болка и щипане, но не и кървене.
Има ли риск за бебето при вагинално раждане и могат ли да настъпят усложнения, заради полипа?
Виж целия пост
# 16
Здравейте,
В 29гс съм. При изследване на урина се видя Албумин 30mg/l,  при горна граница 20mg/l притеснително ли е?Нямам отоци, кръвното ми не е било над 120/74.
Освен албумин в изследването има и протеин, който е 0. Каква е разликата между двете?
Виж целия пост
# 17
Здравейте, ще започна първа с въпросите си - бременна съм в 26 г.с. и преди седмица бях изписана от болница, заради бъбречна колика, като в резултатът от последната стерилна урина се казва, че има наличие на бактерия клебсиела, та задължително ли е използването на антибиотици при наличие на тази бактерия? До колко опасна може да бъде тя за мен и плода?
Другият ми въпрос е свързан с гестационният диабет - преди да забременея правих изследвания на инсулин, от което се разбра, че имам инсулинова резистентност - задължително ли е да получа гестационен диабет при това положение?
Благодаря предварително за отговорите!

Здравейте, kristina_a.
При Вас вероятно на база на бъбречната колика се е развила и бактериална инфекция, която може да протече и безсимптомно при бременни жени. Но ако тя е в сигнификантна стойност, т.е. повече от 105, дори и да нямате оплаквания, трябва да проведете антибиотично лечение. Рискът от инфекцията е свързан с инфектиране на матката и околоплодните води в следствие на това може да настъпи преждевременно раждане, преждевременно пукане на околоплодния мехур. Рискът за бебето е да получи вътреутробна инфекция. Аз Ви препоръчвам провеждане на антибиотично лечение съобразно антибиограма.

Не е задължително да получите гестационен диабет, но е желателно да се следи кръвната захар на гладно, да се изследва гликиран хемоглобин и да се направи глюкозо-толерантен тест. След получаване на резултатите е препоръчително да се консултирате с ендокринолог.
Виж целия пост
# 18
Здравейте д-р Велев,
В 15 г.с съм и започнах да усещам стягане на корема при движение, а също и когато легна по гръб се вижда издутина на корема, разположена от дясно на пъпа?  Тази издутина се появява много често и сякаш никога не спада напълно. Нямам болка, усещам само при  уриниране леко болезнени придърпвания ниско долу. Стерилната ми урина е чиста. Започнах Магнерот 3х2 и но шпа 3×1 от 1 седмица. Имах отлепване на плацентата с хематом преди 3 седмици, но казаха, че всичко е наред вече. 
Има ли нещо притеснително и ако са контракции-до колко пъти на ден се считат за нормални? Трябва ли да почивам повече? Благодаря!

Здравейте, Sirma.P.
Описаното състояние е нормално за срока на бременността. Матката нараства и не е необичайно да се усещат придърпвания и подувания на корема. Това състояние не изисква покой, напротив, следвайте нормален двигателен режим. При следваща визита при лекуващия Ви лекар го уведомете за състоянието и усещанията ви.
Виж целия пост
# 19
Здравейте, доктор Велев.
На 30 год. съм , имам едно дете родено 2009г. с безпроблемна бременност. Септември 2019 забременях отново, но от първият ден имах леко зацапващо кървене ( пиех Дуфастон ). В 8г.с. получих силно кървене и загубих бебето, което се развиваше нормално. Последва абразио. 
3 месеца по-късно след преглед и разрешение от гинеколог забременях отново, но още в началото ( 6г.с) пак получих кръвоизлив .  На ехографският преглед лекарят каза, че това което вижда да ехографа изобщо не отговаря на бременност в 6г.с и най-вероятно е спряло развитието още на плодното сакче. Тогава се изчистих сама и не се е налагала операция.
И при двата аборта няма изяснена причина- казаха ми че просто така се случва понякога.

Бих изкала да ме посъветвате дали трябва да пусна някакви изследвания или допълнителни прегледи при специалист преди следващи опити за забременяване  , ако ДА - какви ?
Нямам заболявания, както и съпругът ми.
Благодаря Ви предварително.

Здравейте, just J.
Съжалявам за това, че сте преживели два аборта един след друг. Причините за спонтанните аборти могат да бъдат различни при всяка от бременностите и да не се повтарят. Независимо от това, при пациенти, които имат два и повече аборта, се опитваме да разберем дали има зависимост и перманентна причина. Едно от първите изследвания, които правим, е генетично изследване за вродена тромбофилия. Това изследване се прави със взимане на кръв в лаборатория “Геника” и аз ви препоръчвам да го направите. Второто нещо, което ви препоръчвам, е да изчакате малко повече време (6 месеца) преди започване на нови опити за забременяване и преди това да направите консултация с акушер-гинеколог.
Виж целия пост
# 20
Здравейте Д-р Велев.
Слвд прием на антибиотик Амоксиклав през месец февруари на големите срамни устни се появиха болезнени червени подутини, без връх и гной, които стоят към седмица и половина. След месец затишие започнаха пак да се появяват. Използвам Фусидим крем само.
Виж целия пост
# 21
Здравейте, д-р Велев.
След 2 раждания със секцио нямах никакви проблеми, но 5 години след последното се появи болка, дискомфорт... Минах през различни лекари, подложих се и на лапароскопска операция за премахване на сраствания (имаше съмение и за ендометриоза, в резултат на двете раждания със секцио). Болките станаха една идея по- леки, но идват всеки месец след 10-12 ден от началото на менструацията. Замислям се наистина дали някъде все пак няма и някоя маточна частичка, която да реагира в тези дни.... Въпросът ми е дали тези болки ще отшумят с годините(вече 6-та година имам неразположения, на 41 години съм) и навлизането в предмено и менопауза. Благодаря!

Здравейте, mariat.
Оплакванията, които описвате, са характерни за едно състояние, което се получава след цезарово сечение, и представлява дефект в областта на маточния цикатрикс. Нарича се „istmocele“ или „nishe“. За да съм сигурен в това, е необходимо да се направи ехографски преглед или цветна снимка. Лечението на това състояние не е лесно и е оперативно. Препоръчвам ви да направите консултация с лекар с насоченост към тази патология.
Виж целия пост
# 22
Здравейте на 36г.съм с 2 аборта,последния мисед 10 седмица.Пак правя опити за забременяване.Днес на 23 ден от цикъла си изследвах прогестерона и резултата е 82,07.Моля за съвети какво да изследвам друго и високия резултат?

Здравейте, ендокринните причини за стерилитет са само една част от всички причини, които могат да пречат на забременяване. Препоръчвам Ви да се обърнете към специалист по репродуктивна медицина за допълнителна консултация.
Виж целия пост
# 23
Какви са съвременните тенденции при отстраняването на миоми (например 6см) и какво мислите за лечение на миоми С ВИСОКОИНТЕНЗИВЕН  ФОКУСИРАН УЛТРАЗВУК HIFU (ХАЙФУ), успешен ли е този метод?

Здравейте, съвременната медицина разполага с различни средства за лечение на миомната болест – консервативни (химични, физични, медикаментозни), инвазивни (с използване на вещества, които намаляват храненето на миомата или предизвикват некроза в мускулните клетки) и оперативни (органосъхраняващи или дефинитивни). Изборът на метод зависи от симптомите, разположението и броя на миомните възли, репродуктивните планове и от желанието на пациентката да съхрани матката си или не. На тази основа се прави индивидуална преценка за най-подходящия метод на лечение. По отношение на HIFU мога да кажа, че това е консервативен метод, при който се използва високо-честотни ултразвукови вълни, които под рентгенов контрол повишават локално температурата в миомния възел и предизвикват некроза в миоматозните клетки. Подходящ е за третиране на не много големи (3-4 см.) миомни възли, разположени предимно по предната стена (интраморални към субсерозни). Недостатъкът на този метод е, че след време е възможно растежът на миомния възел да се възобнови.
Виж целия пост
# 24
Здравейте доктор Велев ! Имам следния проблем. Вече съм в 17 г.с. от бременността ми. В 12та седмица направих медикаментозен аборт , който беше неуспешен. В 13та седмица повторих процедурата и пак беше неуспешна. Въпросът ми е ако задържа бебето ще има ли някакви увреждания ?

Здравейте. Медикаментозният аборт се извършва до 6-та гестационна седмица и 5 дни. След това е възможно, както се е случило при вас, процедурата да няма успех. Използват се два вида медикаменти. Единият медикамент блокира прогестерона, който е пазител на бременността до 12 г.с., а вторият – предизвиква маточни контракции. След 12 г.с. функцията на прогестерона се поема от плацентата и поради това тези медикаменти не оказват въздействие. Проследете бремеността. Ако ехографски няма проблеми в развитието на плода, няма по-голям риск, отколкото ако не бяхте употребявали тези медикаменти.
Виж целия пост
# 25
Здравейте! От години, всъщност от самото начало съм със страшно обилен цикъл. Продължителността му е 7 дни, а първите 2 не съм на себе си. Съсиреци, болки, обилност, това са само част от "екстрите". През годините родих две деца, но цикълът си остана все така обилен и със съсиреци. Посещавала съм няколко лекаря, които ми изписват противозачатъчни, или Примолут-нор, или други хормонални.
Има ли лек за моя проблем или? Какво бихте ме посъветвал?

Здравейте, госпожо. Обилните менструации могат да бъдат доста серозен проблем и могат да се дължат както на съществуващи анатомични причини (например полип на ендометриума), така и да бъдат свързани с неправилно функциониране на яйчниците. Съветвам Ви да се обърнете към акушер-гинеколог, за да се потърсят други съществуващи варианти за терапия, която може да бъде хормонална, но локално приложена (например поставяне на хормонална спирала).
Виж целия пост
# 26
Здравейте, родих на 2.03.2020г. През последните 2 месеца от бременността започнаха ужасни болки в ръцете, по конкретно в китките, слабост в китките и пръстите. Следящият ме АГ ми каза, че най-вероятно е Синдром на Карпалния тунел и след раждането ще минат, но не усещам подобрение, даже напротив. При определени движения на китките усещам все едно ръката ми се прещраква и буквално изпитвам такава болка, че изпускам, това което държа. Моля, насочете ме към какъв специалист да се обърна? Поздрави!

По време на бременност и след раждане често се получават мускулно-ставни болки, които обикновено отшумяват след раждането. Ако те персистират или Вие настина имате синдром на Карпалния канал, е редно да направите консултация с травматолог или ревматолог. Междувременно може да взимате умерени дози магнезий и витамин В-комплекс.
Виж целия пост
# 27
Здравейте, др. Велев!
Бременна съм в 18 г.с., втора бременност, като първата е със секцио. От сутринта усещам тъпа боцкаща болка в лявата страна ниско долу. Усещам я навътре и е като почукване(за 1-2секунди, спира и след определено време отново), получавам боцкания и в кръста отзад в ляво и дясно,но не едновременно. Нормални ли са тези неразположения и трябва ли да се притеснявам?

Здравейте. В този период растежът на матката е много интензивен и това често е съпроводено от усещания, подобни на тези, които описвате. Препоръчително е да уведомите лекаря, който следи бременността Ви.
Виж целия пост
# 28
Здравейте!
След раждане кога трябва да се отиде на профилактичен преглед при АГ? Има ли разлика дали майката кърми или не? Ако да, кога трябва кърмещата майка да посети такъв специалист? Благодаря!

Здравейте, следродилният период (пуерпериум) трае 6 седмици. През този период настъпва обратна инволуция на матката, като същата от орган с тегло около 1000 грама след раждането, тежи около 85 грама на 40-ия ден след раждането. Тогава е времето, когато се препоръчва да се направи преглед, независимо дали жената кърми или не.
Виж целия пост
# 29
Здравейте, Д-Р Велев!
На 20г. съм.
От известно време усещам странна миризма от влагалището и ми се налага да използвам дамски душ само с вода.
Приятеля ми също каза,че се усеща и че това не е било до сега никога,че миризмата е отблъскваща.
Нямам сърбежи или някакъв дискомфорт,имам бяло течение но малко количество и не постоянно!
Страх ме е да отида на гениколог,допитвам се до разни мнение в интернета но нищо не намирам!
Ще се радвам да ми дадете предположения какво ми е и евентуално след това да се окуража да отида на лекар!
Благодаря предварително!

Здравейте, Вероника. По оплакванията, които описвате, може да се предположи, че се касае за т.нар. бактериална вагиноза. Това е състояние, което се дължи на бактерии, които се казват Gardnerella vaginalis. Състоянието не е опасно, но е неприятно. Желателно е да се направи преглед и микробиологично изследване. До извършването на прегледа може да ползвате вагинални таблетки Flumizin по една таблетка вечер в продължение на 6 дни.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия