Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Въпрос относно наследяване на кредит

  • 2 741
  • 52
Здравейте.
Сега заради тази криза няма до кого да се допитам професионално, така, че пиша тук. Може някой да си има на идея как стоят нещата или да си е "патил" от такова нещо.

Значи ситуацията е следната:

Баща ми е взел кредит преди доста време който не е плащал (мисля Джет кредит едно време които бяха, не знам дали още ги има) или по думите му, внася минималното от 20 лв на месец, че преди време дори съдия изпълнител бяха пратили, да го накарат да започне поне минималната такса да плаща.

По неговата логика "Вече съм стар и стотинка няма да вземат от мен" и отказва да го изплаща, въпреки, че финансово изобщо не е зле. Дори да изкара справка колко е станал, че аз да съм наясно какво е положението и да го плащам.

Сложна ситуация, но родител не може да се смени...

Единственото наследство което ще имам от него е апартамент който е на името на мен, на майка ми и на него. С майка ми нямат сключен брак, а аз имам доведена сестра от предишната му жена и до колкото знам, неговата част се дели на 2 - на нея и на мен.

Доста четох по закон как стоят нещата и най-удачно ще е да се откажа от наследство и така да не трябва да покривам кредита му.

Интересува ме следното: Банката може ли да присвои неговата част само, могат ли да принудят мен и майка ми да продаваме апартамента, че да си покрият част от сумата поне с неговия дял (които ще се прехвърли на доведената ми сестра, ако и тя не се откаже като мен).

И общо взето, как да се спася и да изляза най-малко губещ от тази ситуация?

П.С: До средата на май месец ми казаха, че и адвокати не работили, чак тогава ще мога да потърся префесионално мнение и решение. Но, ако някой си има на идея за изход, ще съм му много благодарен.
Виж целия пост
# 1
До колкото съм запозната, банката трябва да може да преустрои тази 1/3 на баща Ви на отделен апартамент, за да може да го продаде. Тоест, шансът е никакъв, най-вероятно, освен ако не живеете в някакъв палат... Дано не Ви подведа, но мисля, че апартамента следва да се оцени и да се иска от Вас 1/3 от цената му за покриване на кредита.
Виж целия пост
# 2
Отказ от наследство е както отказ от дълговете му, така и от активите му, например спестявания, ако има такива, и от неговата част от въпросния апартамент също.
Не можете да се откажете само от кредита.
Голям ли е този кредит? Вие всъщност ще наследите 1/6 от апартамента и 1/2 от кредита. Съпоставими ли са сумите?
Ако например 1/6 от апартамента е 20 000 и 1/2 от кредита е 5 000, тогава си струва да приемете наследството и да си платите петте хиляди. Но ако е много по-голяма наследяваната от вас част от кредита, отколкото наследяваната час от апартамента в парично изражение, тогава наистина има смисъл да се откажете от наследство.
Той дал ли е някакво обезпечение на този кредит? Апартамента ипотекиран ли е? Само той ли е длъжник, или има съдлъжник - поръчител?
Виж целия пост
# 3
По данъчна оценка е оценен на 5500 лв. Продажната му стойност в момента да е 25 - 30 000 лв.
Други активи няма.
Спестявания, при него такова нещо също няма.
А кредита, това, че дори не знам колко е, но е минал 5 000лв със сигурност.

Защо 1/6 да наследя аз? Не е ли майка ми наследява една част, аз една част и тази на баща ми се дели на мен и на доведената ми сестра (която получава половинка част от неговата)? Значи част и положина идва за мен?
Виж целия пост
# 4
По данъчна оценка е оценен на 5500 лв. Продажната му стойност в момента да е 25 - 30 000 лв.
Други активи няма.
Спестявания, при него такова нещо също няма.
А кредита, това, че дори не знам колко е, но е минал 5 000лв със сигурност.

Защо 1/6 да наследя аз? Не е ли майка ми наследява една част, аз една част и тази на баща ми се дели на мен и на доведената ми сестра (която получава половинка част от неговата)? Значи част и положина идва за мен?
Нали апартаментът е поравно на тримата: ти, майка ти и баща ти, по 1/3. Ти писа, че тримата сте собствениците в момента. Тоест, ти си имаш 1/3, и наследяваш след смъртта на баща ти половината от неговата 1/3, тоест наследяваш 1/6.
И да, ако една част е 1/3, ти ще имаш част и половина, но само ако приемеш половинката, едната шеста.
Виж целия пост
# 5
А съжалявам, аз грешно разбрах. Да права сте.
Въпроса остава, ако се откажа от неговата половинка, най-вероятно и  доведената ми сестра ще направи същото, с тази негова 1 част какво ще стане?
И най-удачното решение на този проблем. Simple Smile
Виж целия пост
# 6
Постарай се да намериш документа за кредита.
Виж целия пост
# 7
Баща ви жив ли е? Ако да, с полусестрата се чувате и се разбирате да направите вие плащанията. Както казахте - на глава с родител не се излиза.

Вижте от кога е кредита. Задължения повече от 5г се приспадат с писмена молба.

Ако вие двамата се откажете от наследство общината ще търси начин да влезе във владение на собствеността си, а кредиторът ще търси от общината да си вземе парите и то пак от тази собственост. (т.к. няма начин един имот да се раздели на 3 по равно, през съда ще ви принудят да се продаде апартамента на търг, където обявената цена ще е тази по данъчна оценка)

Ако търсите как да се измъкнете от плащане на заема на баща ви и нямате запор на имота - на 14 Май с паричките пред нотариуса и баща ви го прехвърля на вас двамата или както се разберете, но това са непочтени неща и наистина бих ви препоръчала вие със сестра ви да станете отговорни и за баща ви.
Виж целия пост
# 8
Жив е. Как да ги направим ние плащанията, като дори не казва колко дължи, къде и към кого.  Нямаме банкови сметки към които да превеждаме... А и честно казано, той има финансова възможност, просто не иска да го плаща...  Относно доведената ми сестра не вярвам и тя да тръгне да плаща...
Да прехвърли апартамента и него не вярвам да го направи.
Как ще го пуснат на търг, след като по-голямата част е наше притежание (на мен и майка ми), а той има само една част, която всъщност дори аз да се откажа, ще се прехвърли към доведената ми дъщеря. Общо взето ситуацията е "Ще разберете колко съм ви набутал, като мен ме няма и ви дойдат на вратата...".
Виж целия пост
# 9
Сестра ви, както ще наследи дял от апартамента, така ще наследи и половината от кредита. Джет кредит ги има и мисля, че са към БНБ Париба, това не знам дали е банка, по-скоро е финансова институция. Лошото е, че се трупат лихви и сумата непрекъснато нараства. Потърсете документи, няма начин да няма никакъв документ, ако не вие, майка ви да потърси. Или ако можете да го накарате да ви направи пълномощно, но вътре трябва да пише изрично и името на съответната финансова институция. Много безотговорно от негова страна. С отказ от наследство се отказвате както от пасивите, така и от активите, отказ се прави след като човекът вече е починал и ако вие се откажете, банката ще си търси парите от сестра ви, ако и тя се откаже, от следващия по ред наследник, все някой ще трябва да плати. Търсете документи! Не получава ли sms-и от банката с напомняния за вноските? Принципно съм абсолютно против ровенето в чужди телефони, но в този случай се налага. Или ако получава писма от банката или ЧСИ?!
Виж целия пост
# 10
Джет кредит не съществува от много години, портфейлите му бяха разпродадени, вкл. и към колекторски дружества. След като се е стигнало до съдия изпълнител, означава, че бащата е осъден, което означава, че давностен срок няма.
В случая наследство няма и единственият човек, който може да получи информация за делото, образувано от съдия изпълнителя, е бащата. Това е на теория. На практика, ако сте от малък град и знаете кой е СИ, може да се поинтересувате и ако дадат информация, да го платите.
След като е плащал минимална вноска, сигурно е имал договореност със съдия изпълнителя, възползвал се е от възможността в ГПК да разсрочи задължението или доходът с малко надвишава несеквестируемия минимум. Гадая общо взето. По преценка на кредитора и СИ, може вземането да се удовлетвори и от имоти на длъжника, но зависи от размера на задължението.
Ако искате да помогнете на бащата, може и да го убедите да се консултира с адвокат, който да прегледа документите. Опциите няма да са кой знае коло, след като е осъден, но поне ще разберете кой е взискател по делото, кой е ЧСИ и размера на задължението.
Виж целия пост
# 11
Проблема е , че той не иска помощ. Както казах, изобщо не го притеснява и не мисли за после. Не знам дали е осъден. И май аз грешна информация дадох. Идвали са да направят опис на имущество за съдия изпълнител, но нищо не е описала жената, само казала от вратата "Вижте, внасяйте поне минималната сума, за да не идват да ви взимат нещата от вкъщи" и до там. След това ми каза, че плащал минималната вноска колкото да не го притеснявали.
Относно СМС и писма, нищо не получава. Може би, защото плаща някаква минимална вноска, но честно казано и преди това когато изобщо не плащаше пак не е получавал и затова съм сигурен. Ако са му звъняли, за там нямам информация. Както казах други активи освен тази час от апартамента няма да има. Така, че да се откажа от наследство, освен тази половинка от неговата част, нищо друго няма да ми изгуби. Значи единсвения въпрос който още не ми е ясен, ако се откажа, и доведената ми сестра се откаже, какво става с неговата част от апартамента.
Виж целия пост
# 12
Осъден е. Делото при СИ се образува въз основа на изп.лист (заповед за изпълнение), издаден от съда. А Вашият дял не е наследсвен, доколкото разбирам? Защото в случая наследство няма, бащата е жив.
Виж целия пост
# 13
Значииии. Естествено, че писмата, че го съдят и че е осъден ще бъдат "загубени" и "неполучени". Това е много стар трик на всички които се опитват да те осъдят без и да разбереш (Топлофикация са факири в тов отношение).

ЧСИто е била любезна. Обикновено не са. Казала му е - ще ви изнесем покъщнината. И ще го направят. И тогава няма да ги интересува кой е купил печката, кой плазмата .. Нали се сещаш.

В който и да си град: https://izpalniteli.com/list/chsi/ намираш ЧСИто, звъниш, не чакаш Май, молиш я да ти даде институцията, към която се дължат пари от баща ти, звъниш на институцията и питаш колко се дължи и как да се плати.

Или чакаш да дойдат да ти вземат плазмата, лаптопа, пералнята, печката, дивана, леглото ... докато се съберат колкото трябва.
Виж целия пост
# 14
Да но да знам сега дали мога да направя нещо или след това. Вчера пак говорихме с него, отговорът му беше "Вие ли ще ми държите сметка дали ще се плаща или не? Никой няма да го плаща, Б** съм ги!" - което значи, че нито той, нито аз - никой няма да го плаща.
Ако беше чужд човек лесно ще реша проблема и ще плати, но като е баща ти, няма какво да направиш...

Едит: Писах на ЧСИ-тата, дано да могат да помогнат.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия