Онлайн консултации с д-р Мариана Мандажиева – специалист по клинична алергология

  • 77 717
  • 723
# 15
Здравейте! Моята дъщеря е на 2 години. От известно време очите й са постоянно зачервени и има тънка мрежа от капиляри по ръба на горните клепачи. В областта под очите също забелязвам такива. Когато беше на 8 месеца й излезе неизвестна кашлица, за която никой лекар нямаше друго обяснение освен алергия. Тази кашлица мина след два месеца след прием на медикаменти. Според вас това зачервяване сега дали се дължи на алергия?
Виж целия пост
# 16
Здравейте, д-р Мандажиева, интересувам се от връзката между алергените и атопичния дерматит.
И аз, и синът ми сме с тежък дерматит, стигащ до рани, разцепване на кожата, често повлияващ се единствено от кортикостероиди. При детето се прояви от много ранна бебешка възраст (на два месеца), при мен - доста по-късно (макар и с дълга предистория с алергии преди това). Оттогава трудно установявам връзка с появата и конкретно обстоятелство (храна, препарат или друг потенциален алерген).
Има ли смисъл да търся алергичен генезис на проблема или да го приема като кожно състояние, с което трябва да живеем, респ. да решаваме проблема с дерматолог?
И втори въпрос: през последните 4 години вече 3-4 пъти, след прекарана вирусна инфекция, стигам до бронхоспазъм. След прием на антихистамини в комбинация с бронходилататор (новфилин, теотард) за 7-10 дни се оправям. Това повод ли е да се изследвам за астма?
Предварително Ви благодаря за отделеното време!
Виж целия пост
# 17
Здравейте д-р Мандажиева,
Става въпрос за сина ми на 10 месеца, от края на януари до март тази година направи три пъти бронхиолит. От около 2 месеца се установи атопичен дерматит. Лекарите предполагат, че е алергия, но към какво не се знае. След антихистаминови капки отшумява и обрива, и кашлицата (в комбинация с отхрачващ сироп и инхалации)
Не е имал реакция при въвеждане на храни.
Удачно ли ще е да се направи кръвен тест за алергии на този етап, дали ще покаже верни резултати? Правено му е изследване за IgE което е в норма, но в лабораторията ми взеха капилярна кръв, тъй като не успяха с венозна.
От месец и половина е на инхалации с Пулмикорт, за да не прави спазми.
Благодаря!
Виж целия пост
# 18
Благодаря, да ходих на снимка, чисти синуси, това ми казаха само, мога дори да ви я снимам и да покажа ако е необходимо, също искам да ви кажа за нещо важно което забравих, от седмица след тежка физическа работа получух шум в ушите, определям го като спирачки на влак.
Ако шумът продължава, дори и да нямате намаление на слуха, трябва да Ви се направи аудиограма - изследване на слуха. Следете си и кръвното налягане.
Виж целия пост
# 19
Здравейте, всяка година имам кашлица, която по-скоро изглежда като алергична - суха кашлица без температура и други симптоми, появява се през септември и март/април и минава само след пиене на ериус антихистаминови таблетки. Не е ясен произхода на тази алергия. Бихте ли обяснили каква може да е причината за такъв тип кашлица?
Здравейте, при суха кашлица по едно и също време март/април и септември, е необходимо да се изключи алергия към полени, плесени и акари в домашния прах. Друга причина гастроезофагеален рефлукс,  случайна поява по това време. Трета причина еозинофилен езофагит - възпаление на хранопровода.
Виж целия пост
# 20
Здравейте, всяка година имам кашлица, която по-скоро изглежда като алергична - суха кашлица без температура и други симптоми, появява се през септември и март/април и минава само след пиене на ериус антихистаминови таблетки. Не е ясен произхода на тази алергия. Бихте ли обяснили каква може да е причината за такъв тип кашлица?
Здравейте, при суха кашлица по едно и също време март/април и септември, е необходимо да се изключи алергия към полени, плесени и акари в домашния прах. Друга причина гастроезофагеален рефлукс,  случайна поява по това време. Трета причина еозинофилен езофагит - възпаление на хранопровода.
Виж целия пост
# 21
Здравейте.Аз съм на 29 години почти и страдам от доста непоносимости и алергии.В последните години броя на продуктите,предизвикващи реакция главоломно расте.Преди година можех да пия алкохол/по чашка при повод/,но сега от една единствена глътка лицето ми пламва,усещам огромно излъчване на топлина,след което продължава по шията,ръцете,корема и бедрата-в този ред.Появяват се бели надигнати участъци,като останалата кожа е огнено червена.Прималява ми,пия алергозан и след това едва се държа будна.Преди няколко седмици от една хапка детско десертче получих същата реакция,а преди съм яла въпросното десертче без никакви реакции.На какво се дължи тази внезапна промяна-консумирам нещо,с което преди не съм имала проблем и веднага,на секундата получавам реакция.Получавам такива реакции и от козметика,следователно вече почти не ползвам.Та въпроса ми е има ли нещо,с което бих подпомогнала организма си?Какво предизвиква реакция към неща,към които до преди това не съм имала реакция?
На първо място е необходимо да се изключи една група редки заболявания - заболявания на активираните мастоцити, в това число мастоцитоза. При тези заболявания мастоцитите, клетки, които се намират в най-голямо количество във кожата, се активират в резултат на различни стимули и причиняват симптоми подобни на описаните от Вас. Без изследвания не може да се назначи лечение.
Виж целия пост
# 22
Здравейте д-р Мандажиева.Благодаря , че отговаряте тук!Дъщеря ми е на 18г, от както се е родила е с алергии- суха кожа, лишеи и екземи/ родена е в 8- мия месец, 1.900кг.Когато беше на 8г от един бусколизин изпит заради болки в стомаха получи ужасна алергична реакция първо с подуване на стъпалата на крачетата а в болницата започна да се задушава, след адреналин и дълъг престой в болница заключението беше че най вероятно е алергия към аналгин.Преди 2 години правихме тестове/ кожни/ и отново излезе алергия към аналгин. Какво ще ме посъветвате да направим и какви тестове т.като при това положение не може да пие никакви лекарства а и предстои да е студентка в чужбина?Благодаря!
Е
Здравейте, в случая може да се касае за  непоносимост към цялата група нестероидни противовъзпалителни средства - лекарства за болка и температура ( СОХ-1 инхибитори).    При дъщеря Ви е необходимо точно да се прецени дали не понася, т.е. дали е алергична само към Аналгин и дали може да понася други лекарства от тази група, например Аспирин, Парацетамол, Нимезил и други, които имат различна химина структура. Само за някои от лекарствата в гупата на СОХ-1 са валидно кожните тестове. Необходимо е да се направи провокационен тест - да пие алернативно лекарство под лекарски контрол и  ако няма алергична реакция да го прилага в случай на болка и температура. В много случаи има и кръстосана реактивност между различните лекарства в групата на СОХ-1. затова най-добре е тя да разполага със селективен СОХ-2 инхибитор, ако се налага по-продължително лечение на болка. Разбира се също след провокационене тест.
Виж целия пост
# 23
Здравейте докторе  искам да попитам моя син е на 4год.и има алергия от треви и полени. Въпроса ми е , много му се зачервяват очичките,  мажа го с макситрол и му минава ,но след няколко дена пак се обостря.  Купих му изкуствени сълзи и сега започнах и тях да слагам, за сега няма кой знай какъв ефект
Виж целия пост
# 24
Здравейте , д-р Мандажиева !
На 28 години съм и до преди 2 години не бях проявявала никакви алергични реакции . След пътуване в Египет започнах да се надувам -първо лактите и коленете , а в последствие и лицето . В спешното ми казаха , че е от приемане на някаква храна и ми сложиха система , урбазон и алергозан . Лятото работя на морето и от няколко години наблюдавам , че август месец започва една кашлица , която продължава повече от месец . Изписаха ми Азакс , след  2-рата таблетка се надух и пак в спешното , биха ми пак урбазон и алергозан , и спрях антибиотика . Обривите изчезнаха ... но след 1 ден  пак се обринах и надух .  В спешното ми дадоха медрол , но не помогна и се наложи отново да ми бият допълнително урбазон и да ме сложат на системи . След няколко дни посетих алерголог , който ми пусна кръвни изследвания  за алергии , назначи ми ериус и назостад . Няколко пъти ми се налага да посещавам дерматолог , тъй като страдам от суха кожа  и все по-често ми излизат екземи и лишеи . Медицинската козметика , която ми изписват не оказва особено влияние . Кортикостероидите помагат за известно време  , докато не се появи нов лишеи или екзема .  Забелязала съм , че  когато приемам ериус сърбежите със сухата кожа изчезват .
Кръвните изследвания (панел 11 – 54 хранителни и инхалаторни алергени ) показа завишение при: сладка пролетна трева 30 kU/L  , ежова главица 8.80 kU/L  , ливадна тимотейка 36 kU/L  и ръж цвят 33 kU/L   при референтни стойности 0.35.
Искам да попитам възможно ли е сухата кожа да е свързана с някаква алергия , има ли какво да направя , за  да предотвратя кашлицата лятото и трябва ли да правя тестуване , ако ми се наложи да приемам антибиотик  ?
Здравейте,
1. откога имате суха кожа, преди или след Египет
2. имате ли изследване за паразити, т.к. проблемите ви започват след пътуването в Египет
3. за уточняване на кашлицата е необходио да се направи дункционално изследване на дишането, за да се изключи поленова астма и тогава лечение
4. по отношение на антибиотиците се прилагат в различни случаи кожни, кръвни и провокационни тестове след доста кръвни изследвания. В този случай без посещение при алерголог не може да се реши проблема.
Виж целия пост
# 25
Здравейте! При атопичен дерматит също и при пъпки по кожата на главата и при алерголог или дерматолог е по-добре да се посети?
Виж целия пост
# 26
Здравейте д-р Мандажиева.Благодаря , че отговаряте тук!Дъщеря ми е на 18г, от както се е родила е с алергии- суха кожа, лишеи и екземи/ родена е в 8- мия месец, 1.900кг.Когато беше на 8г от един бусколизин изпит заради болки в стомаха получи ужасна алергична реакция първо с подуване на стъпалата на крачетата а в болницата започна да се задушава, след адреналин и дълъг престой в болница заключението беше че най вероятно е алергия към аналгин.Преди 2 години правихме тестове/ кожни/ и отново излезе алергия към аналгин. Какво ще ме посъветвате да направим и какви тестове т.като при това положение не може да пие никакви лекарства а и предстои да е студентка в чужбина?Благодаря!
Е
Здравейте, в случая може да се касае за  непоносимост към цялата група нестероидни противовъзпалителни средства - лекарства за болка и температура ( СОХ-1 инхибитори).    При дъщеря Ви е необходимо точно да се прецени дали не понася, т.е. дали е алергична само към Аналгин и дали може да понася други лекарства от тази група, например Аспирин, Парацетамол, Нимезил и други, които имат различна химина структура. Само за някои от лекарствата в гупата на СОХ-1 са валидно кожните тестове. Необходимо е да се направи провокационен тест - да пие алернативно лекарство под лекарски контрол и  ако няма алергична реакция да го прилага в случай на болка и температура. В много случаи има и кръстосана реактивност между различните лекарства в групата на СОХ-1. затова най-добре е тя да разполага със селективен СОХ-2 инхибитор, ако се налага по-продължително лечение на болка. Разбира се също след провокационене тест.
Благодаря.А къде може да се направи този тест?
Виж целия пост
# 27
Здравейте,д-р Мандажиева. Преди около три години родих,след раждането ми се появиха обриви зачервявания със сърбеж в областта на лицето-устките,клепачите, ръцете и гърдите. Дълго лекувах с адвантан в следствие на което симптомите се облекчиха и оплакванията постепенно отшумяха. Това стана късната пролет и продължи лятото. Следващите пролети отново се появяваше периодично за кратко обрива,но имам и едно дразнене на лигавицата-кихам,сърбят ме очите и имах усещане за опъване. Сега отново съм бременна и отново се появи обрива. Мазах отново около 3 месеца с адвантан и след като ту се появяваше ту изчезваше ,от около две седмици реших да спря употребата му. Резултатът е разрастване на обрива,зачервяване и сърбеж. Имам отново по същите места,плюс по врата. Петната са големи и сърбящи. Кожата се усеща суха и опъната. Отново кихам често,но за сега нямам сърбеж в очите. Незнам тези симптоми свързани ли са ,но ще съм благодарна да ме насочите към какъв специалист или изследване да се ориентирам. Прикачвам снимка на кръвни изследвания правени последния месец. Благодаря сърдечно,хубав празник.
 
Виж целия пост
# 28
Здравейте,
Може ли честата поява на ечемици на очите да се дължи на алергия? Обиколих много очни лекари, професор, доцент по кожни болести и никой не може да ми каже от какво се появяват. Проблема е че се капсуловат и вече имам десетина. Почнаха да се появяват след като родих преди около година. Правих изследвания на кръвна захар, в норма са.
Забелязах, че след като чистя с препарати се появява сърбеж и зачервяване около миглите, за това се чудя възможно ли е да е алергия от нещо.
Виж целия пост
# 29
Здравейте! При атопичен дерматит също и при пъпки по кожата на главата и при алерголог или дерматолог е по-добре да се посети?
Алерголог.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия