Онлайн консултации с д-р Мариана Мандажиева – специалист по клинична алергология

  • 76 716
  • 722
# 705
Здравейте д-р Мандажиева,

Повече от 10 дена, синът ми, който е на 22 месеца има странни зачервявания по подмишниците и в последствие в областта на гърдите, корема и на места по ръцете и краката. За щастие не е вдигал температура и няма никакви други симптоми, евентуално лек сърбеж. Посетихме кожен лекар, който ни каза, че не е нищо тревожно и ни отпрати, без да е пускал каквито и да е изследвания. С всеки изминал ден петната се разпространяват и това ме тревожи. Какво според вас е това? Вече почвам да се съмнявам, че е от акари или мухал.


Здравейте,
Снимките не са достатъчни за поставяне на диагноза. Моля да посетите алерголог.

Поздрави!
Виж целия пост
# 706
Здравейте , д-р Мандажиева!
Вече две години се боря с кожен обрив по лицето . Първоначално диагнозата беше розацея ,но след отрицателен тест за Хеликобактер пилори, я смениха на Себорея.
За съжаление , изписаните до момента мазила (Протопик, Нистатин, Тридерм и др.), дават само временен ефект.
След като спра да се мажа , обривът отново избива . Кожата ми се възпалява и зачервява. Дори ми се появява лек сърбеж, вкл.и по скалпа.
До момента не ми са ми провеждани други изследвания
Затова си мисля дали кожният ми проблем не е провокиран от вид алергия -храна , обграждаща среда ( прах , растения, животни).
При такива ситуации как мога да разбера каква е причината за т.нар .пъпчасване ?
Какви видове изследвания бихте ми препоръчала ?
Благодаря.
Здравейте,
Необходима е подробна консултация с алерголог и епикутанен тест (тест с лепенки) за изключване на контактна алергия.
Поздрави!
Виж целия пост
# 707
Здравейте, доктор Мандажиева,
Имам син на 1г и 3м и тъй като мъжът ми
и свекърва ми имат алергия към аналгин, при температура сме прибягвали до други температуропонижаващи. Може ли синът ни да се изследва за алергия към аналгин и може ли изследването да се направи с кръв от пръстчето или чрез надраскване? Благодаря Ви!
Здравейте,
Не е необходимо синът Ви да се изследва за алергия към аналгин. Тестуване  е необходимо в случай на проявена алергична реакция към лекарство, съмнение за алергия към конкретното лекарство и доказването ѝ. По принцип има и кръвни тестове за доказване на медикаментозна алергия, в това число Аналгин. Само алерголог в случай на алергична реакция към медикамент може да определи какъв тест е необходим според имунния механизъм на реакцията.
Поздрави!
Виж целия пост
# 708
Здравейте! Детето ми има контактна алергия към дезинфекциращи препарати още от детската градина. Сега е в училище и положението е същото. Целите ръце, бузите,  а понякога и краката, коремът и гърбът стават на пъпки, тип уртикария, които сърбят.  Посещавали сме алерголог, правени са тестове, освен от мухъл и плесен, няма друга  алергия. Това ме навежда на мисълта да е към някакъв препарат, защото когато си е у дома за два- три дни и алергия няма. Ходих да попитам с какъв препарат чистят, казаха с Десмол. Те лично са ми звъняли и знаят положението на детето ми, та приеха да го сменят. Въпросът ми е какъв препарат мога да купя, който да е универсален и да не предизвиква алергии по кожата? Моля за насоки и предложения. Благодаря предварително!
Виж целия пост
# 709
Здравейте, синът ми е на 6г. с установена алергия към полени, яйчен белтък и плесени.
Изписаха ни Алергодил спрей, Ефира и Рупафин, който го няма никъде. Замениха ни го Фортекал сироп, но и него не намираме. Замениха отново, с Ериус. След започване на приема му обаче, започна сърцебиене и неравномерен пулс. Спряхме го, и след два дни вече всичко беше ок.

От днес му се зачерви и едното око и сълзи леко сутрин. Имам капки Забак, но не знам дали са съвместими с Алергодила, Ефирата и Антихистамин (тъй, като в листовката на Забак пише, да се обърне внимание ако се приема Антихистамин).

Моля за съвет. Не знам какво да му дам, Рупафин - няма. Фортекал сироп - няма. Ериус му повлия зле.
У дома имам Фенистил капки (който винаги е понасял добре).

Също така, много бих искала да знам каква би била дозата за Метилпреднизолон (прах и разтвор) за него на 6 г. 24 кг. И може ли мускулно?
И двамата сме стигали до Урбазон, тъй като и аз и той сме с много алергии и искам да знам, в случай на необходимост.
Виж целия пост
# 710
Здравейте!
От около 3 седмици дъщеря ми има кашлица, която не е честа, но прави пристъпи. Когато се закашля, все едно се дави и така около 20 секунди. Цялата посинява, тъй като не може да си поеме въздух. Към днешна дата кашлицата намаля, но по един, два пъти на ден прави пристъп.
След консултация с детски лекар, същият ни наведе на мисълта, че може да е коклюш. Направихме изследване, което се оказа отрицателно.
Следващата ми стъпка е консултация с алерголог.
Лечението на дъщеря ми беше с противоалергично, първоначално Ериус, после го сменихме със Зиртек Д, хапчета за кашлица, в последствие включихме и антибиотик Клацид SR 500, който го пи 10 дни, както и 2 пъти на ден вдишване на Спиромакс.
Смятате ли, че това се дължи на алергия?
Има доказана с тест такава към домашен прах, мухъл, плесен, полени.
Виж целия пост
# 711
Здравейте, д-р Мандажиева!
Сина ни е на 5 години и от 3 седмици забелязваме, че го сърби носа, търка си очите и след като се събуди киха много често. Не е постоянно, но не мога да разбера какво го провокира. Миналата зима имаше подобен епизод и мисля, че беше от дезинфектантите и кърпите, които използвам. Заведохме го на офталмолог заради постоянното търкане- каза, че няма проблем с очите, но има някаква алергия и от там е търкането. Изписа капки Забак за 1 мес.
 През това време посетихме УНГ, понеже при детето всяка хрема става ларингит- става задна и на 2я ден е вече с ларингит.  Той също се усъмни в някаква алергия, заради честите ларингити, изписа му Назонекс за 1 мес.
От вчера е с този обрив по-вече по деколтето и гърдите и по-малко по гърба . ЛЛ предполага, че е от храна и изписа Фенистил капки.
Скрит текст:
Моля Ви, бихте ли ни дала насоки- според Вас правилни ли са лекарствата, от какво може да е този обрив, какво да изследваме? Благодаря Ви
Виж целия пост
# 712
Здравейте д-р Мандаджиева, сина ми е на 12г с ринит има леко към прах и мухъл.Направи синузит и кашля непрекъснато сутрин най много и като легне.Извадиха му двете сливици а третата оставиха била малка.Много моля да ми кажете при това положение трябва ли да извадим третата дали ще се подобри.има и непрекъснато стрептокок
Виж целия пост
# 713
Синът ми на 3.5 години, 17 кг и направи алергична реакция. Детето каза, че му пари на гърлото и го боли и щом го погледнах видях оток на устните и след 15 мин избиха и няколко червени петна по бузите и врата. Това което яде беше лешников тахан, репичка и маруля. Веднага дадох Ериус 5 мл и отидохме до токсикологията, където ни приеха. Оттокът спадна много бързо от Ериуса, още преди да ни дадат урбазона.
Интересува ме какво да яде сега, колко време да спазва  диета и кога мога да въведа млечните, яйцата, ,боб ,елда, леща, овесени ядки и месото?
Искам и да попитам кога и как мога да го тестувам? Също тази алергия, ако се докаже,че е към лешник значи ли, че цял живот остава?
Виж целия пост
# 714
Здравейте д-р Мандажиева.При синът ми /на 3г 8м е/ периодично му се появява такъв обрив около устата.Забелязала съм,че това се случва,когато е с кашлица,хрема,настинка,чести бактерии в носа.Появяват се и сенки под очите.В момента е с едно покашляне,пак сме на Рупафин.И Ериус сме приемали.


С дерматолог или алерголог да направя консултация?
Виж целия пост
# 715
Здравейте д-р Мандажиева. Дъщеря ми е на 6г. Преди две седмици ѝ излезе ситен обрив по лицето и свивките на лактите, имаше хрема и я сърбяха очите. По препоръка на личния лекар и давах Ксизал и я задържах вкъщи - симптомите отшумяха. Спряхме Ксизала, днес беше за втори пореден ден на детска градина и се прибра с течащ нос и кихане, очите пак леко я сърбят. Започнах пак да и давам Ксизал. При това положение ако я заведа на преглед при алерголог могат ли да се направят тестове за алергии и има ли какво повече да се изпише за облекчаване на симптомите?
Виж целия пост
# 716
здравейте д-р Мандажиева, днес сутринта се събудих с обрив по цялото тяло.

 Вчера не съм  консумирала нищо необичайно, освен че ме боцна по ръката едно цвете
на местото му веднага си появи обрив, който изчезна след 2 часа.
в 7 часа сутринта пих алергозан и към 12 часа обривите спаднаха но към 15:30 пак се почна, сърбеж, обриви отново навсякъде. 16 часа отново приех алергозан.
Въпросът ми е до кога да приемам алергозан или да взимам друго, трябва ли да посетя лекар и ако да какъв?
Виж целия пост
# 717
Здравейте д-р Мандажиева, синът ми на година и 2 месеца има обриви от близо месец, основно по крайниците, преобладаващо горната част на крачетата. След консултации с лекари предписваха фенистил, ериус,  други препарати, но никой отях след едноседмичен прием не доведе до промяна. Единствено инжекция урбазон му ги изчисти за около 2 дни и после пак се появиха. Моля за съвет на какво могат да се дължат. Пускали сме ПКК, маркери за възпаления и всичко е в норми. Обикновено се засилват през деня. Има дни през които излглеждат позавехнали и после пак се активират. Все още се кърми, като е основно през нощта, и веднъж следобед.
Имаше предположение за акари, но през нощта не се засилват.

Виж целия пост
# 718
Здравейте докторке. Надявам се този път да ми отговорите. Сина ми има някаква алергия не знаем към какво не сме го тествали. На 6г. Когато се разболее се получава свирене в гърдите и трудно дишане, отделно киха много често и го сърби носа. Давам му ксизал от септември месец без прекъсване и няма никакви проблеми от тогава. Иска ми се да го спра вече поне за малко, но намаля ли дозата почва да го сърби носа. Може ли да му пръскам капки Назостад по веднъж и да спра ксизала. Защото в момента има само сърбене в носа.
Виж целия пост
# 719
Здравейте!Алергодил спрей трябва ли да спира преди изследване?
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия