Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Не ми връщат документите

  • 925
  • 16
Здравейте, работих няколко месеца в Синема Сити Стара Загора като барман , като септември 2019 договорът ми приключи и ми казаха да си потърся документите-трудовата и здравната книжка до месец, тъй като били в София в агенция Адеко. След месец документи нямаше, реших да изчакам още... Питах един от супервайзорите по телефона какво се случва и ми казаха, че ще пратят запитване .. никакъв отговор, след това отново се прати запитване, но отново отговор никакъв, казаха ми, че колектива им се сменял някакви глупости общо взето.. след това пък някакъв там, който отговаря явно за документите ми излязъл в отпуск, общо взето дадоха ми някакви номера, на които да звъня, за да си търся документите. На единия номер никога не са ми вдигали телефона, на втория ми отговориха, някаква жена от офиса им в Пловдив, и тя също така "пращаше запитвания" за документите ми и общо взето нищо не се случваше. Звънях и няколко пъти, в които отговорът беше, че няма резултат. Звънях и още, не ми вдигаше и накрая явно просто ми е блокирала номера. Отидох отново в офиса в Стара Загора, здравната ми книжка по принцип трябва да бъде там, но те казаха, че са я търсили и я няма, питаха ме дали не съм си я взела аз... Пратиха отново запитване, но 2 дни след това се обяви извънредно положение и те затвориха. Естествено сега никой не си вдига телефоните. Отидох до инспекцията по труда, обясних им ситуацията, но те ми казаха, че трябва да пратя писмо до седалището на формата и трябва писмено да получа отказ, че документите ми са загубени от тях, за да мога да подам жалба.. Просто вече не знам от кого и как да си намеря документите. Това ми е първа работа, работила съм само 6 месеца там, мислих си дали не може просто на следващата работа да ми се извади нова трудова книжка, здравна, ако ми потрябва ще си направя пак. На мен този стаж, не ми е толкова важен, но май е задължително да съм си със старата трудова книжка... Писах им сега имейли пак, но естествено отговор няма и просто вече не знам от кого и как да си потърся документите..
Виж целия пост
# 1
Звъниш директно в Адеко. И може би в НОИ?
Виж целия пост
# 2
Нова трудова книжка винаги можеш да извадиш. Здравната също не е проблем, освен разправията с ходенето за събиране на печати или двайсетте лева от познат лекар.

Разбирам колко е дразнеща ситуацията, но времето и нервите, които хабиш в момента, за мен са по-голяма загуба. Адеко са супер зле. Колкото пъти сме работили с тях, за да пращат някакви хора по заместване, толкова пъти сме имали проблеми.
Виж целия пост
# 3
Сега се сетих, че имам приятелка, която също пострада от Адеко.
Виж целия пост
# 4
Нова трудова книжка винаги можеш да извадиш. Здравната също не е проблем, освен разправията с ходенето за събиране на печати или двайсетте лева от познат лекар.

Разбирам колко е дразнеща ситуацията, но времето и нервите, които хабиш в момента, за мен са по-голяма загуба. Адеко са супер зле. Колкото пъти сме работили с тях, за да пращат някакви хора по заместване, толкова пъти сме имали проблеми.

Значи няма проблем просто да не се занимавам и за нова работа да започна с нова трудова книжка, така ли? Защото четох някъде, че нова трудова книжка се вади само при първа работа.
Виж целия пост
# 5
Да, книжки се губят и всички работодатели го знаят. Хубаво е все пак да си имаш стажа за клас и подобни, след супурнайсе години Blush Макар че едва ли ще си опряла до там. Договорът ти всъщност с кого беше? Адеко или местната фирма?
Виж целия пост
# 6
С Адеко. Като цяло само няколко месеца съм работила там и не ми е проблем стажа... Много се радвам, ако наистина няма нужда да се разправям повече с тях...
Виж целия пост
# 7
Ти можеш да си започнеш работа с новата трудова книжка, но на тия ръбове им прати с препоръчано писмо или с куриерска фирма запитването, за което са ти казали в ИТ. Трябва да имаш доказателство, че писмото е получено. И после вече ако не ти отговорят, подай жалба в ИТ. Би трябвало да можеш да се жалваш не само, ако ти изпратят отказ, но и ако изобщо не ти отговорят, само че не знам какъв е срокът за такъв отговор. Предполагам, че по телефона от ИТ ще могат да ти кажат. Не трябва да им се разминава на такива самодоволни типове.
Виж целия пост
# 8
Тя и без това вече не е важна ТК, стажът вече се води на електронен отчет в базата данни на НОИ. ТК е нещо като дубликат в случай на грешки.
Виж целия пост
# 9
Да, вярно, че вече всичко е дигитализирано. Но книжката би помогнала в случай на спор. Щото, нали, понякога работодателите даже не регистрират каквото и когато трябва в НОИ. На всякакви случаи съм се нагледала, за съжаление.
Виж целия пост
# 10
Благодаря Ви за отговорите! Бях се отчаяла вече Grinning
Виж целия пост
# 11
Ами, ще се отчайваш... Колко още идиоти ще срещаш оттук нататък Grinning
Виж целия пост
# 12
Елионора, разбирам те много добре. Попадала съм в даже и по-гадна ситуация.
Ако са ти плащали осигуровки, трябва да отидеш на място с нова трудова книжка, да изчакаш да ти я попълнят и да си заминеш.
Преди това отиваш в НАП да си вземеш пик номер ( мисля, че можеш и онлайн да си го направиш, предвид Извънредното Положение, провери). С този номер винаги можеш да провериш дали ти плащат осигуровки. Като си провериш актуалната информация за осигуровките досега, ще решиш дали имаш нужда да носиш книжката.
Още нещо като казах осигуровки - имам познати, работели към Адеко, в производството, на които осигуровките не са плащани редовно. За това прегледай договорът си, вземи си ПИК и виж какво и как са те водили - т.е. дали е бил спазен.
За здравната книжка - правилото е Тя Винаги да е С Теб На Работа. Сигурно знаеш, когато дойдат от здравната инспекция, трябва да я покажеш с изследванията ти от лабораторията.
 Казвам всичко това, за да знаеш следващ път да не я оставяш при работодателят ти. Той може да има офис на другият край на града, ти да работиш в центъра, да сменяш обектите му  всеки ден, но книжката винаги трябва да е до теб!
В момента когато научиш/решиш че повече няма да работиш там, взимаш си я и така си тръгваш.
Казвам всичко това, защото заради такъв, забравил да ми даде книжката да е при мен на работата, бях глобена преди години.
Правиш си нова, слагаш вътре листите с резултатите от необходимите изследвания и отиваш при личната за печати. Преди това трябва да отидеш да я регистрираш наново в ХЕИ. Изследванията в здравната книжка имат валидност 12 месеца. ( по спомен).
Когато свършат страниците ѝ, трябва да направиш нова, като старата запазваш и носиш заедно с новата. ( По спомен така беше).
Ако за в бъдеще се случи отново неприятност с трудовата книжка, трябва да отидеш до инспекцията по труда, да вземеш бланка, която да размножиш и да занесеш по бившите работни места за да ти я попълнят. После въз основа на тях да ти попълнят новата книжка дубликат от Инспекцията по Труда.
Дълъг стана поста ми, но описвам всичко от опит  "първа ръка". Успех!
П.С. Дописвам - да, всичко е дегитализирано вече. Но, все още освен по опита и по трудовата книжка посрещат.
Освен това заради незнанието на някого, не винаги стажа дигитално съвпада със осигурителният стаж.
Съвета на Uncommen е много добър! Не трябва да се размине на Адеко! А този стаж, стига да е платен, един ден ще си го търсиш.
Виж целия пост
# 13
Пишеш им писмо с обратна разписка /за да имаш доказателство/, в което цитираш чл.226 от КТ и ги заплашваш, че ще си потърсиш правата по съдебен път.
Дължат ти обезщетение за времето от деня на прекратяването на трудовото правоотношение до предаване на трудовата книжка. Ако не стане с писмо, директно се обърни към адвокат и им заведи дело. Ще ти платят обезщетение и ще се набутат с разноски и адвокатски хонорар.

От Кодекса на труда:
Отговорност на работодателя за други вреди, причинени на работника или служителя
Чл. 226. (Доп. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) Работодателят и виновните длъжностни лица отговарят солидарно за вредите, причинени на работника или служителя поради:
1. неиздаване или несвоевременно издаване на необходимите му документи, удостоверяващи факти, свързани с трудовото правоотношение;
2. вписване на неверни данни в издадените документи.
(2) Работодателят и виновните длъжностни лица отговарят солидарно към работника или служителя за вредите, които той е претърпял поради незаконно задържане на трудовата му книжка, след като трудовото правоотношение е било прекратено.
(3) Обезщетението по ал. 1 обхваща всички вреди, претърпени от работника или служителя, включително и неимуществените. Обезщетението по ал. 2 е в размер на брутното му трудово възнаграждение от деня на прекратяването на трудовото правоотношение до предаване на трудовата книжка на работника или служителя.
Виж целия пост
# 14
Здравейте отново, днес ми звъннаха от Адеко и ми казаха, че утре ще ми изпратят документите Grinning
Направо не мога да повярвам Grinning
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия