Работа, CV-та, HR-и, съвети - 92

  • 22 888
  • 596

Pushpin  Сайтове за търсене на работа

http://jobs.bg/
http://www.karieri.bg/
http://rabota.bg/
http://www.zaplata.bg/
http://www.jobtiger.bg/
http://www.manpower.bg
http://www.buljobs.bg/
http://www.jobsagents.com/
http://mycompetence.bg/
http://www.sofiajobs.com/
http://jobspace.bg/
https://noblehire.io/
https://dev.bg/
https://www.linkedin.com/

Линк към темата за трудовата борса и обезщетенията

Aгенция по заетостта - http://www.az.government.bg/
Работа в държавната администрация - http://iisda.government.bg/competitions/competitions_list

Pushpin  Сайтове за търсене на работа в чужбина:
https://www.europelanguagejobs.com
https://www.glassdoor.com/index.htm
https://jooble.org/
https://www.cwjobs.co.uk
https://www.indeed.com
https://www.monster.com
https://www.jobs.ch
https://www.totaljobs.com

Европейски институции:
https://epso.europa.eu/en/job-opportunities/open-for-application
https://www.eurobrussels.com/
https://eu-agencies.net/

Проспекти и кариерни съвети (Превод от Google iTools):
https://www-prospects-ac-uk.translate.goog/?_x_tr_sl=auto&_x_tr_tl=bg&_x_tr_hl=en

PushpinФрийланс сайтове:
http://freelance.bg
https://www.fiverr.com
https://www.toptal.com
https://bg.jooble.org
https://www.freelancer.com
https://www.upwork.com
https://www.flexjobs.com
https://www.toptal.com
https://www.guru.com
https://www.behance.net
https://99designs.com
https://www.peopleperhour.com
https://www.servicescape.com
https://www.designhill.com
https://www.taskrabbit.com
https://dribbble.com/jobs
https://www.linkedin.com/jobs/search/?&keywords=freelance
Мнения за работодатели в БГ:
http://www.bgrabotodatel.com
https://www.glassdoor.com/

84-та тема
85-та тема
86-та тема
87-ма тема
88-ма тема
89-та тема
90-та тема
91-ва тема


Books BBC - Кратък курс по бизнес английски 
Books BBC - Подкасти и др. (виж English at Work)

Връзка между основно, нетно и брутно възнаграждение

Скрит текст:
Цитат
Кога се добавя клас прослужено време също зависи от практиката в компанията. По принцип се добавя, когато натрупал година стаж.
Например, ако започнеш с трудов стаж 10 г. и 9 м., ще ти добавят още 0,6% след 3 месеца.
Възможно е обаче компанията да има друга практика и да преизчислява клас в точно определен момент за всички служители. Тогава, ако към датата на преизчисляване имаш нова година стаж, получаваш още 0,6%. Ако нямаш - на следващата такава дата ще получиш. Това се урежда с вътрешните правила за работната заплата и си в въпрос на решение на самата компания.
Няма как някой тук да ти каже каква е практиката на компанията, но когато получиш трудов договор, там ще е записано основното трудово възнаграждение. По това ще се ориентираш. Ако основното е по-малко от брутното, което сте договорили, значи договореното брутно включва и клас прослужено време. Ако пък договореното възнаграждение е вписано в договора като основно, значи класът ще се начисли допълнително.
Колко ще е този клас, също няма как да предположим. Някои компании признават целия стаж. Други - само по специалността, по която ще работиш при тях. Как ще преценят кой клас е релевантен на позицията ти също е въпрос на вътрешни правила. Компаниите, които прилагат практиката да признават само релевантен стаж, си имат разписани критерии кой стаж се приема за такъв. Това отново е вътрешна информация.

Нищо лично - Редовен потребител
Виж целия пост
# 1
При приемане на контра оферти трябва обаче да се замислите, щом настояща фирма предлага по-добрите условия в последния момент и след като са пробвали с по-ниски контра оферти до колко въобще ще получите някакво увеличение в бъдеще или ще си останете вечно на тези условия.
Новата фирма щом това е стартова оферта вероятно имат място за растеж. Не е гарантирано разбира се.

Контра офертата може да се използва и за предоговаряне на другата оферта още по-нагоре. Няма да се зарадват, но ако така или иначе ще им отказваш няма причина да не пробваш.
Виж целия пост
# 2
Случват се такива неща.
Но аз бих си задала за себе си въпроса - ОК, като смятат, че съм толкова ценна, че да ми дадат уау оферта, защо сега, когато съм подала предизвестие и когато вече имам друга оферта. Освен това, бих се замислила, за да получа последващо увеличение и растеж - трябва ли отново да отида с оферта от друга компания.

Аз противно на повечето, не бих приела контра офертата, а бих отишла на новото място. Не зная и за какви компании става въпрос, но честно казано не бих искала да си режа шансовете за новото място. Освен това, за да търся нови възможности, очевидно нещо в старата фирма ме е накарало да ги търся. А нещата, които ме дразнят, вероятно и ще продължат, въпреки малко по-високата заплата.

Желая успех и вътрешен мир с взетото решение!
Виж целия пост
# 3
Да, ама ако аз съм разбрала правилно не става дума за малко по-висока заплата, а за доста по-висока от по-високата в новата фирма. И ако причината за търсене на нова работа са били само парите, а иначе обстановката е ОК, не виждам проблем да остане.
Виж целия пост
# 4
Аз не бих, от глупава гордост. Значи ако си седя и си трая, никой няма да се сети за мен, но като тръгна да напускам, изведнъж се сещат колко съм ценна и отварят чувала с парите. Ами да се бяха сетили колко съм ценна малко по-рано.

Освен това, както каза и Бойко - на настоящото място това ще е поредното увеличение и после ако искат и с години могат да повтарят как заплатата е била вече актуализирана и няма да мръдне повече. А на новото това е стартово възнаграждение, което след като си мине човек изпитателния срок и се докаже, ще се вдигне поне веднъж със сигурност.
Виж целия пост
# 5
Преди много години в една от работите ми ме спряха с контраоферта (силно казано), но, да, бях пуснала предизвестие и ме спряха. Прецених, че за онзи момент така е по-добре за мен.

След около две години бях първа от съкратените, именно защото съм била поискала някога да се махна, което значи, че не искам да работя там.
Половин година по-късно ми звъня директора дали съм искала да се върна при тях, щото имали недостиг на хора, излезли по майчинство и т.н. Отговорих му любезно, че вече работя на друго място и съм доволна. Можех и други неща да кажа, ама си замълчах. Все пак като цяло имах добри отношения и впечатления от работата ми там.
Виж целия пост
# 6
Малечке, той е уведомен, просто не знае, че е до чак такава степен. Вероятно ще му намекна. Точно от съвест, няма да се въздържа.

Относно контраофертата - не бих я приела в почти никакви обстоятелства. Веднъж вече заявяваш, че не искаш да си част от компанията и после ти го на***ват пеи първа възможност.
Това не е проекция на значимостта ти за компанията, а на техния моментен интерес. И ако ти не си ценен в дадена компания (доказано с години, след като не са ти дали тези чудесни условия преди това), защо би искал да обслужваш техните интереси.
Виж целия пост
# 7
Не знам каква е разликата от офертата и контраофертата, но аз също от гордост не бих приела. Обидно ми е да ме оценяват, когато съм решила да напусна. А, и ще свикнеш с новите условия и заплата и след няколко месеца пак ще започнат да не ти харесват старите неща. Не знам какви са били мотивите да поискаш да напуснеш, но може би не всичко се свежда само до заплата. И други камъчета обръщат каруцата. Както отбелязаха и другите, приемеш ли това предложение, едва ли скоро ще получиш по-висока заплата в следващите 1-2-3 години. И най-вероятно за тази заплата ще изискват повече от теб, ще те натоварят с още задачи и отговорности. Хубаво е наистина да си помислиш добре.
Виж целия пост
# 8
Това че няма да й дадат увеличение в близко обозримо бъдеще, не означава, че тя вечно ще остане при тях. Пак отива на интервю, пак си намира нова работа и им казва чао.
Виж целия пост
# 9
Това с увеличението зависи и от компанията. Аз избрах да остана, когато ми направиха контра оферта преди 2 години и за това време получих всички годишни увеличения/индексации и бонуси. При нас необходимостта от увеличение трябва да се защити пред регионалния офис и крайното решение е тяхно. По-рано правиха изравняване на заплатите със средните за идентични позиции в София и аз тогава излязох в горна граница и увеличението ме пропусна. Евентуалното ми напускане обаче се оказа достатъчен тригър, за да получа повече пари. Това по никакъв начин не ми се отрази негативно в следващите години, включително и при съкращения, които имахме преди година и половина.
Виж целия пост
# 10
Това че няма да й дадат увеличение в близко обозримо бъдеще, не означава, че тя вечно ще остане при тях. Пак отива на интервю, пак си намира нова работа и им казва чао.

Обаче вече от по-висока база Wink
Виж целия пост
# 11
Последното също е вярно. Обаче България е малка, още по-малко са големите градове с читави фирми, а самите фирми също не са безкрайно много. Откажеш ли оферта, която вече си подписал, след това втори шанс в тази фирма няма да имаш. Освен ако не си някой супер рядко срещан специалист, но аз не съм и гледам да не си режа клоните така.
Виж целия пост
# 12
И аз не бих приела контраоферта, по същите причини изброени преди мен. Забелязала съм, че хората приели контраоферти все пак напускат до няколко месеца след приемането на контраофертата.
Виж целия пост
# 13
Много зависи човек на какъв етап от живота си е. Всеки си преценява. Ако имам малко дете примерно, бих останала, ако ми дават възможност на гъвкаво раб.време. В новата работа не е ясно дали ще има такава. Причини има много, но, както отбелязахте, рано или късно човек си тръгва, когато веднъж е направил тази крачка. За първото предизвестие има някаква причина и, ако нещата не се изгладят, то проблемът ще назрява. Отделно шефовете вече не гледат на теб като лоялен служител, дори и да си такъв.
Виж целия пост
# 14
Точно читавите фирми не търсят отмъщение и нямат черен списък на отказалите се. Стига да подходи възпитано и с уважение няма да има проблеми.
Това не е проекция на значимостта ти за компанията, а на техния моментен интерес.
Всичко в бизнеса е или моментен интерес, или очакване за скорошен такъв. "Значимостта ти за компанията" е до колко отговаряш на този интерес, както в старата, така и в новата. Всичко останало са празни приказки. Та от цупенето и гордостта само ти губиш.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия