Време за четене:  8 минути за целия материал

Да оставиш парите си да ги управлява друг – това не се прави с лека ръка. Немалко хора следват поговорката „На вълка му е дебел вратът, защото сам си върши работата“. Когато нямаш доказателства дали да се довериш и не си типът човек, който се осланя сляпо на другите, предпочиташ да си „чупиш главата“ сам дори и с най-трудните теми.  

Освен че взаимните фондове са още недостатъчно познати в нашата страна, още по-скрита и тайнствена е фигурата на инвестиционния мениджър – този, който управлява портфейлите от финансови инструменти на фондовете – това, в което се превръщат парите, които влагат хората.  Представата за тази фигура в повечето случаи идва от американските филми – костюмари с пури, които правят главно много пари за себе си. Изобщо „Вълкът от Уолстрийт“. Може всички да му се възхищават, но кой ще довери сляпо парите си на него?!

Фонд мениджърите в България
Откога има инвестиционни мениджъри в България и те „вълци“ ли са? Местната фондова индустрия съществува официално от 2002 г. Има хора с опит още отпреди това, но тогава нямаше законова основа и регулация на дейността, както и достъп до актуалното образование и сертификация. За да управляваш фонд, освен необходимото финансово образование, трябва да се явиш на изпит пред Комисията за финансов надзор и да вземеш лиценз за инвестиционен консултант. В допълнение, професионалистите минават и през тежките процедури и изпити за сертификация CFA – сертифициран финансов аналитик. Ако трябва да сравним опита на българските професионалисти с Уорън Бъфет – е, да, легендарният инвестиционен мениджър има 64 години опит. Но интересното е, че на българските портфолио мениджъри се случи само за близо 20 години да преживеят резки скокове нагоре и надолу повече от веднъж. Това е много важно за формиране на реалния професионалист.

За да получите представа какво прави един мениджър на фондове, ще Ви предоставим тази възможност от първо лице чрез срещата с Ивайло Пенев, CFA, MBA, ръководител „Управление на активи“ и член на Съвета на директорите на „ЕЛАНА Фонд Мениджмънт“. Той е с 19 години професионален опит на финансовите пазари, като се гмурва в отговорностите на инвестиционен мениджър на фонд точно в навечерието на голямата финансова криза през 2007 г., когато структурира бързо нискорисков фонд тип паричен пазар, чрез който се приютяват инвестиции от рисковите схеми и те успяват в най-мрачната година не само да не загубят, а дори да имат 8% годишна доходност.


Снимка: Надежда Чипева

Прочетете интервюто с Ивайло Пенев, за да разберете как минава един работен ден на портфолио мениджър, как се взимат решенията при управление на инвестиции във фонд, как се отговаря на очакванията на инвеститорите.

#ELANAFundManagement