Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Как живеете с минимална заплата?

  • 43 986
  • 1 194
Знам,че във форума почти няма да има такива хора,но за тези които все пак ще пишат,как се справяте на минимална заплата?Аз също работя в малък град за минимална заплата и добре,че е мъжа ми,защото иначе не бих се оправила с квартири,сметки и битови разходи.Как се справяте?
Виж целия пост
# 1
Почти всеки е работил на минимална заплата в някакъв период от живота си. За мен това е възможно с много условия - да живееш в собствено жилище, да нямаш заеми, кредити, кола, деца, да живееш много скромно като цяло. Да плащаш само ток, вода, интернет и телефон, и да пазаруваш евтина храна на промоция. Дрехи - втора употреба или по едно нещо намалено веднъж на месец - два. И почти никакъв социален живот, заведенията са си голямо перо. А да - и да не се разболяваш.
Виж целия пост
# 2
На мен скоро ми започна втората година майчинство, та реално и под минималната ще получа следващия месец. Не ми се мисли просто.
Виж целия пост
# 3
Аз в момента съм с доход под минималната, защото съм на борсата и ми е много трудно. Имам приятелка, която работи за минимална заплата и винаги съм и се чудила как се справя.
Виж целия пост
# 4
Според мен не може да се живее. От друга страна средната пенсия е към 400 лева, което значи, че поне милион пенсионери живеят и с по-малко. Явно го правят някак си, но трябва да имаш свой дом и да живееш...пенсионерски. Иначе няма да стане.
Виж целия пост
# 5
Ако имат градинка и си отглеждат по нещо, но то с толкова малко пари просто не е нормален живот. А пенсионерите дават големи суми и за лекарства.
Виж целия пост
# 6
Ами за сам човек е тежко...
Виж целия пост
# 7
Дрехи втора употреба, максимално износване на обувки (вземат се само за три сезона) собствено жилище (евентуално), без автомобил, НИКАКВИ екскурзийки, НИКАКВИ кафенца, ресторанти (само вкъщи), ограничение на комунални разходи - ограничаване на водопотреблението, енергопотреблението (електро и топло), обикновен телефон с копчета с предплатен план върши работа, само домашен интернет, без кабелна (има ефирна телевизия), пазене максимално на съществуващата домашна техника и инвентар за да не предизвиквате ремонти. Тотално промяна на хранителните навици дотук - без излишни безалкохолни, алкохолни, ЦИГАРИ, чипсове, вафлички, салами, луканчици, наденички. Само засищащи храни дотолкова, колкото могат да са полезни - варива, свинско, пилешко в тях, хляб и толкова. Важно е хубаво сирене и кашкавал добре узрели - по скъпи са но реално по - евтино излизат накрая. Яйца. Някакви зеленчуци, плодове с обикаляне по пазарите. Без кой знае какви козметики - хубав сапун замества повечето парфюми (не знам защо винаги силни парфюми ми навяват асоциации за френския двор 16-17 век с прикриване на разни миризми и паразити под перуките...), замества и разни кремчета, мазилца, афтършейфове, които се насаждат като жизнено-необходими от козметичните компании. Почистващи препарати за дома - препарат за съдове и толкова... Фризьори и козметици забравете. За боледуването е казано - не боледувайте по възможност. То и как ще боледувате, като спрете да ядете боклуци, не ползвате "полезната" козметика, ходите повече пеш без автомобил и таксита. И най - важното - минимална загуба на време за да има време за самообучение, и намиране на нова или допълнителна работа за нормален доход. И карате така, докато се изплува и натрупате и малко спестявания за спокойсвие, защото от личен опит знам, че трудно се издържа така, и то с дете.
Виж целия пост
# 8
Ако сте семейство - събирате всички пари на едно място и правите много строг семеен бюджет - сметки и храна. И не излизате от него. Сядате на семеен съвет и решавате кой ще гледа децата и кой ще работи по-сериозно. Обикновено това е мъжа. Хваща се и си намира работа над МРЗ. Работа има.
Виж целия пост
# 9
Не знам, моята приятелка, която е на минимална заплата, не се лишава от нови дрехи, а обувките и са по–скъпи от моите. Ходи и по екскурзии, но не пие алкохол и не пуши. Не ходи на козметик, маникюр, но има кола, ходи с нея на работа и си я поддържа. Но за да си я купи и да плати магистратурата на дъщеря си, работи една година в Гърция. Телефонът и не е с копчета. Обаче има собствен дом, градина и прави много зимнина. Може би благодарение на това се справя. От няколко месеца е вдовица, но и преди това пари от мъжа си не е виждала, че беше пенсионер по болест от много години и парите му отиваха предимно за лекарства и за пиене. Тя с нейната заплата успя и ремонти в къщи да направи и мебели и техника да си купува, къде на изплащане, къде събира пари доста време. Та затова се чудя как се справя. Понякога е работила по нещо допълнително, но от доста време не е и напоследък споделя, че и е доста трудно.Само че не вижда смисъл да се преквалифицира, защото има около седем години до пенсия.
Виж целия пост
# 10
Ако няма собствено стопанство за самозадоволяване на хранителните нужди, без моите мерки, няма как да успее. И става "трудно". Овъртяваш се в кредити, заеми, лизинги. Спираш да гледаш другите как живеят, ставаш пълно перде как изглеждаш и към мнението на околните. Ако си загащиш тениската до пъпа, и пъхнеш крачолите в чорапите, очакванията и изискванията на околните към теб рязко намаляват. И все пак много по - срамно ми е да се крия от кредитори и заемодатели, отколкото да преглътна чаша прясна чешмяна вода, пред чаша "натурално" сокче за 5 лв., във фешън кафенце, гледайки тъпо дефилираща тълпа и прелиствайки фейса на лизинговото фонче.
Виж целия пост
# 11
Между другото, един разумно вложен кредит може доста да подобри нещата. Например за един курс за преквалификация, с който след това можеш да започнеш работа със заплата над МРЗ.
Виж целия пост
# 12
Хем ми се иска да ти оценя мнението с +, хем не съм съгласен. Съгласен съм за преквалификация, но на тоя етап, знаеш ли бъдещето какво ще е? Сега е времето на "снишаване", затишие и чакане. Ако докачи нещо безплатно за научаване, та дори и съвет и изкарване на някакви бързи пари. Докато не се усетят накъде отиват нещата, щото нищо не се знае, но чак кредит за обучение ... малко рисково.
Виж целия пост
# 13
Преосмисляне на разходите. Не можеш да си позволиш нито като цена, нито като брой стоки. Един от проблемите на бедните е, че опитват да докарат от бройки евтина, некачествена стока - обувки, дрехи, посуда и пр. Каква ти е файдата от чифт евтини маратонки за 20 лв от битака, като ги късаш след месец и пак даваш 20 лв? Дай 60-80-100 и ги носи 3 години. Отне ми доста време да го проумея.
Всъщност - минималната заплата е ок. 400 лв чисто. Колко са ти разходите? Колко дава приятелят ти? Щото така на общи приказки мога да ти кажа да седиш гладна и пак хем ще съм права, хем не.
Виж целия пост
# 14
 473.35 лева е нето минималната заплата в момента. За сам човек... да речем 40 лв ток, 5 лв вода, 10 лв телефон, 10 лв интернет. Остават малко под 400 лв на месец за храна, дрехи и всичко.  Положението е или макарони, или зимнина от село. Но не всички имат късмета да се радват на село и буркани.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия