Какво знаят чужденците за България? (тема за смях и сълзи)

  • 44 487
  • 486
Темата е продиктувана от това, че наскоро германка е попитала моя приятелка  „Имате ли магазини в България?”... Хем ми стана тъжно, хем много се смях.

„Много сте бели за българи” сякаш е класика. Приятели са го чували в Англия, Германия и Нидерландия. Като в Англия е последвал и въпросът „Сигурни ли сте, че не сте румънци?” Grinning

Най-култово за мен е „Как издържате на африканския климат?” Joy - към приятелка, която беше на бригада в САЩ

Аз съм попътувала, из Европа предимно, но не съм попадала на такива „бисери”.

Ще се радвам да споделите подобни истории, но моля, нека да запазим забавния тон Simple Smile
Виж целия пост
# 1
Познат разправяше, че американка, колежка на временна работа, която подхванал там, го питала дали жените имат собствени паспорти у нас. Той казал, че нямат, вписват ги в паспорта на съпруга. Същата го била питала имаме ли коли, отговорил бил, че не ни трябват, България е малка и ходим пеша. При въпроса на същата жена обаче как тогава пренасяме товари, докато той измисли нещо, колегата му българин се разсмял и така го издал.
Така ми го е разказвал, не гарантирам, че така е протекло.
За същата разправя, че въпреки тапията си за образование и длъжността, която изисквала елементарно понятие от аритметика, изчислявала заплатата за 6 часа и половина, като умножавала с елка почасовата заплата по 6,3 (шест цяло и три десети или може би тридесет стотни).
Виж целия пост
# 2
Имам един приятел, който е украинец, той не беше чувал за моя град (Русе), но после когато е видял къде се намира на картата, ми каза: "Уау, можете да ходите до Румъния всеки ден", на мен ми стана забавно, защото не се бях замислял за това Simple Smile.
Виж целия пост
# 3
Привет Ели,

Благодаря за позитивната тема Simple Smile

Започвам със случка от преди 2-3 години.

Тепърва започвах работа и всяка петъчна смяна един от служителите трябваше да пусне пералня с униформите. Дойде и моят ред. Притеснено една жена ме попита:" А вие имате ли пералня в България?". Засмях се и отговорих, че нямаме ток и търся книга с инструкции. Пребледня и тръгна да търси шефа, при което я спрях и признах, че се шегувам.

Не посмяха повече да ме попитат.

Друг случай беше с познат на шефа (испанци и двамата). Тръгва думата, че българка е започнала работа. Идва ухилен човека, с носталгична нотка в тона ме пита как е в Слънчев Бряг? (Не съм ходила там) "Предполагам...добре" - колебливо отвърнах. Оказа се, че за него България е точно този град и всички сме от там.
Виж целия пост
# 4
Защо съм толкова бяла, след като в БГ всички са цигани, да не би майка ми да е изневерявала на баща ми и да не съм негова.
Дали имаме телевизори и коли. Защо нямаме зимата сладоледи в магазините, да не би само богатите да могат да си позволят и в кварталните магазини не зареждат?
Една американка в един сайт искаше да ми прати нещо по някакъв айфонски чат, като и казах че нямам айфон, а ксиоми, ме пита дали ми стигат парите за храна, ако трябва да ми прати малко Grinning

Дали познавам Гошо от София/Пешо от Варна, запознали се били на морето. Как така не го познавам??? Гошо бе, Гошо Grinning
Виж целия пост
# 5
Бяхме приемно семейство на младеж от Йордания едно лято. Беше тук по програма, пристигна с огромен куфар с храна и много се учуди, че в България има зехтин. Почти не хапна наша храна, изключая шопска салата и боб. Подхождаше с недоверие и на всяко хранене вадеше от своите храни .   В годините останахме много близки с него, по Коледа  пак ни гостуваше - с гордост мога да кажа, че хапна от всичко което му поднесохме.
Виж целия пост
# 6
Живея в Германия. Родителите на приятелка американка я посетиха към края на 2011г., когато в България беше много студено и снежно и бяхме влезли дори в международните новини с виелиците си. Заговорихме се какъв е климатът в България и те ме попитаха "А къде е всъщност България? Някъде около Балтийско море, нали?" Прихнах и им обясних, че сме северно от Гърция.
Като цяло обаче гледам да не се подигравам на хора, които не знаят нищо/нещо за България. Даже след разговора с родителите на приятелката ми стана малко тъпо, че се разсмях. Знам, че страната ни е малка и няма голяма геополитическа роля и просто се радвам, когато хората проявяват интерес. Сигурна съм, че много българи също не знаят къде точно е Джибути, не правят разлика между Бенин и Белиз или пък знаят какво е нивото на развитие в Южна Африка.

От германци не съм чувала много смешни/странни въпроси за страната ми. Най-много някой коментар, че съм светла (бледа и с тъмно руса коса съм) и въпрос дали говоря руски. Много от младите я познават, защото са ходили на Слънчев бряг или Златни пясъци. Тогава гледам да им спомена, че тези курорти са точно толкова типично български, колкото Майорка (друга любима дестинация за германците) е типично испанска или пък Октоберфеста - типично немски.
Виж целия пост
# 7
Съвсем нормално е хората по света да не знаят нищо за България. Смешното е, когато "знаят" или предполагат някакви неща.
Виж целия пост
# 8
Малко оффтопик, но наскоро един известен руски певец обясняваше как негови приятели от Америка като отишли на гости в Москва и останали много изненадани, че било чисто, развито и имали небостъргачи. Та, какво да очакваме да знаят за нашата мила родина Simple Smile
Виж целия пост
# 9
Познавам хора от всички краища на света. Има много образовани и тактичени хора  и абсолютно невежи. Венецуелка ми е скривала шапката с познанията си за Балканите, а немският ни личен лекар е почитател на българската литература.
Най-идиотският въпрос, който съм чувала беше отправен от американец към немец, питаше го дали имат автомобили. Няма да казвам каква беше реакцията на немеца.Laughing
Виж целия пост
# 10
"...питаше го дали имат автомобили."
Ей такива неща имах предвид. Защо, аджеба, очакваш където и да било по света да нямат автомобили / перални / квото там. Презумпцията е, че имат същите неща като навсякъде. До доказване на обратното поне. Още повече сега, когато светът е село.
Отделно, дето Германия е голяма, известна държава със слава на богата - айде, България никой не я знае или примерно може да има някакви смешни представи за нея като за "изтока". Защо, да му се не види, може да очакваш в една друга държава да няма автомобили, ми ти съвсем от небето трябва да падаш, ако си мислиш, че автомобилите са нечия местна забележителност? Flushed
Чудно ми е, не че се възмущавам.
Виж целия пост
# 11
Особено производителя на БМВ и Фолксваген Joy
Това може би е останало от Студената война, да си мислят, че на изток нищо няма
Виж целия пост
# 12
Не, просто американците масово са с ниска обща култура и са мега малоумни. Облъчват ги предимно с техни вътрешни неща – политика, бизнес, шоу. И те не знаят много за другия свят.
Виж целия пост
# 13
Преди години посрещахме една девойка от Германия по някаква програма за обмен - в началото на Март, момичето беше дошло само с леки летни дрехи в багажа, защото сме били съседи с Гърция и тя очакваше да е жега.

Афроамериканци са ме питали как така нямаме чернокожи в България, при положение че сме толкова близо до Африка. Тона беше леко подозрителен в стил "защо сте заграбили земята".
Виж целия пост
# 14
„Много сте бели за българи” сякаш е класика. Приятели са го чували в Англия, Германия и Нидерландия.
И мен са ме питали същия въпрос в Германия и то доста пъти,  явно са виждали предимно бай мангал...за съжаление в Европа сме известни предимно с циганите и с тарикатлъка.

Бях очарована, че в Япония и Ю.Корея не само са чували за България, но и знаят че е в Европа. Известни сме с  "българския йогурт", планините и православието.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия