Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Скандинавистика в СУ?

  • Публикувана: 26 юни 2020, 00:23 ч.
  • Последно мнение: 30 юни 2020, 21:39 ч.
  • 380
  • 7
Здравейте! Много се чудя коя специалност да избера - Скандинавистика, Арабистика, Японистика, Китаистика или Кореистика. Според вас с коя има най-голяма възможност за реализация в България? Ами навън?
Виж целия пост
# 1
Здравейте! Много се чудя коя специалност да избера - Скандинавистика, Арабистика, Японистика, Китаистика или Кореистика. Според вас с коя има най-голяма възможност за реализация в България? Ами навън?
Скандинавските езици или китайския.
Виж целия пост
# 2
Бях отговорил на един друг подобен пост (АФ или Китаистика), но и тук ще напиша.  Радвам се, че споменаваш Скандинавистика, защото аз именно нея смятам за най-добър вариант (освен Немска филология, но тя не е сред твоите желания). Аз учих китайски в училище и после 6 години в Китай, та и аз съм си мислил дали китайският беше най-добрият вариант тогава, вместо японския.

От ЦИЕК, мисля че Арабистика е не лош вариант за реализация в България, имам съученичка от училище (учихме китайски), която записа това, и знам че в момента има търсене на някои конкретни места, но не знам дали те влекат подобен тип институции. (нямам предвдид преподавател тук) Има и доста арабо-говорящи в България, така че от тази гледна точка също е добър избор.

От източните филологии, аз смятам, че Японистика > Кореистика > Китаистика е най-оптималният ред. Има книга "Източна Азия и България", издадена сравнително наскоро (2016), където са описани взаимоотношенията на държавите от този регион с България от миналия век до сега (което, повярвай ми, си е фактор). Япония е с най-добри такива, така че да. С китайски ще можеш да работиш най-вече като "Customer Support" (т.е. кол център) в момента (което е ок, ако това ти се прави) или като учител по китайски в някое българско училище евентуално (но там търсенето е ограничено). С две думи, според мен японците имат повече търговски договори с България отколкото китайците, съответно една идея по-голямо търсене.

Та аз лично съм за Скандинавистика! А пък Скандинавистика и Японистика приемат с най-висок бал, което не е за подценяване, когато става дума за средата.
Виж целия пост
# 3
Скандинавистиката, е много хубава и интересна специалност, аз бих избрал нея, ако съм на твое място.
Виж целия пост
# 4
Японският не е добър вариант.Говорят доста добре английски и като цяло дори и да са ни добри отношенията,самите ни търговски отношения не са като с Китай.Имплантират се китайски предприятия в България,както и България продава не малко в Китай.От Япония само внасяме и отношенията са на английски.С корейския е същото.
Виж целия пост
# 5
Каква е реализацията на завършилите Скандинавистика? Има ли голямо търсене на такива кадри?
Виж целия пост
# 6
Спунк,   https://www.bg-mamma.com/?topic=1205702
Виж целия пост
# 7
Благодаря, magsyn, май основното е кол център.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия