Баница – как я правите?

  • 267 414
  • 447
# 135
Ето и моята рецепта :

Продукти:
3 яйца( или 4 зависи от тавата и корите)
200 гр натрошено саламурено сирене( аз ползвам БГ овче)
400 гр кисело мляко
300 гр прясно мляко( около чаша и малко)
лъжица сметана( заквасена)
300 гр сирене чедър(настъргано)
2 с.л захар
щипка сода
( ако сирената ви не са солени, щипка сол)

Приготовление:
Яйцата, киселото мляко, содата и сирената се смесват в подходящ съд.
Загрява се олио в малък съд. Разстилат се корите ( както са една върху друга) и се поръсва олиото отгоре с лъжица ( не твърде много). Олиото не трябва да е препържено ( не трябва да мирише или пуши, но като докосне кората трябва да я "запържва"). Наръсва се сместа от яйца, сирена и млякос лъжица отгоре, като при всяко загребване се разбърква, за да не се утаява сиренето чедър на дъното.
Тук корите за баница са много тънки, за това аз правя всяко руло с 5 кори, но мисля че в БГ ще стане с 3.
На първата кора- олио + смес
Две кори се завиват на руло.
РУлото се слага със завития край надолу третата кора ( по средата) , полива се със запържено олио и третата кора се завива от 2-те страни към средата. Така полученото руло се слага в предварително намазнена тава, като следващите рула са по същия начин до получаването на спирала, която запълва целия съд.
Когато  приключите с нареждането на рулата би трябвало да ви остане малко от плънкате. В съда на плънката изсипвате прясното мляко и лъжицата сметана, както и 2 лъжици захар. Заливате баницата отгоре. СЛагате в студена фурна и печете на умерена температура до зачервяване.
* Аз понякога ръся със сусам, но може и без.
** Друга опция е след изваждане от печката да се поръсте допълнително с чедър да се разтопи.



Турски бюрек с ръчно точени кори:


Рецептата ми е тук:
http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,1017.msg37228.html#msg37228
Виж целия пост
# 136
nadebb  ще имам предвид   bouquet Само да кажа на теб  и на acer, че триъгълните Лудогорски кори са чудни. Снощи ги правих. Те са много в опаковка. Използвах стандартна плънка за баница, отгоре намазах с белтък и поръсих със сусам. ММММММММММ божествени станаха. Стават за закуска, да лека вечеря, за закуска на ученици - носят се лесно.
На самата опаковка има рисунки как точно да се сгънат. Имат вид на китайските пролетни рулца което ме навежда на мисълта че и май за това ще ги използвам bowuu
Виж целия пост
# 137
Ето и моята рецепта :

Продукти:
3 яйца( или 4 зависи от тавата и корите)
200 гр натрошено саламурено сирене( аз ползвам БГ овче)
400 гр кисело мляко
300 гр прясно мляко( около чаша и малко)
лъжица сметана( заквасена)
300 гр сирене чедър(настъргано)
2 с.л захар
щипка сода
( ако сирената ви не са солени, щипка сол)

Приготовление:
Яйцата, киселото мляко, содата и сирената се смесват в подходящ съд.
Загрява се олио в малък съд. Разстилат се корите ( както са една върху друга) и се поръсва олиото отгоре с лъжица ( не твърде много). Олиото не трябва да е препържено ( не трябва да мирише или пуши, но като докосне кората трябва да я "запържва"). Наръсва се сместа от яйца, сирена и млякос лъжица отгоре, като при всяко загребване се разбърква, за да не се утаява сиренето чедър на дъното.
Тук корите за баница са много тънки, за това аз правя всяко руло с 5 кори, но мисля че в БГ ще стане с 3.
На първата кора- олио + смес
Две кори се завиват на руло.
РУлото се слага със завития край надолу третата кора ( по средата) , полива се със запържено олио и третата кора се завива от 2-те страни към средата. Така полученото руло се слага в предварително намазнена тава, като следващите рула са по същия начин до получаването на спирала, която запълва целия съд.
Когато  приключите с нареждането на рулата би трябвало да ви остане малко от плънкате. В съда на плънката изсипвате прясното мляко и лъжицата сметана, както и 2 лъжици захар. Заливате баницата отгоре. СЛагате в студена фурна и печете на умерена температура до зачервяване.
* Аз понякога ръся със сусам, но може и без.
** Друга опция е след изваждане от печката да се поръсте допълнително с чедър да се разтопи.



Турски бюрек с ръчно точени кори:


Рецептата ми е тук:
http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,1017.msg37228.html#msg37228



Поздравления Tandoori ...баницата ти е страхотна!За Коледа ще направя баница по твоята рецепта.
Виж целия пост
# 138
Mamaviki, аз сега видях, ама става ясно, че това са две различни баници, нали Simple Smile Едното е млечната с чедър и купени кори, а другата е турския бюрек с точени кори Simple Smile
АМа съм заплес ...Simple Smile
Виж целия пост
# 139
И аз правих от баницата на Morena и всички в къщи я харесаха. Беше ужасно вкусна!
Благодарности за рецептата!
Виж целия пост
# 140
Гледам, чета и ми се ядееее...
Та за баницата на Пина иде реч.
Ще се пробвам този уикенд, обаче не ми е ясно за яйцата - те в тестото ли се слагат или са за плънката.
Така като чета, трябва да са за тестото май, обаче поне в нас в домашното тесто за баница яйца не слагаме (но не я правим и така де).
Та за къде са тез яйца, моля???
И освен това, за по-лесно могат ли да се направят повече топки и да се разточват на по-малки кори? Или се губи ефекта?
Виж целия пост
# 141
Да се включа със рецепта за баница.

1.Готови кори
2.Сирене
3.Олио
4. Яйца 4 бр.
5.Газирана вода

Изрязвам корите,по формата на тавата в която ще правя баницата.Намазвам с олио дъното и започвам да редя корите.
Редя корите една след друга,и след като съм положила половината кори,наръсвам обилно със натрошено сирене(на око)след което слагам и останалите кори.
Режа на парчета и заливам със половин чаша вряло олио.
След което заливам със предварително разбитите яйца със газ.вода като завършек.
След това пека.

Става страхотна,препоръчвам я.

П.П.Последните два пъти заменям газираната вода във яйцата със щипка бакпулвер.
Майка ми ме посъветва така.На вкус,като че ли си е една и също,разликата е във това,че със бакпулвера баницата се надува и след изпичане и изстиване не спада. Peace

Виж целия пост
# 142
ММММ, направих баницата на ЛЕО, дето е на 1 стр. - страхотна е Hug bowuu  chef 
Виж целия пост
# 143
Ето я и моята рецепта за баница :

1 пакет кори Белла
за плънката :
4 яйца
сирене - около 300-400 гр.
няколко лъжици кисело мляко
1 майонеза - аз слагам "лека на Краси"
1 чаена лъжичка сода бикарбонат
7-8 с.л. олио

Разбивам яйцата в една по-голяма купа , после добавям останалите продукти от плънката. След което редя един ред кори, мажа с плънката /тя става по-скоро течна и затова пиша мажа  Mr. Green/ Накрая завършвам с последната кора. Нарязвам предварително баницата, смивам с маааалко водичка купата от плънката и поливам баницата. Слагам във фурната и пека до зачервяване. После покривам с кърпа да се задуши.
Бон апети!
Виж целия пост
# 144
Аз я правя от тесто.Рецептата ми е от училище.По-трудна е в сравнение с готовите кори,но става истинска баница.

0,500мл.студена вода
1 с. л. сол
брашно

Замесва се твърдо тесто.Оставя се малко да почине.Прави се на фитил и се разделя на 10 топки,които се оформят и намазват с олио.Почиват 10-15 мин.
След това се взима 1 топка,приплесква се малко,слага се бучка размекнато масло и отгоре се захлупва с друга топка пак така приплескана.Стават като 2 залепени питки.Така се правят и останалите топки.Намазват се отгоре с олио.Отпочиват ок.20 мин.
След това се взима първата питка,малко се разточва,с дясната ръка се хваща отдолу,а с лявата отгоре и се завърта във въздуха над главата.Ако не можеш я разточваш и разтягаш с ръце,докато кората стане прозрачна.Масата отдолу трябва да ти е обилно намазана с олио.Поръсваш със смесено олио и масло и със сирене и яйца или каквато плънка искаш.Навиваш на руло и усукваш като охлюв.Другите питки по същия начин и обикаляш около охлюва.
Поръсваш с масло баницата и печеш ок. 30 мин.
Виж целия пост
# 145
Момичета,
Искам да ми помогнете
Не мога да направя баница.
За кой ли път правя баница и не става и не става.
Днешната рецепта беше следната:
кори Бела
4 яйца
200 мл.сода
250 грама сирене.
Направих всичко което ми казаха.
Накрая резултата беше следния
препечена отгоре,отдолу също но по средата стои като клисава.
Дъщеря ми е фен на баниците,аз може би за 22,23 път правя бааница но без резултат.
Може ли проблема да е в печката?
Виж целия пост
# 146
Момичета,
Искам да ми помогнете
Не мога да направя баница................Дъщеря ми е фен на баниците,аз може би за 22,23 път правя бааница но без резултат.
Може ли проблема да е в печката?

desi_minkova, ако  баницата на Морена не влиза в бройката 23, препоръчвам ти я. Не само дъщеричката ти ще остане доволна. Всеки път се получава и е превъзходна на вкус. Просто я прави по рецептата, без импровизации. Успех и да се похвалиш!  bouquet
Виж целия пост
# 147
Момичета,
Искам да ми помогнете
Не мога да направя баница.
За кой ли път правя баница и не става и не става.
Днешната рецепта беше следната:
кори Бела
4 яйца
200 мл.сода
250 грама сирене.
Направих всичко което ми казаха.
Накрая резултата беше следния
препечена отгоре,отдолу също но по средата стои като клисава.
Дъщеря ми е фен на баниците,аз може би за 22,23 път правя бааница но без резултат.
Може ли проблема да е в печката?

Не разбирам това 200 мл сода , вода ли е?
Виж целия пост
# 148
Може ли проблема да е в печката?

може проблема да е в начина на печена и градусите на които печеш Peace при мен по твоя начин ми се получаваха питките, но попитах и мами с опит ми казаха как да ги пека в моята фурна и вече се получават  Hug
Виж целия пост
# 149
Гледам, чета и ми се ядееее...
Та за баницата на Пина иде реч.
Ще се пробвам този уикенд, обаче не ми е ясно за яйцата - те в тестото ли се слагат или са за плънката.
Така като чета, трябва да са за тестото май, обаче поне в нас в домашното тесто за баница яйца не слагаме (но не я правим и така де).
Та за къде са тез яйца, моля???
И освен това, за по-лесно могат ли да се направят повече топки и да се разточват на по-малки кори? Или се губи ефекта?

ох, чак сега ти виждам въпроса!
В тестото се слагат яйцата! Става по-еластично и се дърпа лесно! Peace По принцип топките стават малки и не е голяма кората, но можеш да разделиш на толкова топки на колкото ти е удобно - няма никакво значение - зависи каква кора можеш да събереш на масата си!
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия