Най-добрите (и безвредни) съдове за готвене - 6

  • 71 530
  • 766
# 495
Здравейте! Някой има ли такива тенджери? Доволни ли сте от марката? До края на месеца има 18% в Еником. https://www.enikom-m.com/bg/product/0/komplekt-tendjeri-mango--1 … 714-7_52_247.html
Виж целия пост
# 496
The_Third оправих тигана. Много ти благодаря за насоките. Спря да пуска черно по храната и го ползваме. Не съм свикнала още и доста ми тежи, но няма как. Дано по-скоро се обработи повърността и стане незалепващ. И сега не залепеа, но трябва да слагам масло. А четох някъде че в един момент и без масло почва да не лепне.
Виж целия пост
# 497
Чудесно. Сега като го миеш не използвай миещи препарати и не го търкай много силно с грубото на гъбата. Аз ако пържа яйца го намазвам с бучка масло и не залепва. Но при пържене на яйца не го нагрявам така както го нагрявам когато пека пържоли. Нагрявам го толкова че като си намокря пръстите и пръсна вода капките да цвъркат, страниците на тигана по това време все още мога да ги пипна спокойно. След това намазвам дъното с маслото, слагам яйцата да се пържат и изключвам котлона. Тигана е акумулирал достатъчно топлина за да се изпържат яйцата и няма нужда да го нагрявам повече. При пържолите го нагрявам така, че да започне да излъчва хубаво и там не използвам мазнина, дори и да залепнат в първия момент не ги пипам защото те се отлепват сами след това.
Виж целия пост
# 498
Може ли насоки как се използва чугунен грил тиган върху индукционен котлон? Имам 9 степени, пускам на 4, след това на 6-7 и пека, но по някое време котлона се изключва и излиза някаква грешка. На по-слабо ли трябва да е?
Виж целия пост
# 499
За съжаление тази грешка ще излиза и на по-слаба степен, само дето ще стане по-бавно. За да не излиза трябва котлона да не е нагрят и да не е започнал да излъчва, а то точно това излъчване прави хубавите пържоли.
Виж целия пост
# 500
При мен тази грешка се получава, когато използвам продължително време съдове (не само чугунени), с по-голям диаметър на дъното, от площта на котлона. Тогава се нагрява целия плот и дава грешка. Дъното на чугунения ми тиган е с диаметъра на котлона, и нямам проблем.
Виж целия пост
# 501
Стана ми интересно дали размера на тигана има значение и отворих моя котлон. Тигана ми е 26 см диаметър в горната част, дъното е 22 см, картинката отгоре на котлона е 20-21 см, а бобината отдолу е 16 см. Ето го устройството отвътре.


Електрониката е сравнително отстрани, но датчика, който отчита нагряването е в средата на бобината /малкото червено нещо/. То и е логично да е там и да мери мястото, което се нагрява най-много. Той не се влияе от размера на съда, защото така или иначе е в средата. Би се влиял ако е някъде отстрани, но няма смисъл да е отстрани. Така е реализирана защитата при мен, при други котлони може и да е нещо различно. Нямам по-малък чугунен съд за да тествам.
Виж целия пост
# 502
Освен че отчита нагряването датчика в средата открива съда.
Виж целия пост
# 503
Някой може ли да препоръча гофретник/сандвичмейкър с невредно покритие, да изпича добре?
Виж целия пост
# 504
Здравейте, виждам, че тук има големи експерти по всякакви домакински съдове. Обаче нямам много време да проучвам всчики теми назад, а ми се налага спешна покупка на тенджери за индукционни котлони. Смених плота и се оказа, че моите не работят, макар, че са от неръждаема стомана, с двойно дъно и т.н., и сега нямам ни една тенджера. Условието ми е да са здравословни, да няма олово, кадмий, алуминий и други такива, които вие повече разбирате, но и да са на прилични цени. Да не загарят, по възможност да не се загряват дръжките и да се мият в миялна. За сега съм се спряла на марката VMF, но ако има по-добри, на по-прилични цени, няма да ги откажа. Благодаря предварително.
Виж целия пост
# 505
Бих казал, че тенджери дето да покриват всички тези изисквания няма. Поне аз не съм чувал за такива. Може би единствено тенджера от неръждаема стомана с керамично покритие ще отговаря на тези изисквания, но аз не съм срещал такива, а само с тефлон, който пък не се слави с безвредността си пък и не е и траен, а нетрайността е недостатък и на керамичните покрития. Като елиминираме алуминиевите тенджери избора ти се свежда до неръждаема стомана, обикновена емайлирана и чугун и трите са безвредни, но при първите две имаш залепване и загаряне и затова отпадат. Чугунените тенджери са донякъде незалепващи, но пък са доста тежки, изискват специфично боравене с тях, нагряват им се дръжките и не могат да се мият в съдомиялна т.е. може, но трябва да са емайлирани. Според мен трябва да се откажеш от някои изисквания и да си подредиш приоритетите кое ти е най-важно и с кои недостатъци си готова да направиш компромис.
Виж целия пост
# 506
Благодаря, The_Tirhd. За незагарящо покритие на неръждаема стомана мисля, че има такова. В момента имам такива тигани. Е, не е на 100 % незалепващо, просто по-трудно залепва и по-лесно се мие. А и тенджерите, които имам, но не стават за индукция, също по-трудно залепват (от неръждаема стомана). Та ако трябва да се "откажа" от нещо - това е, че може да залепват, ама поносимо Grin
WMF-a много ли загарят?
Виж целия пост
# 507
Какво им е незалепващото покритие? За WMF не знам, не съм ползвал и не мога да кажа. Ако се откажеш от незалепването тогава някакви неръждаеми или емайлирани.
Виж целия пост
# 508
Защо не си купите такава подложка ако имате налични добри съдове, които харесвате
https://www.alleop.bg/podlojka-indukcionen-kotlon-kh-4823-p6970/p ? Ако правилно разбирам имате индукция, която не работи със старите Ви съдове.
Виж целия пост
# 509
The_Third На тиганите е "Незалепващо покритие Pallatium". Може да се бърка с остър предмет даже (влица). На старите тенджери - нямам си идея, но загаря малко. Е, ако я оставиш без никакъв надзор може и повече да позагори, но чак до там да не мога да я измия не ми се е случвало...

drago_2008 Това ми беше първата идея. Но се отказах, защото първо в упътването на плота пише да не се ползват и второ четох лоши коментари за тези плочи - не работят добре, губи се енергия, забавя се готвенето, загряват плота и какво ли не. А плотът е бая скъп, че да си правя експерименти...
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия