Време за четене: 2 минути   

Хюга – звучи само по себе си спокойно, нали? Философията „хюга“ стана известна по целия свят преди няколко години благодарение на датчаните. В повечето класации за най-щастливите хора на света Дания държи първото място. Както и да се шегуваме, че са щастливи заради високите данъци, данните са факт. Тайната на щастливия живот на датчаните била хюга. Това е състоянието на хармония заради радост от простички неща, създаване на уют и споделяне. Не е учудващо, че хюга навлиза бързо в развитите страни като лайфстайл, имайки предвид бързия живот, който водим. Според хюга философията ключът към щастието е да организираш за себе си уютно време всеки ден от живота си – наслаждаване на природа, на общуване, на покой с това, което ни радва.  


 
Каква е връзката на хюга с парите и спестяването

Когато се затворихме вкъщи за дълъг период заради карантината, имахме възможност точно за такива уютни часове. Някои получиха възможност да забавят ритъма и да усетят, че годината може да не се дели на работна част и на ваканция, а тези измерения да се смесят. Но според отзивите от карантината тревожността не си е отишла. И то не само заради страх от болестта. Финансовата несигурност носи най-високите нива на тревожност. Как да останеш спокоен при неизвестността за неопределен период от време? Единственият начин да направиш нещо е да започнеш веднага да отделяш някакви пари. Тези, които са поддържали спестявания, може и да са стигнали до хюга в ежедневието на извънредното положение. Финансовата несигурност за бъдещето обаче е голям проблем и в богатите европейски страни, и в САЩ. И като си говорим за хюга, вече има и съвети за прилагане на философията по отношение на личните финанси.  

Финансова хюга за семейството

Хюга подходът към финансите на семейството е свързан с това да се търси спокойна и умна система, която да позволи на домакинството да спестява плавно, без да усеща трусове в ежедневието си. Да въведе без напрежение някаква редовна схема и всички да се чувстват спокойни, че правят каквото трябва за бъдещето си.  

Кои са подходящите стъпки?

Прегледайте редовните си разходи
Дали всеки от тях е необходим, за да прекарате времето уютно и приятно? Дали няма забравен някъде текущ абонамент за нещо, което не ползвате?
Определете малка сума, с която да започнете
Започнете с малко – 50 лв. или 100 лв. на месец. Ако видите в движение, че можете да отделяте повече, тогава го направете. Важното е да е плавно и да не стресирате ежедневието си.  
Отделете сумата встрани, веднага като вземете приход
Психологически е важно първо да платим за спокойствието си и след това да се занимаем с другите разходи. Така поставяте своите хюга приоритети за бъдещето.  
Изберете си спестовен план с малки вноски за дълъг период
Увеличаването на спестяваната сума се случва чрез инвестиране за период от 5 години и повече. Тя ще се увеличи и за една година, но с малко. Инвестирането дава своите плодове при период от 5 години и повече. Чудото на сложната лихва може да обясни как става това.  

Как изглежда един план за спокойно спестяване

Вариант за 5 години
Период: 5 години
Месечна вноска: 100 лв.
Среден доход на година: 5%
Обща сума в края на периода: 6 829 лв.
Общо вложена сума: 6 000 лв.
Чиста печалба в сума: 829 лв.

Вариант за 10 години
Период: 10 години
Месечна вноска: 100 лв.
Среден доход на година: 5%
Обща сума в края на периода: 15 593 лв.
Общо вложена сума: 12 000 лв.
Чиста печалба в сума: 3 593 лв.

Хюга не е единствената нова думичка от скандинавските страни, която напомня за нуждата ни да внесем спокойствие и радост в ежедневието си. Да не го капсулираме в бягство за една ваканция, а да го вдишваме всеки ден. След хюга стана модерна шведската „ларгом“, която пак ни казва да търсим простичките мигове и баланс. После холандската „никсен“ пък се наложи като метод за управление на стреса чрез отделяне на време за правене на… нищо. За нас е очевидно, че това не са непознати неща за южняшките ни души – като започнем от италианското долче фар ниенте до нашенското кратко и ясно айляк.  

Съветвайте се с финансов консултант как най-леко и бързо да започнете трупането на финансово спокойствие за бъдещето!

Сиана Даскалова
Консултант "Финансови услуги"
Тел.: 02/ 81 000 72
email: spesti@elana.net
Информация за спестовни планове
Материали за спестяване и инвестиране