Време за четене: 2 минути

Сигурно си мислите, че няма нищо общо между „пасивно“ и „тръпка“.  Е, как хем да се вълнуваш, хем пасивно?! Ако сте любопитни към финансовите пазари, може би ровите в новините, за да видите какво са казали днес финансови анализатори от Голдман Сакс, Морган Стенли или други банки. От кое вече се печели, кое ще носи най-голяма печалба занапред. Какво прогнозират големите имена в инвестирането, какво е купил и продал Уорън Бъфет. И, разбира се, искате да участвате в това и да печелите.  

Как активността може да води до пасиви
Емоцията е страхотен двигател за действие, но на финансовите пазари това не е достатъчно. Зад плюсовете и минусите на индексите и на акциите обаче се крие огромен масив с финансови данни, история и информация, която трябва да бъде откривана, анализирана и систематизирана. Трейдърството е професия, която се учи с години – както трупане на знания, така и на самопознание. И неизбежно минава през загуби. Така че активното самостоятелно инвестиране е работа, която човек трябва да прецени внимателно за себе си, преди да се заеме с нея. Прочетете повече за това, кое е активно и кое пасивно инвестиране.Как пасивното инвестиране може да вълнува
Пасивно инвестиране е, когато направите вложение във взаимен фонд, където, заедно с парите на други хора, се формира инвестиционен портфейл, инвестиращ на финансовите пазари вместо участниците. За тях е по-евтино, защото всички разходи се разпределят на повече хора, а самото инвестиране се извършва от професионални екипи от портфолио мениджъри и анализатори, които работят това. Тъй като индустрията на взаимните фондове е млада в България, често се среща заблудата, че парите се дават на „някого“ и после „не се знае какво става с тях“. Това, разбира се, не е вярно. Просто вместо човек сам да се хвърли на финансовите пазари без подготовка и да загуби пари, може да си седи във фотьойла, докато екипите от професионалисти работят за неговите пари. Някой да те съветва какво точно се случва, да се вслушва в желанията ти и да ти доставя резултат – не е толкова неприятно, нали? При това може да си по-информиран от другите, защото получаваш директна информация от следящите пазара 24/7.  

Три важни неща, с които пасивното инвестиране дава емоция на инвеститора:
•   Инвестирате в растящ и проспериращ бизнес, без да рискувате неинформирано
Рисковите фондове, които се управляват от опитни фонд мениджъри, се фокусират върху непрекъснат анализ на развитието на глобалната икономика за десетилетия напред, за да откриват потенциал за растеж в сектори, пазари и отделни компании. Знаете ли кои икономически сектори в глобален план направиха ръстове на борсите за 100-те дни пандемия? Компаниите от технологичния сектор регистрираха средно ръст от 17% за периода. Златото винаги е обичано в периоди на криза и докато ценният метал рисуваше непостоянна графика, акциите на златодобивните компании направиха ръстове за периода от около 20%. Енергийният сектор също има печалби за тези исторически 100 дни, когато видяхме за първи път минусова цена на черното злато и възстановяване на нивата. Точно в тези, които са спечелили, професионалистите вече са инвестирали. Защото фундаменталният анализ и познаването на секторите, историята на пазарите и др. насочва към потенциала. В нашите рискови фондове на „ЕЛАНА Фонд Мениджмънт“ са включени всички печеливши сектори от периода.

•   Винаги първи ще знаете кои са тенденциите на пазарите
Ако сте инвестирали във фондове в Ситито в Лондон или на Уолстрийт и не сте поне милионер, ще бъде трудно да си водите разговори с професионалните екипи. Но малкият и млад пазар в България си има своите предимства за инвеститорите. Всеки има достъп до финансовите консултанти и екипите, които управляват фондовете и портфейлите. Асет мениджърите се стремят да информират своите инвеститори редовно за това какво се случва, защо се случва, какви мерки са взети, каква стратегия се изпълнява – това е нормално, те работят за инвеститорите. Но освен това комуникацията между инвеститорите и професионалните екипи протича много често на неформално ниво. Всеки инвеститор може да проведе разговори, за да разбере най-новите неща и да получи разяснения за тенденциите от професионалистите. В „ЕЛАНА Фонд Мениджмънт“ например най-често обсъжданите теми от 2019 г. насам са свързани с развитието на новата технологична революция – как ще се променят икономиката и животът с навлизането на изкуствения интелект и кои са потенциално растящите бизнеси, които са свързани с тренда.  Фондът ни за глобални инвестиции предизвиква дебати сред инвеститорите за секторите на бъдещето. Той е предвиден да подбира каймака от глобалните пазари и да залага сега на тези, които ще бъдат героите в предстоящото десетилетие.  

•   Ще знаете кои „модерни“ инвестиции са балон и кои са стойностни
Фонд мениджърите с опит са преживели началото и края поне на един „балон“. Те могат да видят във всяка новост ясно – дали ще стане балон или е тренд. Инвеститорите, които работят с професионалисти, могат да обсъдят и сравнят това, което се пише в медиите с хората, които смятат реалните числа и виждат посоката. Така могат да се предпазят от грешни решения на вълната на всеобща еуфория.  

Ако искате да разберете повече как можете да ползвате знанията на професионалистите за себе си, говорете с финансовите консултанти.

•   Как на практика се управляват парите във взаимни фондове

•   Как са полезни взаимните фондове – лично от фонд мениджърите


Николай Павлов
Директор "Връзки с инвеститорите" и
член на СД на „ЕЛАНА Фонд Мениджмънт“
Мобилен тел. 0889 022 537
email: pavlov@elana.net


Информация за взаимни фондове и спестовни планове
https://promo.elana.net/fund-management/savings-plans/

Образователни материали за инвестиране
https://www.elana.net/bg/fund-management/education.html

Източник на цитирани данни: FactSet

#ELANAFundManagement #инвестиране #инвестиции #финанси