Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Избор на работно място

  • 1 579
  • 15
Здравейте,приятели,
изправена съм пред огромна дилема.Учител по немски език съм и живея в малък град.Напуснах работа през декември поради това, че от почти пет години бях подложена на страхотен тормоз от заместник - директорката.Тази година се откри място в най-престижната гимназия в града,междувременно ми се обади директорката на друга гимназия,която е по земеделие и където има най-вече ромчета.Още не са ми звъняли от престижната гимназия,но от позната чух,че аз съм избраната.Директорката е в отпуск в момента.Ще ми се обадят до няколко дни най-вероятно.Сега трябва да избирам.Мястото в гимназията по земеделие е с постоянен договор,а в другата гимназия е с шестмесечен изпитателен срок.Какво ще ме посъветвате?
Виж целия пост
# 1
Добре си направила, че си напуснала. Човек трябва да уважава сам себе си. Бих заложила на сигурното. Бих отишла, където са ме избрали.
Виж целия пост
# 2
Здравей,
Изборът явно е между много престижна гимназия и по-обикновена гимназия. Аз бих отишла в престижната гимназия, защото там децата може би ще напреднат по-бързо, т.к. се предполага, че са избрани между отличниците в другите училища. Моите деца учеха в най-престижната гимназия в София (Немската) и нивото беше страховито, а почти всички деца се занимаваха много сериозно. Предполагам, че за учителите е било удоволствие да работят с такива мотивирани деца.

Но за да питаш, явно и другата гимназия представлява интерес за теб. Децата вероятно няма да са най-големите отличници сред отличниците, но пък може толкова повече да е предизвикателство за учителя да ги мотивира.

Според мен, ти трябва да си решиш. Струва ми се важно какви са отношенията между учителите, както и между учителите и учениците/ родителите. След като си била вече подложена на тормоз, според мен това е от особено значение: да бъдеш поставена в среда, където ще се чувстваш ценена и уважавана.
Би трябвало да има начин да се разбере какъв е "микроклиматът" във всяко от училищата.
Разбира се, ако има разлика в заплатата, това също е от значение.
Виж целия пост
# 3
Ти преподавал ли си на ромчета? Имаш ли представа пред какво се изравяш? Ако не си, може би нямаш основа да решиш обективно.
Виж целия пост
# 4
Е изпитателния срок ли те тревожи само? Че то изобщо има ли работа без изпитателен срок? Аз такава не съм работила и не мисля, че има от какво да се притесняваш. Ако си окей с работата и ръководството е окей с теб договора си продължава. Ако имаш проблем с работата и без изпитателен срок ще те махнат. Ходи си в хубавата гимназия.
Виж целия пост
# 5
избери престижната гимназия, какво те безпокои изпитателния срок? Особено, ако тази престижна гимназия е и езикова. Имаш ли някакви опасения, че няма да се справиш? Там сигурно нивото е височко? Докато Земеделската гимназия с ромчета, сигурно ще я напуснеш сама, там никой няма да иска да учи немски. Ще се почувстваш ненужна, с постоянен договор.
Виж целия пост
# 6
Познавам няколко филолози, които всяка година преподписват нов трудов договор и сменят училища, защото директорите не искат да ги назначат на постоянен договор.
В тоя ред, в престижната гимназия не ти ли предлагат също постоянен договор? Предвид какво съм виждала, много би ме притеснил вариантът да се опитват да минат метър с договора.
Иначе и в земеделския техникум, ако децата са по принцип с някаква мотивация, можеш да ги примоткаш с разговори и заинтересуваш с наблягане на специфична за паралелките терминология. За да учат в гимназия, макар и ромчета, значи имат все някакво желание за реализация извън помощи и джебчийство.
Виж целия пост
# 7
Благодаря на всички за прекрасните съвети.Мисля,че взех решение и то е да работя в престижната гимназия.Мисля,че ще се справя.Ако директорката се опита да ме метне мисля,че само ще загубят.Аз мисля,че съм добър учител и имам седемнадесет години стаж.
Виж целия пост
# 8
Аз съм работил социална работа преди време. Не се занимавай с циганите, там оправия няма, само едни неприятности. Работа с умни и мотивирани деца е къде по-добре, другото е наказание.
Виж целия пост
# 9
В много училища предлагат само договор с изпитателен срок, за да държат учителите само в учебно време. Ваканцията не плащат заплати, а на есен има нов.
Виж целия пост
# 10
ИС не може да е повече от 6 месеца. Учебната година е между 8 и 10 месеца. Договорите би трябвало срочни.
Виж целия пост
# 11
Да, възможно е, не помня. Просто преди време някой ми беше споделил нещо подобно.
Виж целия пост
# 12
То си е същото, просто документално е другояче оформено Peace
Виж целия пост
# 13
То си е същото, просто документално е другояче оформено Peace
И след срочен ТД имаш право на високото обезщетение от борсата. При прекратяване в изпитателен срок, в повечето случаи са по взаимно съгласие => 4 месеца, но най-ниското обезщетение...

Майка ми ги играе тези филми вече втора година, в сферата на образованието, и хич не е приятно...
Виж целия пост
# 14
Да.
Лошото е, че при серийни срочни, напр.година за година при учители или пък при работещите сезонно, в един момент почват да не ти стигат месеците стаж за обезщетение. Играх го със сезонна работа. Писала съм, 3 дни не стигнаха. Беше ми първи и последен път кандидатстване за обезщетение.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия