Бакшиш при онлайн поръчки на храна

  • 9 329
  • 174
# 75
Аз без фрий доставка не поръчвам.
Правя достатъчно големи сметки и в офиса и вкъщи, че да ми се правят за 3 лв.

Пандата често ми пращат ваучери за намаление или безплатна доставка.
Виж целия пост
# 76
Давам бакшиш, разбира се.
Около 10% от сметката ми, независимо дали хапвам в ресторант или съм поръчала онлайн (и с платена доставка също).
Виж целия пост
# 77
Винаги давам бакшиш, освен в страната, в която живея. Не е прието. Има разни касички за благотворителност и там оставям монети.

Като ползвам такси има опция да дам бакшиш електронно и обикновено добавям по някой лев. В България съм работила като сервитьорка и барманка и основният ми доход беше от бакшиши.

Децата, които разнасят храна заслужават някое евро надзаплатата.
Виж целия пост
# 78
На много места, включително щандове за бързо хранене, на кино Арена, сладкарнички и магазинчета вече се възприе практиката да се оставя бурканче с надпис "Бакшиши" или подобен.
И са пълни. Не виждам нищо лошо в това, имайки предвид каква им е заплатата на хората, работещи там. Единственото лошо е, че наистина някои работодатели биха се възползвали от това като аргумент да не им повишават заплатата.
Виж целия пост
# 79
Ами никой не ги кара на сила да работят за малки заплати.Тоя бакшиш ми прилича на просия,на милостиня.Унизително е.
Виж целия пост
# 80
Бакшишът трябва да е облагаем, след като се добавя към заплатата.
Виж целия пост
# 81
Те не работят на сила за малки заплати, работят за бакшиши. Това е стимулът да работят това, което работят. Не е унизително, стимулиращо е.
Виж целия пост
# 82
Кое е стимулиращо, да работиш за милостиня и подаяния като просяк?
Виж целия пост
# 83
Чакай отговор от половин България
Виж целия пост
# 84
И кое му е просешкото? Simple Smile За щастие има клиенти, които не приемат бакшишите като хвърлена милостиня, а като уважение към този, който ги обслужва.
Виж целия пост
# 85
Уважение от 2-3 лева към обслужващия персонал си е милостиня,толкова се подхвърля и на просяците.
Виж целия пост
# 86
Въпрос на култура е. В България определени професии са зле платени и хората разчитат на бакшишите.

Какво означава да не работят това? Кой да я работи тази работа? Всички искаме да сме добре платени и а някакви супер позиции, но истината е, че не всички го имат.
Виж целия пост
# 87
Че те шефовете директно си казват, ако искаш повече пари - работи повече/по-добре/обслужи повече клиенти, аз давам толкова. Щом не ти харесва, изчезвай, виж колко чакат за твоето място. Имах такъв шеф. Щом не си продал достатъчно, не си си заслужил парите. Ама там е дълга и широка за разправяне и алтернативите му бяха кажи-речи всички други магазини в града Simple Smile
И смяната на работата невинаги е решение на проблема с тези 'бизнесмени', защото огромната част се държат все по-този начин. А в един момент човек разбира, че изборът му е глад/паразитиране или да работи за такива екземпляри.
Онези сервитьори, които все пак не са студенти/ученици, заработващи за джобни, след известно време се пренасочват към магазините, където заплатата и без това е по-голяма, а срещите с неприятни клиенти са далеч по-малко. Или пък отиват в кухнята.
Виж целия пост
# 88
Не виждам какво му е унизителното на практиката с бурканчето. Всеки клиент, ако оставя по 1-2-3 лв. ще си докарат по прилична сума на ден.
Унизителни са им заплатите, не бакшиша.

Как можете изобщо да сравните бакшиш за труда на човек, който ви е направил палачинка с милостиня за просяк? 🙄
Виж целия пост
# 89
Не виждам какво му е унизителното на практиката с бурканчето. Всеки клиент, ако оставя по 1-2-3 лв. ще си докарат по прилична сума на ден.
Унизителни са им заплатите, не бакшиша.

Как можете изобщо да сравните бакшиш за труда на човек, който ви е направил палачинка с милостиня за просяк? 🙄

Така е, заплатите са нищожно малки, а всички искат добро обслужване. Нищо обидно не виждам в бакшиша в България. Колкото и да не им се иска на накои си е приета практика. Има държави, в които не е така масово оставянето на бакшиши, но там са заплатени добре хората.

Най-обичам като ми кажат еми да не го работят това, а какво и кой да го работи? Или може би като отидат на кафе ще е ОК да са на самообслужване.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия