Бакшиш при онлайн поръчки на храна

  • 9 322
  • 174
# 90
За труда си човек трябва да иска заплащане(заплата),а не милостиня и подаяние като просяците,които нищо не правят.Все пак влагат труд,независимо дали е квалифициран или не.Всеки труд се заплаща.А бизнесмените,които не искат да плащат да си работят сами.Не може работещ човек да разчита на бакшиш,а не на заплащане.Няма значение дали са ученици за джобни,те работят и труда им струва пари.
Виж целия пост
# 91
Буболина, има наложена практика. Няма да им се увеличат заплатите. Просто в определени държави е така.

Аз лично не го намирам като милостиня или просия, просто оценявам услугата, която съм получила.
Виж целия пост
# 92
Квалифицирания учен и обучен персонал излита барабар с дипломата от страната.
Сервитьорството не е проста работа, моля ви.

Проблемът е, че сме разкрачени между Изтока, който е с традиции в бакшиша и Запада, където нещата са по- често регламентирани.
Ако искате - давайте, ако не искате - не давайте. Просто не обиждайте хората на база доход. Обиждайте на база качества.
Виж целия пост
# 93
Буболина, има наложена практика. Няма да им се увеличат заплатите.
Точно, че е практика. Добра, лоша, има я. Назад се каза, даже май неведнъж, че ако се качат заплатите, за да не 'проси' сервитьорът бакшиш, това значи и цените да скочат. И пак крайният клиент ще е недоволен.
Аз не съм видяла някой да проси или изисква бакшиш. Ако преценят и дадат клиентите, добре.
В Унгария дали са обидени клиентите, дали смятат колко са заслужени 15% 'обслужване' върху цената на кафето и дали питат каква е разликата в носенето на кафе от 2 евро и пица от 22 евро? Не мисля.
Виж целия пост
# 94
Аз лично не го намирам като милостиня или просия, просто оценявам услугата, която съм получила.
А защо само на някои услуги? Например образованието на децата ни е също толкова важно, но не оставяме на учителите бакшиш. Всяка услуга си има цена, ако оценявам качеството им, доказвам това като съм клиент.
При сервитьорите е друго, там отдавна е прието да са на по-ниска заплата и да има "сервиз", но за мен куриерите са като някога пощальоните, за първи път от темата научавам, че им се дава бакшиш, когато ти носят писмо или платена пратка. Вскъщност и куриерите, които познавам не им е минавало през главата дори подобна мисъл. Говоря за хора, които се занимават близо 15 г. с това.
Виж целия пост
# 95
Не оставяме бакшиш на учителите, но тяхната заплата расте, имат клас, имат реални осигуровки, имат сигурна работа и началството няма как да мине метър по никой от тези параграфи. Шансът да попаднат на гаден келеш не е малък, но могат са сменят училището, да отидат в по-елитно. Могат да дават частни уроци и да заработят още една заплата.
При сервитьорите всичко това го няма. Както казах, рефренът е ако щеш. Винаги ще има някой отчаян да хване таблата. Отчаян даскал, който е готов на всякакви унижения, за да е пред дъската, не се намира толкова лесно.
Виж целия пост
# 96
Като са ниски заплатите, защо не се работи по разрешаването на тоя проблем, ами пак се търси далаверата като решението?
Бакшишите трябва да са облагаеми. Докато не са, не давам никъде нищо допълнително по задължение.
Бакшишите не са задължителни, за разлика от умението за работа с клиенти, характеризиращо дадена професия - доставчици, продавачи, сервитьори.  
Когато бакшишите са упоменати в менюто, за лошото отношение на обслужващия персонал няма оправдание и трябва доста повече да се внимава в картинката.
Когато доставката пък е платена преди услугата, то задължен е доставчикът, а не поръчалият. Поръчалият се е издължил напълно. В момента на доставка, договорните отношения приключват напълно. Не трябва да има очаквания нито от едната, нито от другата страна за нещо повече.
Виж целия пост
# 97
В някоя западна страна няма как да ядете за 10-15 лв. За едно кафе и мъфин или кроасан сметката е около 10 евро. Ако се увеличат заплатите, нормално и цените ще скочат.

Като платя 5 евро за капучино, някак не мога да го сравня с 1.20 лв. и да, оставям 2лв., защото знам, че са минимални заплатите.

Учителските заплати не са вече толкова ниски и повече може разбира се.
Виж целия пост
# 98
По принцип, само по принцип, има и квалификация сервитьор, готвач, барман, с документа, подписан и подпечатан. Обаче хората с такъв документ не носят табли и не наливат Флирт в Хепи, Макдоналдс, още по-малко кварталното кръчме. Те са на съвсем други места, със съвсем друго заплащане. И по принцип, пак само по принцип, на местата, където сервитьорът е образован и образованието му е документирано с диплома, съм сигурна, че повечето от тук списващите нямаме средства да ги посещаваме повече от 3 пъти годишно.
Виж целия пост
# 99
В чужбина според стандарта. Цените са абсолютно съпоставими със заплатите навсякъде. Подобен пример е нерелевантен. Няма как всеки ден да пиеш кафе за 10 евро с българската заплата от 1000 лева.
Ако не дадеш бакшиш на доставчика, на който вече си платил предварително:
Няма да те запишат в тефтерче и да ти правят мръсотии.
Няма да ти донесат топла бирата или студена пицата на следващи посещения.
Но явно пак опира до манталитет и възпитание.

Учителят ако реши да дава уроци, тия уроци ще се обложат с данък, ако става по законовия ред.
Ако не става по законовия ред, тогава качество на услугата не може да се изисква.
Има и риск, че някой може да реши просто да не плати. И не може да го принудят, защото услугата е нелегална.
Толкова за допълнителните доходи на страничните професии.

Бакшишът трябва да се облага с данъци и да се разпределя между персонала на цялото заведение.
Виж целия пост
# 100
При сервитьорите всичко това го няма.
За тях, както писах по-горе се дават бакшиши, няма спор там.
Но темата е за куриери с платена предварително пратка. Със заплата, растяща и осигуровки.

AGBSM, цените са спрямо стандарта. Нещата са свързани, наема на обекта, сумата за осигуровки, заплатите и разбира се, заплатите на хората. Ако тук 1000 е горе долу нормална заплата, то за друга държава е 4 пъти по-висока. Няма как сметката за поръчката да е еднаква.
Виж целия пост
# 101
Не е баш съпоставимо, защото минималната ставка в чужбина е доста сериозна и не предполага мизерстване.

Един барман например, само със заплатата си, спокойно може да си позволи да отиде на заведение. Това, с минимална заплата в БГ няма как да се случи.
Виж целия пост
# 102
Аз не говоря за бармани и сервитьори, а за куриери, които ти доставят пратка, платена предварително. Плащам с карта, именно за да не се занимавам с пари в брой.
Виж целия пост
# 103
Това си е твой избор, аз обикновено им давам бакшиш, понякога онлайн, когато апликацията позволява.

Те са също зле платени и са повечето млади хора, които учат. На мен ми е приятно да им дам от горе н заплатата им.

За съжаление всички тези нагласи и отношение рефлектират и в услугата.

Потресена съм от споделеното по-горе за умишлено забавяне на доставка. На мен до сега не ми се е случвало. Любезни са били, точни и бързи.
Виж целия пост
# 104
Като ти забавят доставката може да им я откажеш или повече да не поръчваш от там.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия