Морски дарове

  • 2 454
  • 20
# 15
От къде купувате пресни миди? В София от фантастико не смея.

Аз също доста се чудя, защото магазинчето, от което купувам риба, е доста малко, а Фантастико не ми се нрави.
Виж целия пост
# 16
В Метро има.
Виж целия пост
# 17
Пресни миди с черупки взехме последно от Кауфланд (София, до затвора) - докопахме се до последните кило и 300 грама, бяха разкошни и много пресни.
Виж целия пост
# 18
От софийски Кауфланд съм срещала чудесни калмари - продават ги за пресни - дали са замразявани преди това, не мога да кажа. Миди взимам понякога от Лидл, но в Германия, също в Метро имат хубави морски дарове, вероятно и в България. Цели октоподи не съм купувала, защото са ни твърде големи. Допускам, че и цената няма да ми хареса, макар никога да не съм търсила. Взимам по 5-6 пипала, там приготвянето е по различно спрямо цял.

За калмари и октоподи давам идея за:

- пипала на скара - ако са окрехкостени, директно на скарата, в противен случай около 20 мин варене за пипала с макс. диаметър 2 до 3 см (по-големи не сме правили, понеже в Европа не знам да се ловят от най-огромните). Внимава се да не преварят, защото казват, че ставали жилави. Досега не съм успявала да преваря, за да потвърдя от собствен опит. При цял калмар, сме варили и по 40-50 минути.

Поръсвам обилно с лимон, сол и може нещо зеленичко.

- панирани калмари на кръгчета - не ми се получават като полуфабрикатените на вид все още, затова рецепта не си позволявам да давам



- пълнени калмари (туби) - ако никога не сте виждали, препоръчвам да се търсят италиански рецепти за ориентация с какви продукти вървят. Италианците често пълнят със зеленчуци и поднасят с доматен сос отстрани. На мен лично ми харесва вариантът, за който четох, че бил сицилиански - добавят се някакви дребни морски дарове вътре - за мен най-много подхождат съвсем ситните скаридки, т.нар. коктейлни, след всичките опити, хубаво е в пълнежа да има чушка, придава свежест. Откъм въглехидрат може да се сложи ориз или в друга типична рецепта - хлебни трохи, повечко, за да слепят сместа. Останалите зеленчуци са импровизирани. Италианците знам, че ползват артишок, но тези от бурканите в Кауфланд, Лидл и т.н. не ви ги препоръчвам - нямат вкус на нищо... Слагам 1-2 с.л. замразен грах, ако имам... Важно е калмарите отгоре да се нарежат лекичко, за да не останат жилави, но без да се сцепят. Е, ако се сцепят, не е фатално. Намирам само една стара снимка, вече ги режа на решетка, преди ги правех така на ивички.



На снимката има и риба, но само тази снимка намирам - филе от някаква бяла риба с хлебни и орехови трохи, пълнежът от калмара ми е останал и съм го сложила като канапе. Малко гарнитура, която беше с кейл или спанак, вече не помня, и отстрани 2 тайгър скаридки.

- морски дарове като плато - може да се получи много ефектно, дори без този симпатяга в средата. В случая съм поднесла с дип от авокадо и готови хлебчета.

Виж целия пост
# 19
Пилешки гърди с миди

Воловани със скариди

Нискокалорична супа с морски дарове

Пълнени гъби със скариди

Панирани скариди с чеснов сос

Яйчени ролца с кайма и скариди

Тайландска кокосова супа със скариди
Виж целия пост
# 20
Здравейте прекрасно готвещи мадами и господа.
Включваме се с голям семеен проблем. Днес се прибрахме от Приморско. В ресторант (Тики бар) ядохме миди по средиземноморски - страхотно приготвени с уникално вкусно сосче и вкусни. Отказаха да ни дадат рецептата. Огромна молба - Моля някой ако има предположения за рецептата ще сме благодарни цялото семейство. Прилагам снимки
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия