Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Септична яма за 400л./ден потребление

  • 346
  • 1
Здравейте.

Въпроса ми е към тези от вас, които живеят в къща и са на "септична яма"/пречиствателна станция с преливник - колко по-зле е спрямо канализация? Питам, защото кварталите без канализация редовно реват, че нямат такава и в същото време в много от мненията в Интернет се твърди, че "няма никакъв проблем" ако си с пречиствателна станция.

Ние ползваме поне 200л топла вода дневно, може би общо 400л и сме с канализация. Оглеждаме се за по-голяма къща, но много от къщите не са свързани изобщо към канализация и всичката тази вода трябва да се излее в двора. Къде ще попие всичко това зимата когато почвата е подгизнала?

Какво става ако подпочвените води са високи - например зимата в Горна Баня нивото идва понякога е на по-малко от метър дълбочина. Къде ще попие всичката тази вода?

Добре ли е терена да е с наклон? По-добре ли е ако терена е най-горе на хълмче например, предполагам, че там подпочвените води ще са по-дълбоки?

Моля споделете мнения.
Виж целия пост
# 1
Здравейте,
Повечето селски къщи са на септични ями, макар тенденцията да е към повсеместно изграждане на улична канализация в крайградските села.
До преди няколко години беше възможно изграждането на септична яма (най-добре двукамерна) и след нея попивен кладенец. При този вариант източването на септичната яма е по-рядко от 1 път на 2 години (на село не е точена поне от 30 години). В момента всички септични ями са водоплътни и икономически е неизгодно направата на такава, освен ако имотът се ползва инцидентно. Почистването струва от порядъка на 300-500 лв, при зададените параметри - 12 м3 топла вода, общата вода идва към 25 м3 (според мен бъркате в количеството), почистването на септичната яма би било 2 пъти месечно. Изграждането е трудно и скъпо, представете си обем от порядъка на 12 м3 със стоманобетонни стени. Laughing
Удачно решение е ЛПСОВ и резервоар. Инвестицията е около 2-3000 лв.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия