Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Придобиване на имот

  • 927
  • 7
Здравейте! Аз искам да помоля, ако някой е наясно- плащам данъците само аз на селски имоти, чиито наследници са мои братовчеди. Пазя си бележките. Ако ги плащам 10 години, мога ри да ги придобия при нотариус?
Виж целия пост
# 1
само с плащане на чужди данъци не става, трябва да докажеш  пред нотариус чрез 3-ма  свидетели, че 10  години си владял имота с намерение да стане твой, че братовчедите знаят и не се противопоставят на твоето владение, в такъв случай нотариусът издава нотариален акт по давност
Виж целия пост
# 2
По този начин не можеш да придобиеш имота. Единствено ще продължат роднините ти да се възползват от теб.
Най-добре иди при нотариус и ги покани да направите доброволна делба. С бележките за платените данъци можеш да предявиш административен иск да ти възстановят тяхната част от парите, но става бавно при нежелание. Най-добре е да се уреди въпросът при споразумението за делба. Ако откажат доброволно, изискай съдебна делба, защото общо имущество с далечни роднини, които не проявяват интерес е голям препъникамък.
Виж целия пост
# 3
щом плаща чужди данъци за селски имоти - най-вероятно са дребни суми, а щом братчедите не  се интересуват от имота си -  най-вероятно е малък и евтин, или им предложи да купиш техните части или  пробвай с   давност, ако можеш да уговориш свидетели
Виж целия пост
# 4
Здравейте! Аз искам да помоля, ако някой е наясно- плащам данъците само аз на селски имоти, чиито наследници са мои братовчеди. Пазя си бележките. Ако ги плащам 10 години, мога ри да ги придобия при нотариус?
На въпроса ти вече е отговорено, но: те какво казват, като ги караш да си платят данъците? Казват ли, че нямат интерес към този имот?
Виж целия пост
# 5
На мен ми е интересно как плащаш чужди данъци?Нали на квитанцията излиза името на собственика, без значение кой формално е внесъл парите. Например моят мъж плаща данъците за имота ни, но му връчват две отделни бележки с неговото и моето име.
Виж целия пост
# 6
А защо им ги плащате. Не не е достатъчно.
Виж целия пост
# 7
Декларацията подадена пред местни данъци и такси - може да е подадена само от един собственик, но това ползва и останалите. В смисъл - няма нужда и те да подават отделна декларация. В нея се посочват идеалните части на всеки съсобственик, съответни ти, може да плащаш данъка само твоята част според идеалните части, които притежаваш. Не е нужно да плащаш и тяхната част от данъка.

Трябва да се докаже намерението да ползваш имота като твой, за да го придобиеш чрез недобросъвестно владение. Терминът е законов, не мой.

Цитати от съдебната практика:
За да се признае на едно физическо лице правото на изключителна собственост по отношение на един изцяло чужд, недвижим имот, разпоредбата на чл. 79 ал. 1 от ЗС установява, че претендиращият собствеността на имота следва да е упражнявал в период - по-дълъг от 10 години, фактическата власт по отношение на конкретната вещ (corpus), без противопоставяне и без прекъсване за време, по-дълго от 6 месеца и да е демонстрирал по отношение на собственика на вещта поведение на пълноправен собственик (animus), т. е., че упражнява собственическите правомощия единствено за себе си. Доказването на условията на закона - елементите от фактическия състав на чл. 79 ал. 1 от ЗС, за признаване право на собственост на основание изтекла придобивна давност следва да е пряко и пълно. Липсата на категоричност, за която и да е от законовите материално правни предпоставки, изключва придобиването на собствеността и вещната претенция основана на този придобивен способ следва да бъде отхвърлена.

също

Заплащането на консумативни разноски за имота,не представлява действия на отричане  правата на ответниците,тъй като те са в тежест именно на ползвателя. Доводите във връзка с недеклариране на имота,не плащане на данъци  от страна на ответниците през годините са ирелевантни –горното би съставлявало единствено неизпълнение на административно задължение от тяхна страна
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия