Много точно казано от Ули по-нагоре "Сините сливи са много благодатен плод". Това е любимият ми плод, от който с удоволствие правя сладко, печени на фурна, а тази година за първа година правих и мармалад. Аз независимо какво сладко правя, ниикога не слагам повече от чаша чаена захар на кг. плод. Правя на око, тази година няколко пъти правих от сини сливи на около3-4 кг. сини сливи, не повече от 2 чаени чаши захар. Не стерилизирам, загрявам буркани, капачки и наливам горещото сладко. В един прекрасен сайт за готвене, го назоваха "сухо стерилизиране"
Плодовете са достатъчно сладки, няма смисъл да го правя с килограми захар и затова слагам малко. А на --мармалада даже сложих 7-8 лъжици, не повече. Моята технология е една и съща за всекии един плод. Задължително на два пъти. От вечерта едната чаша захар засипвам плода. На другия ден сиропа вече се е отпуснал, варя на ниски градуси, никога не бъркам с лъжица в тавата, за да не раздробявам плода, изваждам, оставям за няколко часа плодовете да поемат сиропа или за 1 нощ, после доваряваам и пълня бурканите. Мармалада стана страхотен. Сините сливи съдържат много пектин, просто като ги бланширах, не мога да ви опиша какъв цвят се получи, от люспите се извлече страхотен червен цвят- беше супер. Слагам ви малко снимки момичета да виидите коолко красив плод са сините сливи и на сладко.