Напълняване от "никъде"

  • 5 063
  • 75
# 30
Ооо, не, не, не! Тая тъпотия за изгорените калории вече сме я чели. Хайде, който не се е ограмотил, че освен количеството приети калории, много по-голямо значение има видът на източниците на тези калории, да отиде да попрочете, вместо да пише безсмислици.
Виж целия пост
# 31
Ами не е тъпотия. Метаболизъм му викат, обаче напоследък се навъдиха такива течения в храненето, че повече могат да те разболеят и да ти съсипят метаболизма, вместо да помогнат.
Виж целия пост
# 32
Могат я.
Такива като гладуването на д-р Емилова например.
Виж целия пост
# 33
И не само. Да е само то, с мед да го намаже човек.
Виж целия пост
# 34
Кое не е тъпотия? Заблудата, че видът на храната, която поемаш е без значение, а само количеството има значение?
Виж целия пост
# 35
И не само. Да е само то, с мед да го намаже човек.

Да, да.
На Лидия Ковачева - плодове с мед. Чудно!
Виж целия пост
# 36
Когато се говори за прием и разход на калории, в никакъв случай не бива да се забравят няколко неща:

1. Едно и също количество храна за деня, прието при повече на брой хранения на малки дози, натоварва стомаха по-малко и се усвоява по-бързо, отколкото ако се приема при по-малък брой хранения с по-големи дози. Приемът на общо 2 кг храна за 5-6 хранения е по-здравословно от приема на 2 кг храна за 2-3 хранения. Когато "бомбардираш" стомаха с голямо количество храна наведнъж, стомашната течност не може да насмогне да я разгради с необходимата скорост. Стомахът се е задействал най-добре на обяд, затова е желателно основното ядене да бъде именно тогава, а сутрин и вечер да се поемат по-малки количества храна.

2. Има голямо значение как се дъвчи храната. Мнозина претупват нещата и просто гълтат почти несмляната със зъби и слюнка храна, поради което прехвърлят същата задача на стомаха. Старателното дъвчене преди преглъщане на храната е способно да съкрати голяма част от времето, което отнема на стомаха да усвои храната. Преработката на храната включва две основни стъпки: храносмилане и усвояване. Когато поради бързане да гълтаме несмляната храна удължаваме времето за храносмилане, ние отлагаме и влошаваме и самото усвояване на полезните в нея вещества.

3. Храни със сходно количество калории биват разграждани и усвоявани от стомаха за различно време. А когато една трудноразградима храна задръства стомаха ни по 6-12 часа, то тя не дава възможност за след това приетата храна да бъде обработена достатъчно скоро и така следва едно нежелано трупане на тегло, разширяване на стомаха и чувство на умора. Повечето плодовете и зеленчуци престояват в стомаха два или повече пъти по-кратко време, отколкото тестените изделия, мазните меса, млечните изделия и други.
https://www.mila.bg/article/7077344

4. Поемането на допълнителни течности (сокове, газирани напитки, алкохол, яйрян, прясно мляко и т.н.) по време или скоро след ядене е противопоказно, тъй като по този начин те разреждат стомашната течност и намаляват способността ѝ да разгради храната.

5. Разделното хранене също способства по-бързото разграждане и усвояване на храната, защото смесването на храни с изявени количества мазнини, белтъчини и въглехидрати накуп забавя тяхното разделяне и усвояване от организма. Например, съчетанието от пържоли, хляб и кашкавал е многократно по-натоварваща храна, отколкото същите храни със същото количество, но приети поотделно с поне 2 часа разлика помежду им.

6. Последното хранене за деня следва да е поне 2-3 часа преди лягане и в по-малки количества. По този начин се дава възможност на стомаха да усвои храната и човек да може да посети тоалетната още веднъж. Храненето непосредствено преди лягане е противопоказно, защото тогава стомахът се задейства да работи през следващите часове във време, когато човешкото тяло има нужда от почивка. Чувството за ленивост и отпадналост е пряк страничен ефект от това. В допълнение, стомахът не може да свърши работата си правилно, когато човек е в легнало положение, независимо дали е по гръб, по корем или настрани; стомашната киселина отива на съвсем различно място от обичайното за нея.



Точно ако са от ябълки, хем ще умра от глад, хем няма да отслабна.
Мазнини трябват, за да си сит, не ябълки.
Заради язва след казармата за половин година стигнах до 55 кг, защото се наложи да ям настъргани ябълки (от целите ме болеше стомахът), бебешки пюрета и чай. И нищо друго. Тегло се сваля много лесно именно с ябълки. Времето, за което храната стои в стомаха, е много по-определящо от самите калории. А ябълките биват усвоени за многократно по-бързо време, отколкото един мазен дюнер със същото количество калории.
Виж целия пост
# 37
Тегло се сваля с всяка монодиета. И с шоколад даже.
Но после бързо се качва.
Честото и по малко хранене, също е поредната заблуда.
Виж целия пост
# 38
Скрит текст:
Тегло се сваля с всяка монодиета. И с шоколад даже.
Но после бързо се качва.
Честото и по малко хранене, също е поредната заблуда.
На друго мнение съм относно броя хранения за деня. Опитай да изяждаш същото количество храна на 2-3 пъти за деня, вместо 5-6, и ще установиш огромната разлика между двете. Simple Smile
 Относно диетите, в по-предишното ми мнение неслучайно споменах, че свалям тегло не с диети, а с движение. Диетите имат лошия "навик" да престават да действат в момента, в който ги спреш. И стресират организма, когато са насила и резки.
Виж целия пост
# 39
Ако сте открили други природни закони за енергията кажете и аз да се ограмотя как да си ям на воля и да не се трепя в джима без да качвам тегло.
Виж целия пост
# 40
А някои от нас свалят и поддържат години наред тегло не с диети, а с режим на хранене. За движението и спорта съм с две ръце "за".
Виж целия пост
# 41
Храната не стои по 6-12 часа в стомаха. Дори и в линка, който си посочил, максималното време е на свинското с 5 часа. Стига с тези задръствания, това да не е канализация...
Виж целия пост
# 42
Ако сте открили други природни закони за енергията кажете и аз да се ограмотя как да си ям на воля и да не се трепя в джима без да качвам тегло.
Горе съм написал 5 лесни за спазване правила, които всеки разумен човек би следвал по свое желание. Не е трудно. Даже не става дума за диети или намаляване на количеството храна. Ако към това се добави и спортуване или поне повече ходене, нещата си идват на мястото от самосебе си.


Храната не стои по 6-12 часа в стомаха. Дори и в линка, който си посочил, максималното време е на свинското с 5 часа. Стига с тези задръствания, това да не е канализация...
Преди броени минути горе споменах колко по-вредно е поемането на няколко типа храни едновременно, съдържащи накуп и белтъчини, и мазнини, и въглехидрати. Например един дюнер с всевъзможни съставки в него е по-вреден от същите храни, изядени поотделно през два часа. Тогава се касае за едно задръстване на стомаха и престояване на храната в него за много по-продължително време. Споменах и това, че приемът на напитка по време на ядене (практикувано от много хора; като например учениците, редовно нагъващи дюнер+газирано) разрежда стомашния сок и това удължава престоя на поетото в стомаха с цели часове. Таблицата от статията се отнася за приема на само един вид храна, но мнозина имат вредния навик да смесват различни видове храни.


п.п.: Добавих точка 6 в мнение №36.
Виж целия пост
# 43
.
Виж целия пост
# 44
Ако сте открили други природни закони за енергията кажете и аз да се ограмотя как да си ям на воля и да не се трепя в джима без да качвам тегло.
Не са други природни закони, просто при хората с бърз метаболизъм енергията от храната се отделя като топлина от тялото в околната среда, изразходва се за обновяване на клетки и т. н.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия