Машина за хляб - 66 тема

  • 38 745
  • 739
# 450
Взех си 0,500 кг разфасовка от френската мая, как да я съхранявам и по колко слагате от нея на един килограм брашно?
Знам, че беше коментирано някъде напред, но не откривам постовете сега.
Моята я сложих в плътно затворен буркан в хладилника, ползвах я и по-дълго от срока на годност и пак си беше добре. Дали е било нужно да е в хладилника не знам, така прецених тогава и след това вече така си остана.

За количество - колкото е в рецептата. Примерно хляб с 450г брашно, повечето от което пълнозърнесто - 1 малка мерителна лъжичка на хлебопекарната. Това е аз как си правех хляба, за друг може друго съотношение да се харесва повече. Достатъчно е, ако и да изглежда много малко, машината поддържа достатъчно топлина че да втаса хлябът с толкова.  Маята от 500г пакет си е същата като в малките пакетчета, та колкото слагате от тях, толкова и от голямата отмервате.
Рецептата варира все пак от това за каква програма е, с какво брашно и какво още има в нея освен вода и брашно. Няма как да е едно и също количество мая на килограм брашно за стандартна и за бърза програма примерно. Или пък за хляб замесен само с вода и за козунак с всичките му яйца, захар, мазнина, мляко...
Виж целия пост
# 451
Взех си 0,500 кг разфасовка от френската мая, как да я съхранявам и по колко слагате от нея на един килограм брашно?

Хубаво е да е на хладно и тъмно - при мен в плътно затворен буркан с винтова капачка на вратата на хладилника.
Количеството мая зависи от глутена в брашната и времето на втасване - при обикновено втасване брашно 500/1 час/28 градуса си е 7 - 10 гр./кг.
Виж целия пост
# 452
Здравейте! Сигурна съм, че мога да намеря отговор на въпроса си в темите назад, но разполагам с отрицателно време и се извинявам, че ще питам направо!
Търся да купя хлебопекарна за майка ми, чийто рожден ден е не утре, а вдругиден. Не съм се сетила в последния момент, просто организацията по подаръка й пропадна и спешно търся план Б. От малък град сме и разполагам само с Технополис, а за поръчка от интернет вече ми изтича времето, т.к. е малко вероятно да ми я изпратят още днес, имайки предвид, че е близо 16:00 ч.

Та на въпроса... препоръчайте ми добра хлебопекарна със средна цена (около 200 лв е разумно), която да прави вкусен хляб. Нямам време дори да се образовам около детайлите, затова не конкретизирам какво точно искаме. Знам, че е важно хлябът да е вкусен, машинката да е практична и да се поддържа лесно.
Виж целия пост
# 453
Здравейте! Сигурна съм, че мога да намеря отговор на въпроса си в темите назад, но разполагам с отрицателно време и се извинявам, че ще питам направо!
Търся да купя хлебопекарна за майка ми, чийто рожден ден е не утре, а вдругиден. Не съм се сетила в последния момент, просто организацията по подаръка й пропадна и спешно търся план Б. От малък град сме и разполагам само с Технополис, а за поръчка от интернет вече ми изтича времето, т.к. е малко вероятно да ми я изпратят още днес, имайки предвид, че е близо 16:00 ч.

Та на въпроса... препоръчайте ми добра хлебопекарна със средна цена (около 200 лв е разумно), която да прави вкусен хляб. Нямам време дори да се образовам около детайлите, затова не конкретизирам какво точно искаме. Знам, че е важно хлябът да е вкусен, машинката да е практична и да се поддържа лесно.
https://www.technopolis.bg/bg/Hlebopekarni/Hlebopekarna-TEFAL-PF240E38/p/824885
Аз съм с такава, няма грешка! Нямам объркан хляб. Нямам никакви забележки!
Виж целия пост
# 454
А при пълнозърнесто брашно, лимец и ръж общо 600гр. по 200гр. от трите типа брашна колко трябва да е маята? Питам, защото често ми се получава едно вдлъбване в средата на хляба и започнах да се чудя да не слагам много мая. Две малки мерителнк лъжички слагам, незная колко грама са общо кантарчето ми не може да го изтегли.
Виж целия пост
# 455
А при пълнозърнесто брашно, лимец и ръж общо 600гр. по 200гр. от трите типа брашна колко трябва да е маята? Питам, защото често ми се получава едно вдлъбване в средата на хляба и започнах да се чудя да не слагам много мая. Две малки мерителнк лъжички слагам, незная колко грама са общо кантарчето ми не може да го изтегли.
Или е много мая, или много вода. Аз слагам 3,5 гр. на 500-600 гр. брашно и става. Намалявайки дозата, докато я улучиш и следи за не може много тестото под бъркалките.
Виж целия пост
# 456
А при пълнозърнесто брашно, лимец и ръж общо 600гр. по 200гр. от трите типа брашна колко трябва да е маята? Питам, защото често ми се получава едно вдлъбване в средата на хляба и започнах да се чудя да не слагам много мая. Две малки мерителнк лъжички слагам, незная колко грама са общо кантарчето ми не може да го изтегли.
Или е много мая, или много вода. Аз слагам 3,5 гр. на 500-600 гр. брашно и става. Намалявайки дозата, докато я улучиш и следи за не може много тестото под бъркалките.
За 600гр. брашно слагам 400гр. вода и 2 малки мерителни лъжички мая. А как да измеря маята?   3.5 грама е сигурно по-малко от количеството, което слагам аз. Ще пробвам с по-малко количество да видя какъв ще е резултата.
Виж целия пост
# 457
 За 600 грама брашно 400 грама вода е много. Бих пробвал с 360, които пак са цели 60% от брашното. Мерил съм колко тежи една малка равна мерителна лъжичка суха мая от голям пакет - 250 грама. По данни от електронната мерителна лъжица беше точно 3.5 грама.

   П.П. Когато имате за мерене нещо дребно като грамаж го мерете с някакъв друг подходящ продукт, за да го хване голямата везна. Маята може да добавите например при едното от брашната. Претегляте си 200-те грама и след това добавяте маята върху брашното. Вярно е, че големите везни имат само цели числа, но по-добре 4 грама, отколкото незнайно количество в двете лъжички.
Виж целия пост
# 458
Много благодаря за информацията. Изключително полезна ми беше!
Виж целия пост
# 459
Хлебопекарната ми е с две настройки, за 900 и за 1200 гр. хляб.
За рецептата, която съм налучкала слагам 150 гр. пълнозърнесто брашно, прибавям до 525 гр. бяло брашно тип 600, 350 мл вода, 4 гр. суха мая, сухо мляко и малко краве масло. Това го залагам на базовата програма за 900 гр. хляб. Казанчето се изпълва максимално при втасването. Хлябът е вкусен, добре изпечен и не съм имала провал до сега. Въпросът ми е, какво може да се случи, ако променя настройките за 1200 гр, програмата става по-дълга, няма ли да превтаса хляба с нея? Исках първо да попитам, а не да експериментирам на сляпо.
Виж целия пост
# 460
Е колко по-дълга става, не е ли с някакви минутки само? По принцип основно печенето става по-дълго заради по-голямото количество. Няма ли разписани времената на етапите в книжката? Там би се видяло най-добре.
Виж целия пост
# 461
Знам че се обсъждат тук предимно рецепти и подобни неща, но аз търся общи насоки към каква машина да се насоча, марка, магазин? Ако споделите вие вашите каква марка са и от къде сте ги купили, ще ми е полезно.
Виж целия пост
# 462
Знам че се обсъждат тук предимно рецепти и подобни неща, но аз търся общи насоки към каква машина да се насоча, марка, магазин? Ако споделите вие вашите каква марка са и от къде сте ги купили, ще ми е полезно.

А ако пък вие споделите какви изисквания ще имате към машинката, на нас ще ни е по-лесно да дадем съвет. Например колко хляб се консумира дневно у вас? Ще се прави ли по-специален хляб като безглутенов например? Ще се месят ли и козунаци в нея? Аз имам две машини в момента - Мидеа и Мулинекс, като и двете са купени от Технополис преди повече от петилетка. Предпочитам да работя с Мидеа-та, защото крайния резултат ми харесва повече.  Мулинекса прави по-дебели кори по принцип, което пък не се тачи у нас.
Виж целия пост
# 463
Не се консумира много хляб, че даже не и всеки ден. Козунаци няма да правя.
Държа да не е с бяло брашно, всичко останало не ми е важно.

Току що погледнах в сайта на технополис, ами няма ги тези които ми предложихте. Има Тефал, Горение и Taurus и една Rohnson- само това са.
Виж целия пост
# 464
Да, вече няма Мулинекс, защото Тефал ги купиха и сега се продават под тяхно име. С други думи, сегашните машини Тефал са бившите модели на Мулинекс. Мидеа от своя страна спряха производството на хлебопекарни, така че наистина не може да ги откриете вече в търговската мрежа. В момента се намират безпроблемно консумативи само за Тефал и Горение. Насочете се към някой от техните модели с една бъркалка и обем до  около1000 грама продукти.

  П.П. При 1000 грама продукти, брашното е около 600 грама, което ще рече, че на финала се получава хлебче с тегло около 900 грама.  Хубавото на машините с една бъркалка е, че могат да замесят достатъчно добре и доста малко количество продукти, докато по-големите с две бъркалки месят прилично най-малко 400 грама брашно.

П.П.2. Какво ще рече "Държа да не е с бяло брашно, всичко останало не ми е важно." Ако става дума за пълнозърнест, типов или ръжен хляб, всички машини ги правят с някои нюанси в рецептите. Ако става дума за безглутенов хляб, трябва да се провери за даден модел дали има и такава програма. Преди време се срещаха по-елементарни модели, които нямаха такава програма.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия