Знам, че беше коментирано някъде напред, но не откривам постовете сега.
За количество - колкото е в рецептата. Примерно хляб с 450г брашно, повечето от което пълнозърнесто - 1 малка мерителна лъжичка на хлебопекарната. Това е аз как си правех хляба, за друг може друго съотношение да се харесва повече. Достатъчно е, ако и да изглежда много малко, машината поддържа достатъчно топлина че да втаса хлябът с толкова. Маята от 500г пакет си е същата като в малките пакетчета, та колкото слагате от тях, толкова и от голямата отмервате.
Рецептата варира все пак от това за каква програма е, с какво брашно и какво още има в нея освен вода и брашно. Няма как да е едно и също количество мая на килограм брашно за стандартна и за бърза програма примерно. Или пък за хляб замесен само с вода и за козунак с всичките му яйца, захар, мазнина, мляко...