Искам наведнъж машината да ми забърка тесто за повече козунци, но се притеснявам да не я претоваря.
1 кг. брашно
козунаците бухват много и е добре да има повечко място защото първото втасване си е в машината дори само за тестомесачка да я ползвате.
Вела точно тази седмица темата за козунаците е много актуална и щом толкова си хвалиш козунака , а и на снимката е впечатляваш я дай подробна рецепта и описание на цялата технология
Ползвам тази рецепта от няколко години и винаги е успешна. Тази година до сега правих три пъти и снимката е от единия козунак.
200 мл. топло мляко
3 г.л. олио, добавено към оформеното тесто на части, за да се образуват конци
130 г. захар
2 яйца XL (1/2 жълтък за намазване)
600 г. брашно
1/2 п. прясна мая, натрошена върху брашното.
около 150 г. добавки по избор (захаросаните портокалови кори дават чуден аромат)
След последното месене се сплита. (Спирам машината от щепсела, тя има памет и продължава после.) Изваждам тестото, затварям капака, за да не изстива, по най-бързия начин добавям "пълнежа", сплитам и връщам в машината.
Преди печенето се маже и ръси. Използвам сусам и захар и забождам бадеми или лешници.
Както вече писах:
Съгласна съм, че в хлебопекарната набухва и става, като цяло по-сполучлив. Месила съм на ръка, когато нямах машина, после съм месила в машината и съм пекла в печката. Последните години меся и пека в хлебопекарната и цялото семейство е много доволно.