Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Йоркширски териер - тема 12

  • 38 129
  • 756
Йоркширският териер- голямо сърце в малко телце
Хранене на кучето
Приучаване към хигиенни навици
"За" и "Против" кастрацията
Хотели, които приемат домашни любимци
Коя марка храна да изберем за кучето си
Как да четем етикетите на сухата храна
С куче на море
Анализи на кучешки храни(на английски)
Курс обучение на малкото куче от Андрей Сиделников
Кучето само у дома
Защо да не купуваме кучета от борси, зоомагазини, посредници и ферми
От къде идват вносните кученца
Легитимни развъдници за йоркшири
Първа помощ за животните при ухапване от пчели,оси,паяци
Онлайн съветник за домашния любимец
Фейсбук страница, посветена на йоркширският териер
Фейсбук група, посветена на йоркширският териер

Статия за кучето и доминантното поведение- методи на дресировка и коригиране на нежелано поведение- превод благодарение на Зори
Скрит текст:
Всяко куче , независимо от неговия размер и порода има  характеристика на поведението на вълка . Куче, което живее в семейство, го смята за своя глутница . В нея има йерархия, в която един представител е  по-главен от другите, с други думи , той е водач на глутницата . Колкото по-висока е позицията на животното в йерархията , толкова по-големи права и преимущества има.
Обикновено , лидерът определя правилата и изисква тяхното изпълнение (доминиране) . Той винаги е пръв , принуждава останалите да го последват . Лидерът яде пръв . Той може да вземе храна от други членове на глутницата. Той е инициатор на всички действия в „глутницата” , независимо дали това е игра или лов. Той спи на високо .

Това поведение на кучето ,  е заложено в него от раждането му. Желанието да стане лидер и да доминира има всяко куче . Ето защо, за да се намали доминантността на кучето , не трябва да му се позволява  да се държи като водач/лидер. Затова трябва да се спазват по-долу описаните правила :
Корекция на доминантно поведение:

За да решите този проблем , трябва да се изпълняват  тези правила както и да се занимавате с обучение за послушание:

1 . Винаги стопанина влиза или излиза през всяка врата . Тоест, пред изхода и входа , трябва да спрете , да влезете или излезете първо вие,  и след това да разрешите на  кучето да излезе или влезе . Лидерът  винаги влиза и излиза  пръв през всяка врата .

2 . Винаги първо вие слизайте или се качвайте  по стълби . Кучето трябва да върви редом с вас или леко да изостава , а не да тича напред, Лидера води!

3 . Напълно игнорирайте  кучето , ако то иска храна, когато вие се храните . По време на хранене , кучето не трябва да бъде близо до стопанина. Преди да дадете  храната на кучето , вземете  купата с една ръка и му я покажете, с другата ръка вземете бисквита, или парче плод и гледайки кучето в очите изяжте бисквитата гледайки го в очите. След това му дайте купата с неговата храна. Лидерът винаги яде пръв!

4 . Винаги  игнорирайте  кучето , ако то дойде към вас с покана да играете с него или да го погалите, когато почивате. Тоест, ако вие се занимавате с нещо или просто почивате, а кучето скимти или ви побутва да му обърнете внимание, кажете строго команда „ Фу” и го отпратете на място. Изчакайте 1-2 минути идете при него, похвалете го и поиграйте с него. Инициативата за всяко действие има лидерът!

5 . Забранете достъпа до легла, дивани  и кресла. На високо спи само лидерът!

превод от : http://yorklove.com

Тези правила + дресировка/учене на команди снижават ранга на кучето и решават доста поведенчески проблеми.  На пръв поглед изглеждат безмислени и дори малко груби, но с  добре дресирано  и възпитано куче се живее лесно и приятно. Ученето и  налагането им и дресировката отнемат месец-два-три, но после за кучето се превръщат в условен рефлекс.

Най-важните команди, които трябва да изпълнява всяко куче са :
„Фу” –строга забрана, абсолютно недопустимо – при безпричинен лай, вземане на храна от непознат или лапане на боклуци по улицата, качване по мебели и т.н
„Не” – „по-мека” забрана, за всичко останало.
„Седни” с изчакване
„Легни”
„Редом” или „До мен” – на който как му е удобно да я назове.
„Ела тук” или „При мен” – абсолютно задължително да се спазва безпрекословно, преди да се пусне от повод.

Може да пропускам някоя важна, някой ако се сети да допълни.
Другите като „Дай лапа”, „Танцувай”, „Умри” и т.н са си по ваше усмотрение, но колкото повече „учи” кучето, толкова по-дисциплинирано е то.Списък с необходими неща за отглеждане и поддръжка на йоркширски териер. Включва и неща от първа необходимост за бъдещи стопани.
Скрит текст:
1. Супер премиум храна, съобразена с нуждите на породата. Препоръчани марки- Аcana, Nutram, Artemis, Royal Canin, Advance, Eucanuba, Pro Plan, Taste of wild.
2. Освен храната, козметиката е много важна за поддръжка на козината на йоркито в добър вид. Задължително е използването на балсам и шампоан, съобразени с типа козина. Няма универсално добри продукти, трябва да се пробват, за да се установи кои са подходящи. Козметиката висок клас е силно концентрирана и се разрежда преди къпане според указанията на конкретния продукт. При правилна употреба шампоан+балсам се използват за повече от година. При йоркита с по-гъст косъм задължително се използва и спрей за разресване. Препоръчани продукти-  Pure Paws( Ултра възстановяващ шампоан, Ултра овлажняващ балсам), 1All Systems (Супер почистващ и овлажняващ шампоан, Протеинов балсам), Biogroom(Natural Oatmeal шампоан, Protein Lanolin шампоан, Natural Oatmeal балсам, SILK TM балсам , Спрей за разресване и предпазване от заплитане Coat Polish), Chirs Christensen ( Day to Day Moisturizing Conditioner Ежедневен овлажняващ балсам, DAY to DAY Ежедневен Овлажняващ Шампоан,  Spectrum Ten Conditioner for Soft & Smooth Coats Балсам , Spectrum Ten Shampoo for Soft & Smooth Coats шампоан, Silk Spirits ТЕЧЕН КОПРИНЕН ПРОТЕИН за лесно разресване и блясък на козината), Oster(Lavender and chamomile шампоан, Strawberry балсам) Biogance ( Biogance Long Coat шампоан, Biogance GlissHair conditioner балсам, Xtra liss spray- Спрей за разресване на възли).
3. Купички за вода и храна, клещи за рязане на нокти, хигиенни подложки(памперси за постила на земята), нагръдник и повод, препарати за вътрешно и външно обезпаразитяване(по съвет на вет), транспортна чанта за кола, легло.
4. Гребен и четка за разресване. Важно е четката и гребенът, с които ще решим кучето си да са подходящи за дългокосмести породи, за да избегнем накъсването на козината. Важно е четката да няма топчета на върховете, а да бъде с метални антистатични иглички
 Дължината на игличките е от 27 до 35мм. Такива четки има на 1 All Systems( цени от 36 до 55лв), Chris Christensen(от 60 до 110лв), Camon ( от 25 до 32лв).
Гребенът трябва да е с метални антистатични зъбци ( 6-10лв)
5. Дентални продукти за поддръжка на устна хигиена(използват се ежедневно)- спрейове, дентални ламели, четки и паси за зъби, води за уста. Спрей за зъби( Candioli, Versele Laga, Virbac, Canina, Camon, Biogance etc).
6.Лосион за ушна хигиена( 1-2 пъти седмично) Virbac Epiotic, Otifree, Versele Laga, Canina, Candioli, Biogroom, Biogance etc.
7. Лосион на очи- Canina, Versele Laga, Candioli, Camon.


Как се шинират уши, за да се изправят
Старите теми
Тема 1
Тема 2
Тема 3
Тема 4
Тема 5
Тема 6
Тема 7
Тема 8
Тема 9
Тема 10
Тема 11
Виж целия пост
# 1
Здравейте! Нещо не ми е ясно и ще съм благодарна ако някой ми разясни. Защото питах ветеринари, ама всеки различно ми казвам. Кученцето на 20.09 ще стане на 3 м., а сега на 11.09 и предстои 3 ваксина, засега е на РК стартер и трябва да сменя храната с друга. Но, въпроса ми е след ваксината или като навърши 3 м.? Също така коя храна бихте препоръчали? Чудя се между Essential , N&D, Vibrac и Hills, това на база на прочетеното. Не мога да реша.

И последно по колко трябва да давам от РК на 1 кг бебе на 2 м и половина? Сега и давам 4 пъти по 8 гр +  по една гранулка на всяко попадение на пелената. И тук всеки ми казва различно, но не мога да се водя по пакета 50 гр ми се струват много, а нали ако преядат имат проблеми с коремчета.
Виж целия пост
# 2
Следвайте ди указанията на пакета, няма да преяде. Не съм запозната с тези храни и не мога да изкажа мнение.
Благодаря за темата!
Виж целия пост
# 3
От посочените храни не давай Хилс.
Виж целия пост
# 4
Здравейте!Честит празник! Simple Smile Следя от известно време темата, подготвяме се да вземем кученце йорки и първо чета да се запозная около грижите за такова кученце. До сега не сме имали домашен любимец.
Видях в Базар бг обява ПОДАРЯВАМ йорки.Реших да пробвам да пиша, малко ме усъмни и любопитството ме загложди, че може нещо да не е както трябва.  Населеното място е 27-30км. Първо, обявата е пусната от жена, подаряват две йоркита, не можели да ги гледат в новия апартамент.Били родени на 20 юли. Зададоха ми на имел няколко въпроса, на колко години съм, от къде съм, дали съм животновъд, имала ли съм домашен любимец куче и такива въпроси.Отговорих. Изведнъж бях одобрена. Забравих да ви напиша, че ми отговори мъж от женски имейл и ми пусна снимки от друга обстановка с кученца йорки, сякаш не са правени в България, сякаш снимките бяха от списание, личи си. Щели да ми подарят всичко с кученцето, исках женското, клетка, легълце, играчки, храна за 2 седмици и щяло доставката да ми струва 85 евро, т.е. около 166лв български лева, така ми написаха без да се упоменава с коя куриерска фирма. Аз, ако искам да вземам кученце ще ида лично на място.А и се намират само на 27 км от нашия град.
Притеснява ме, че нещо не е наред. Според вас дали това е измама? Писмото е написано на високо ниво, без правописни грешки. Вие като сте с повече опит какво мислите?
Виж целия пост
# 5
Но,това си е измама. От години в нета го има. Не им се връзвайте,безплатен обяд няма.
Виж целия пост
# 6
Още като прочетох обявата и ми се стори, че не са в ред нещата, но реших да предизвикам човека.
Благодаря Ви! Не знаех, че злоупотребяват и с животинки по този начин или може би въобще нямат животинки тия хора и го правят за изнудване или да разберат адреса на интересуващите се...
Виж целия пост
# 7
За пари, а като кажете че ще отидете на място поне 45 причини ще измислят, само и само да го изпратят.
Виж целия пост
# 8
Да, тъкмо им писах, че не е редно да ми го пращат с куриер, защото ще е стресиращо за кученцето и е редно ние да идем да го вземем. Да видим дали ще ми отговорят.
Виж целия пост
# 9
Според мен е измама. Прави се отдавна с най-различни неща, а сега и кученца Rage
И всичко се върти около голяма такса за доставка. Внимавайте много и не давайте пари, дори о да ви заплашват с ФБР. Защото и такъв случай имах Grinning
Виж целия пост
# 10
Русалка_1, присъединих се във фейсбук в различни групи за йорки,  та и там обсъждат, че това си е класическа измама. Не им се връзвайте. В тези групи има много хора, които продават кученца, в т.ч и лицензирани развъдници. Аз така взех нашата, четох, гледах, не че всичко ми се изясни, но си избрах кученце от жена, която полага изключителна грижа за нейните кученца и се надявам всичко и с нашето да е наред. 
Виж целия пост
# 11
Да, аз не им повярвах много, но след като ми писаха за куриера, ако един стопанин обича наистина кучето си, никога не би го изпратил с куриер, особено ако е бебенце.
Просто ги чакам да ми отговорят. Ако въобще вече отговорят. И аз знам как да им отговоря. Grinning
Аз междувременно ще чета , за да сме подготвени. Само не ми е ясно по кое време се раждат кученца, дали имат определен период , за да знам колко време имаме да се подготвим.
Виж целия пост
# 12
Always_in_love, има ли вероятност кученцето да си пъха нослето някъде или по-усърдно да рине/зарива с него? На нашия мъник така се бе получило от клетката в клиниката - където си е пъхал нослето между решетките. После от самосебе си се оправи. 
Виж целия пост
# 13
Как се спогаждат йорки и диван от естествена кожа? Обмислям смяна на дивана с такъв, но ме притеснява, че моята госпожица е свикнала все горе на дивана и не знам как ще реагира с нова мебел.
Иначе  кучето е кротко, на почти 2 години, много послушно и добричко.
Виж целия пост
# 14
Ако му режете ноктите редовно, няма да има проблем. Само с нокти виждам как би го надрал. Нашият пусна бримка на един фотьойл от плат и то само от качване и слизане, защото на него спи.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия