отдавна водя спор с някои хора дали киселото зеле вреди на сърцето. става въпрос за човек на 76 години със сърдечни проблеми - редовно излизане от ритъм и установена частична сърдечна недостатъчност. има предписана строга безсолна диета и изрична забрана от кардиолог да употребява сол под каквато и да било форма.
всичко друго спазва по отношение на солта, но когато стане въпрос за киселото зеле започва да развива теорията, че след като киселото зеле се остави в несолена чешмяна вода да се 'отсоли', то вече не било толкова солено и 'нищо му нямало'.
аз се опитвам да обясня, че след като стои два и повече месеца в солена саламура - 250 - 300 гр. сол на 10 л. вода - през това време солта не може просто да се отмие от зелето, защото най-вероятно, тя вече е прониквнала в самите клетки на зелето и всеки, който яде такова кисело зеле, на практика поглъща огромни количества сол, така че безсолната диета автоматически отива на кино. отговаря ми се, че това въобще не било вярно.
знам че, в момента, на всички лекари едва ли им е до това да се занимават с подобни странични въпроси, но все пак се надявам някой, ако не кардиолог, но все пак лекар, химик, фармацефт, или технолог в хвп, да отговори дали съм прав или не!
благодаря предварително!