Никулден

  • 1 703
  • 14
Каква риба купувате за Никулден? Как я приготвяте?
Има ли някакви специални традиции, които спазвате във вашето семейство?
Да си направим една вкусна никулденска тема. Simple Smile
Виж целия пост
# 1
Преди години, тъй като бившият ми мъж беше именник, правех всяка година пълнен шаран и за десерт баклава. Сега не спазвам толкова традициите, а и не обичам особено шаран. Тази година ще бъде печена скумрия.
Виж целия пост
# 2
Обикновено купувам готова  скумрия, за адет, както се казва и глава някаква за супа.
Но утре ще имам гости, та  купих шаран, няма да се излагаме.
Гледах при Гала готвача как го пълни, та ще е по неговата рецепта.
Запържени на шайбички праз лук, чесън, счукани на едро печени орехи, ориз, нарязани сушени домати, и карамфил сложи, но аз не обичам, та ще пропусна.
Шаранът се осолява доста вън и вътре, пълни се, пече се под фолио на 180 за 20- ина минути, и още 20 мин. след махане на фолиото.
Дано се получи.

Майка ми пък пържи. На шайби шарана плюс салата картофи с лук.
Вкусни трапези ви желая, момичета!

п.п. така и не заобичах риба в тесто
Виж целия пост
# 3
Други години правехме пълнен шаран. Нямаме именник, но почитаме празника. Тази година сме на сьомга, защото дъщерята е бременна за втори път и е на диета. Та ще бъде това. Ще направя и салата с рачешки рулца.
Виж целия пост
# 4
Аз съм именник и майка ми много се стараеше (докато бях малък), да приготвя шарани по разни рецепти.
Във всеки случай освен хубавата плънка установих ( според моя вкус, де ), че е много важен и соса - със вино, малки глави лукчета, домати, дафинов лист, чер пипер, бахар и т.н.
Виж целия пост
# 5
Съпругът ми и брат му са именици и винаги празнуваме сериозно Никулден.
Утре у нас ще има салата микс от различни видове ряпа, пълнен шаран с лук, ориз, сушени смокини, гарнитурата ще е картофена салата, салата сурими, розе и домашна торта от точени кори с крем.
Виж целия пост
# 6
Нямаме именици в къщи, но съм купила 3 ципури за утре. Ще се радвам, ако някой сподели рецепта.
Виж целия пост
# 7
Ние ще сме на филе от нилски сом на грил тиган. За гарнитура – салата от зеле с моркови и картофена салата с много лимон.
За двама човека – достатъчно. Simple Smile
На имен ден няма да ходим заради карантината.
Виж целия пост
# 8
От няколко години приготвям пълнен шаран по тази рецепта:
https://megisbakery.blogspot.com/2019/12/palnen-sharan-za-nikulden.html
Нагледно ми показа как се приготвя моя близка и до сега не съм опитвала по вкусен пълнен шаран. Много е трудоемък и изисква поне 5 часа за приготвянето му. Но си е вече традиция в моето семейство.
Виж целия пост
# 9
Нямаме именици в къщи, но съм купила 3 ципури за утре. Ще се радвам, ако някой сподели рецепта.

У дома почитаме празниците, но не се придържаме към традициите. Пълнен шаран е нещо, което не понасям, та всичко друго приготвям за празника - от скумрия до фагри примерно, но не и това традиционно ястие.

За ципурата бих предложила една много любима наша рецепта. Тя е с горчица, което на пръв поглед може да се стори странно на някого, но винаги много се е харесвала на гости вкъщи.
За 3 ципури се прави смес от 3 чаени лъжици мека горчица, 3 супени лъжици зехтин и 3-4 супени лъжици лимонов сок, 1-2 пресовани скилидки чесън. Добавя се сол на вкус и около 1 пълна чаена лъжичка стрита мащерка, босилек, риган - някое от тези, които обичате вкъщи.

На рибата от двете страни с остър нож се правят разрези под формата на ромбове, като не режем дълбоко, не трябва да стигаме до костта, а просто да нарежем кожата и мааалко по-надолу, за да проникнат подправките в месото на рибата.
Тавата застиламе с хартия, позиционираме рибките и с лъжичка наливаме в разрезите от маринатата. Обръщаме, повтаряме процедурата и оставяме рибата да престои около 15 минути. Опашките обикновено завивам в парчета намаслено алуминиево фолио, за да не изгорят. Обръщаме я, поставяме в добре загрята фурна /аз пека на вентилатор и инфрачервен нагревател на 210 градуса/. Времето за печене зависи от размера на рибата и личните предпочитания. Сервираме с лимонче, разбира се.

За гарнитура обикновено предлагам някакво заленчуково пюре или зеленчуци на грил или печени на фурна върху хартия.

За довечера още нямам идея. Ще отидем до Метро и ще взема каквото ми хареса на място.
По-интересното е, че и утре ще сме на риба. Ще се събираме с дъщерите, те днес са заети, та ще наминат утре. Пожелаха да им приготвя някаква печена риба и рататуй. Та като нищо днес ще само ще отбием номера с някакви скариди на тиган Grinning
Виж целия пост
# 10
Пълним шаран с лук и орехи , или другия вариант с лук и ориз. Овиваме в тесто
Виж целия пост
# 11
ние сложихме в много хубава жарава един добре осолен шаран без люспи с плънка от домат, лук и ябълка , увит добре във фолио . Сега го чакам да видя какво ще стане , защото за пръв път правим така. До сега все пълнен с ориз, орехи,стафиди, лук и доста други неща във фурна. Тази година пробваме в жарава.
Гарнитура са картофи в грила, и червени чушки и 2 вида салати “ домати и варено червено цвекло.
Отивам да слагам масата .
Честит празник и на именниците честито!
Наздраве.
Виж целия пост
# 12
Аз пък изобщо не обичам шаран, никога не съм си и правила труда да го готвя, мъжа ми пък изобщо не обича никаква риба, и за мен си взимам само сьомга, ципура, или скумрия, но скумрията много мирише и избягвам да я готвя, понякога когато ми се прияде си купувам готова. Но тази година минахме без никаква риба, изобщо не се и сетихме да купим.
Виж целия пост
# 13
И децата не ядат шаран. За тях взимам сьомга. Днес шаран за да разнообразим, те хапнаха малко ние повече и останалото си прибрахме в кутия. За сведение супер става на жарава увит в повечко фолио.
Виж целия пост
# 14
Приготвен на скара шаранът става вкусен. Иначе наистина е доста тлъст и мазен.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия