Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

"За" и "против" да кажеш на приятел, че си си купил нещо скъпо?

  • 10 172
  • 249

Анкета

"За" и "против" да кажеш на приятел, че си си купил нещо скъпо?

Опции:

# 45
Понеже доста хора казват, че темата им е неясна, ще се опитам да опиша нещата.

Аз и Пена сме приятелки от 10 години и си помагаме, когато трябва. Пена вижда, че съм си купила робот за чистене и казва, че този робот не може да си го позволи. След две седмици си купувам апартамент в Поморие. Гана ( позната на Пена е нотариус и по стечение на обстоятелствата ще изповяда моята сделка). Какво правя аз? Казвам веднага на Пена, защото е ясно, че почти веднага ще го разбере от Гана, или тактично си замълчавам и се правя на разсеяна, докато Пена не ми намекне за покупката.
Казвам на Пена. Явно, че и това не може да си позволи, но по-добре да разбере от мен, иначе няма да сме приятелки повече.
Виж целия пост
# 46
Защо трябва да се дава отчет кой какво и как си е купил, особено ако не е попитан? Ако Пена ми е толкова близка приятелка, най- малкото ще знае, че си търся жилище. Щом съм сметнала, че не е необходимо да знае, няма защо да споделям и че съм се сдобила с такова.
Виж целия пост
# 47
Ами и аз не считам, че мога да си позволя прахосмукачка робот. Това не значи че настрани нямам петцифрена сума, която след 2-3г. искам да инвестирам в жилище. Въпрос на приоритизиране на бюджета и разпределението му. Така че накрая всичко опира до базовите отношения между хората.
Виж целия пост
# 48
Зависи. И зависи от това какъв точно е доходът и възможностите на приятелите ми.
Друг подобен казус е за щастието в любовта. Близо пет месеца криех от приятели, че имам перфектен мъж. Разбраха го, чак на парти на рожденният ми ден. И понеже вече го видяха, че не е толкова красив, а в моите очи е най-красивият, спокойно си го възхвалявам...🤪 Но някои неща от характерът му, изключително хубави и редки черти, не споделям. Защото знам, че те не попадат на такива мъже.... Защо да си навирам щастието след като те са  си нещастни?
Виж целия пост
# 49
Наистина не знам как да го кажа така, че да не прозвучи безсърдечно, но колкото и добра приятелка да ми е Пена и да си помагаме, няма да се съобразявам с нейните финансови възможности. Също, колкото аз съм нейна добра приятелка и си помагаме, не виждам защо тя да се съобразява с моите финансови възможности.
В конкретния случай за имота много зависи дали бих споделила от две неща - дали Пена е завистлива и дали има навика да муфти - пари, почерпки, нощувки на аванта/промоция. Ама пък ако отговорите и на двете дали-та са положителни, то и Пена няма да ми е приятелка.
Виж целия пост
# 50
Честно казано, не съм от хората, които тръбят наляво и надясно, че съм си купила нещо скъпо. Ако ме попита колко струва - няма да излъжа. Но не и да ми държат сметка, каква заплата взимам и как си я харча. Също както аз никога не съм се интересувала от това кой какви възможости има и как си определя попупките.
Виж целия пост
# 51
Наистина не знам как да го кажа така, че да не прозвучи безсърдечно, но колкото и добра приятелка да ми е Пена и да си помагаме, няма да се съобразявам с нейните финансови възможности.

Предполагам, че не го мислиш за всички области от живота. Например съвсем нормално е ако правите сбирка на приятели или на класа, и не всички са заможни, да се избират по-евтини кръчми. Или ако ще ходите заедно на хотел ще се задоволиш с по-ниска категория или изобщо няма да тръгваш.
Виж целия пост
# 52
"Изобщо няма да тръгваш" е най-добрият вариант. Ако на човек не му харесва дадено място, защо да ходи?
Виж целия пост
# 53
"Изобщо няма да тръгваш" е най-добрият вариант. Ако на човек не му харесва дадено място, защо да ходи?

Заради радостта от общуването и компанията.
Виж целия пост
# 54
Така е, всеки прави каквото му е приятно. Аз не съм виждала моите съученици откакто завърших гимназия. С едно, две изключения.
Виж целия пост
# 55
"Изобщо няма да тръгваш" е най-добрият вариант. Ако на човек не му харесва дадено място, защо да ходи?

Заради приятеля, да се видите. На никого няма да му падне короната от евтина кръчма, ако иска да се види с приятел.
Виж целия пост
# 56
Да, не съм казала нищо за кръчми, по-горе написах за съучениците. С приятелите ми сме горе-долу с еднакви възможности.
Виж целия пост
# 57
Нямаш ли стари приятели от някога? А и ние се събираме (събирахме) редовно съучениците.
Виж целия пост
# 58
Имам, но и те са с подобни възможности на моите, не съм толкова космополитна личност и не съм се сприятелява с хора от разнообразни социални прослойки. А на съучениците (без изключенията), вече не им помня и имената.

П.п. аз вече и студентските си години започнах да забравям, а не бяха толкова отдавна...
Виж целия пост
# 59
Едно е да се съобразя с нея къде да ходим двете, съвсем друго е умишлено да си кютам с нисък личен (или семеен) стандарт, стари уреди, малко жилище и т.н.,само защото тя не може да си позволи. В конкретния случай ми се вижда абсурдно аз да не си взема румба, само защото Пена не може да си вземе. Пена ли ще дойде да ми чисти къщата?
Между другото, в моите приятелства или сме на равна нога, или аз съм по-бедната. Точно от позицията на Пена такива отношения според мен са много сбъркани.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия