Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Детето не дава да го хващат/държат за ръцете

  • 1 436
  • 8
Здравейте. Имам дъщеря, която скоро ще навърши пълни 16 месеца. Откак се е родила, никога не съм успявала да я държа за ръчичките, защото си ги дърпа, става нервна и започва да ме пляска през ръцете да не й ги хващам. Сега е в период, в който се учи да върви и си мислех, че с желанието си да проходи ще иска да ме хваща за ръцете като опора и да вървим заедно, но уви - търси да се хване само за неподвижни предмети. Дори ръчичка за здрависване едвам успявам да й хвана, гледа да се отскубне за секунди, сякаш й е адски неприятно. Въпросът ми е трябва ли да се притеснявам от това и имате ли идея дали това е алармиращ сигнал за нещо? Търсих подобни теми в Гугъл, но не ми излезе нищо конкретно за този проблем.
Виж целия пост
# 1
И двете ми деца не даваха да ги държа за ръце като проходиха. Падаха, ставаха и пак продължаваха. Нищо обезпокоително няма, просто детето иска да е самостоятелно. Окуражавайте го.
Виж целия пост
# 2
Моят син също не даваше да го държат за ръцете, проходи си съвсем сам, без никога да мъ е помагано на 13м. Не мисля, че има място за притеснение.
Но ако по принцип не й е приятно да я докосвате и тн. може би става дума за някакво сензорно нарушение.
Виж целия пост
# 3
Аз не съм държала децата си за ръце като прохождаха. Те не обичаха и аз понеже съм висока също не държах да се превивам на две с часове. Не виждам нищо обезпокоително, ако дете не иска да върви хванато за ръка.
Нали не ви отблъсква да не я докосвате и да я оставите сама през другото време?
Виж целия пост
# 4
Много ви благодаря за отговорите! Нямате си представа какво облекчение ми носите... Да, иначе няма други проблеми, гушкаме се, милвам/галя я, закачаме се, гъделичкаме се, обича масажчета или пък да седи облегната в мен, просто пробвам ли да я хвана за ръцете, почва да издивява. Нито иска да бъде хващана, нито тя самата да хваща (освен бебешкия рефлекс да хваща пръст като беше по-малка). Ще приема просто, че от сега се бори за самостоятелност и независимост и ще се опитам да не обръщам внимание на това. Още веднъж благодаря! Hug
Виж целия пост
# 5
Няма за какво да се притесняваш, освен за момента в който ще махнете количката и ще се разхождате навън. Там детето е доста желателно да е за ръка, и става голяма драма понякога. Според мен вкъщи я оставете да си ходи самичка, но от сега започвайте да обяснявате че навън мама се държи за ръкичка.
Виж целия пост
# 6
Дъщеря ми е на почти годинка проходи рано...от скоро от 4-ти януари е с буйки навън дърпа се не иска да ми даде ръка, аз се притеснявам да не падне 😄явно е по-самостятелна
Виж целия пост
# 7
За навън си мислех да взема от тези бебешките ранички с каишка (въпреки, че мъжът ми се шегува, че ще ходя да разхождам "кучето")
Виж целия пост
# 8
Дъщеря ми също, като прохождаше, нямаше доверие нито на мен, нито на други хора да я държат за ръка. Само за неподвижни неща се държеше, но като започна да ходи стабилно, започна да ме хваща за ръката и да ме дърпа да ходим там, където си е наумила. И сега е така, като ѝ трябва някой, отива и започва да го дърпа за ръката - да излезе от стаята, да отиде в друга стая, да излезе на двора, на улицата, да влезе при кучетата, котките или кокошките, да отиде на батута... Щото не може да отваря залостени врати, да се качва сама на някои места, по-нататък сигурно хич няма да ме дърпа да ходя с нея.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия