Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Адаптираха ли се в яслата вашите 2-годишни деца?

  • 1 306
  • 19
Здравейте. Въпросът ми е към тези от вас, които са пуснали детето си на ясла на 2-годишна възраст. Успяха ли да се адаптират децата ви? Как и за колко време? Възможно ли е да тръгнат без рев и драми или това е неизбежно. Според вас, подходяща ли е възрастта за тръгване в детско заведение или смятате, че е по-добре да се изчака 1ва група в ДГ? Вашите деца говореха ли вече, ползваха ли все още памперси и как приеха промяната? Ще съм благодарна да прочета вашите истории.

Интересувам се, защото планирам наесен да пусна сина ми във втора яслена група, когато ще е на 2г. и половина. Но имам много притеснения дали няма да е рано за него. Не искам да му причинявам стрес, но от друга страна мисля, че ще му се отрази добре да е сред други деца и да общува с тях. Затова съм раздвоена и бих искала да събера информация от други майки.
Виж целия пост
# 1
Дъщеря ми тръгна на ясла на година и три месеца. Адаптира се веднага, без рев и драми, много й хареса. Госпожите от яслата за нула време я отказаха от памперс и започна да ползва само гърне. Съответно после в ДГ пак нямаше драми, беше свикнала, което беше добре тъй като отиде в детска градина без нито едно познато дете от яслата. Но моето дете е изключително социално, много общителна е и контактите с деца й бяха важни. Ако не беше, може би щеше да е по друг начин. Другата страна - боледуването. Има си го. Моята е боледувала нормално, като в детската градина разреди боледуванията до степен да не е имала нито един отсъстващ ден в течение на месеци.
Виж целия пост
# 2
Адаптира се много бързо, сутрин пееше на път за яслата. Накрая баща й стигна до извода, че е трябвало да я запишем по-рано. Но тя е много социална, търси деца, общува, така че децата там, учителките (имаше две във втора яслена група) и помощник възпитателките й паснаха от първия ден.
Виж целия пост
# 3
Точно на 2 години тръгна и не се адаптира изобщо. Това е най-смотаната възраст, по-малките се адаптират по-лесно от 2-годишните. Рева и се търкаля по земята почти до последно, плюс, че се съдра да боледува.
След месец и половина лятна пауза тръгна в първа група на детската градина, в нова градина, с нови деца и учителки, от ден първи с усмивка. Ако имах възможност никога не бих го пуснала на ясла, а директно на градина.
По другите въпроси - на две години не говореше, ползваше памперси в началото, около месец и нещо.
Виж целия пост
# 4
Децата са различни. Това, че друго е или не е плакало, не значи, че и при твоето дете ще е така.

Моят го пуснах на 1,6 г. и доста ревеше в началото. После се адаптира и му хареса дори. В градината ходеше с още по-голямо желание, докато други деца до послдено не свикнаха.
За боледуването са ти писали - неизбежно е, когато се смеси с децата. Дали ще се случи в ясла, градина или училище, все ще си преболедува. Аз лично давах имуностимуланти и хомеопатия чат-пат. Все още зимата давам за имунитета, въпреки че е 3ти клас.

По-голям проблем е махането на памперса. В яслата няма да се занимават, така че трябва да е махнат лятото още.

Като цяло яслата му подейства добре, понеже преди това беше лепнат за мен, а после стана един отворен и намахан, приказлив.
Виж целия пост
# 5
Как да не се занимават в яслата? Повечето деца са с памперси там, занимават се, разбира се, даже им е по-лесно, отколкото да сменят напишкани гащи и чаршафи. Виж, в градината ги искат без памперси, там вече няма кой да преобува.
Виж целия пост
# 6
Следя...моето дете е януари и ще доста над 2г.като я пусна на ясла ...ама няма как ....тя сега е такава ревла представям си. ....
Виж целия пост
# 7
Как да не се занимават в яслата? Повечето деца са с памперси там, занимават се, разбира се, даже им е по-лесно, отколкото да сменят напишкани гащи и чаршафи. Виж, в градината ги искат без памперси, там вече няма кой да преобува.

Мисълта ми беше, че не се занимават да ги учат без памперс. На 2,6 г. все пак е добре детето да е без такъв.
Виж целия пост
# 8
Всяко дете е различно. Моята дъщеря тръгна точно на 2 г. Не свикна цяла година, беше голяма драма, но тя си е такава. Не е много социална, много е срамежлива и чувствителна. Сега е втора година на градина, уж се прибира в страхотно настроение, но на следващата сутрин пак я оставям ревяща. Има си и такива деца, какво да правиш. Аз самата мразех да ходя на градина без реална причина и си плачех всеки ден, то детето ми на кой да прилича 😄.
Виж целия пост
# 9
Аз пък съм ходела с желание и съм си пяла😄  ....дано по това прилича на мен.
Малко извън темата но ако има януарчета кога ги пуснахте на ясла
Виж целия пост
# 10
Тръгна септември и тъкмо се адаптира и спряха драмите и ни затвориха ...
Сега  започваме наново всичко. Дано този път стане  по-бърза адапатцията , че сутрин сърцето ми се къса.
Виж целия пост
# 11
Моето дете тръгна на 2 години и 1 месец на ясла. До скоро беше най-ревящото и криво дете на света и много се притеснявах как ще се адаптира. Поплакваше малко първата седмица, но винаги излизаше щастлива. След месец започна да става сама да ходи, смееше, пееше по пътя за там. Даже сама се отказа от детската количка и държеше да вървим пеша, защото сме на 5 минути от яслата. Тъпо стана, че затвориха декември. Имаше малко нежелание сега като отвориха, но вече влиза в яслата без да ми каже Чао дори Grinning Тъпото е, че отново иска да я водя с количка. Иначе си ходи с памперс. Там ги слагат на гърне.

Много неща научи в яслата, изключително съм доволна. Тя не говореше до яслата, започна да говори, да пее, да танцува, сама да се храни, да иска да сяда на гърне. Много ѝ харесва контакта с децата.

За болдуването - разболя се на 3 ден от тръгването, но няма как. Децата са различни, едни много болдуват, други не. Едни се адаптират, други не и така. В нашата група все още има деца, дето плачат много всеки път. Индивидуално е.
Виж целия пост
# 12
Аз пък съм ходела с желание и съм си пяла😄  ....дано по това прилича на мен.
Малко извън темата но ако има януарчета кога ги пуснахте на ясла
Моето януарче тръгна на година и 9 месеца. Ходеше на три пъти за по няколко дена, че после почваха сополи, температура, едно тичане в спешното имахме даже. Паузите между ходенията бяха от почти месец, до пълно възстановяване. Хич не се адаптира покрай тези паузи, после дойде извънредното положение, тежка бременност, новородено, та още не смея да го пусна 🙄
Виж целия пост
# 13
Благодаря на всички, че споделяте своите истории. Страхотно е да прочета, че има и деца, на които им харесва да ходят, тъй като обикновено отзивите за яслите не са много добри.

Първоначално мислех да пусна сина ми направо в 1ва група ДГ, но после си промених решението. Той е роден през пролетта и затова реших, че наесен би било подходяща възраст за тръгване в детско заведение. Все още не говори и много се надявам до тогава да е проговорил. За памперса, от няколко месеца си казва(т.е. показва) за голямата нужда и си я върши на гърнето. За пиш, обаче, все още не съобщава и ако не го подканя да пишка на гърнето, си пишка в памперса. Това е и причината все още да е с памперс. Надявам се до пролетта вече да го махнем окончателно.

Имам и по-голяма дъщеря, която е много социална и самостоятелна. Тя тръгна направо в 1ва група ДГ и много бързо се адаптира. Но всички ми казват, че с момчетата не е така, с тях било по-трудно. Но аз все пак си мисля, че си е до дете, а не до пол.
Виж целия пост
# 14
Щом е почнал да си казва, лятото ще махнете памперса, така че може да е без такъв наесен в яслата.
За адаптацията е важно и къде точно ще се паднете и какви са лелките.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия