Индукционни котлони, тема N2

  • 29 494
  • 755
Тук ще продължим обсъждането на индукционни котлони.
Ако имате да кажете нещо по темата - изразете го с повече от една дума. Пускането на едносрични постинги, публикации с емотикон/и без текст, отговори "запис", както и публикации с цел трупане на брой мнения, не се толерират!
    Ако желаете да следите дадена тема, включете известяването за нея или използвайте бутона Харесва ми, за да я добавите и в списъка с харесани от Вас теми, достъпен от лявата колона на първа страница на сайта.

Линк към старата тема: https://www.bg-mamma.com/?topic=588988
Виж целия пост
# 1
Най- смислената ми покупка! Много се радвам, че четейки в темата за газови плотове, тогава мислех за такъв комбиниран с керамика една дама направо сравнение. До тогава знаех за тях само, че са капризни на съдове. Вече съм фен, няма да се върна на керамичен никога, за газ пък съвсем да не говорим
Виж целия пост
# 2
И аз преди бях на газ. Индукцията е незаменима. Бърза, икономична, прецизна и лесна за почистване.
Виж целия пост
# 3
И ние сме много доволни, всичко става за секунди и регулирането на степените се отразява на храната в реално време, като при газ, а не със забавяне.

В предната тема писах за АЕГ-то и че плотът не ми се вижда така блестящ като обикновения стъклокерамичен, който ползвахме преди. Няма разлика и след почистване със специалния препарат, препоръчан в сайта на производителя, но ще го преживея. Просто не го заглеждам толкова. Иначе да, понеже не се нагрява и ако има падналаха храна, не изгаря, почистването е по-лесно.

Малко ме дразни писукането - ако вдигнеш тигана да обърнеш палачинка или да разпределиш храната, ведага сигнализира, че няма съд. При почистване като пипнеш копчетата с влажна кърпа, пак. Не намерихме опция за изключване.

Мъжът ми вече съсипа една тенджера Laughing беше свикнал да сложи на котлона с малко олио и спокойно да си нареже лук, примерно. Да, ама не! С индукцията всичко е светкавично!
Виж целия пост
# 4
О, да, и аз бая загарях докато свикна, че тук реално не отнема и минута. И моя много пиука- като сложиш нещо близо до копчетата, като го напръскам с препарат, но не е такава драма. Постепенно подмених посудата, сега гледам като купувам и това е. Не съм имала проблем нещо да е обозначено за индукция, а да не става.
Виж целия пост
# 5
НСЧ в упътването ви няма ли точка "OffSound Control (Деактивиране и активиране на звуците)" Аег я имат тази функция като цяло.
При някои ситуации пак ще пиука но по-рядко. Ако има мокро върху контролите винаги ще пиука, това е защитата от изкипяване.
Виж целия пост
# 6
Моят е Neff и има опция за изключване, за да не писука при чистене.
Една от най-добрите ми инвестиции.
Виж целия пост
# 7
Аз съм с котлони на Беко и намирам негативи, които засенчват позитивите за мен.
Плюсове:
- много бързо сгрява съдържанието на съда,
- бързо изстива самият котлон след ползване,
- котката не може да включи котлона през деня (т.е. и да опита, ако няма съд отгоре, няма да започне да нагрява) - това ми беше водещо като го избирах.

Минусът е, че не осигурява постоянно нагряване на по-ниските степени.Моят е с девет степени, като само на 9 работи без да спира, естествено. На останалите степени индуцира на интервали, примерно пет секунди индуцира - една не индуцира; четири индуцира - две не и т.н. Това ми се струва, че влияе негативно на процеса на готвене, не знам и аз как да го обясня. Някой може ли да каже по-скъпите марки работят на същия принцип?

Отделно Беко-то дава много дефекти, на единия котлон девета степен не му работи както трябва, на друг шеста, седма и осма степен му се разбъркаха, и такива дразнещи проблеми. Марката е калпава и НЕ я препоръчвам.
Виж целия пост
# 8
Това сме го дискутирали - поне до 3-та степен не долавям прекъсвания. По-надолу не съм и опитвала - на 1 и 2 какво да правя? Някои по-стари модели и такива от нисък клас сигурно нагряват 5 секунди и после почиват толкова, но по-скъпите предполагам нагряват 0,5 секунди и после почиват пак толкова и не се усеща. Може и още по-кратки да са периодите, не знам, ама не се усеща.
Виж целия пост
# 9
Ясно, значи си е измислено. Жалко, че и пари искат в замяна Grinning Мерси!
Виж целия пост
# 10
Моят Бош на 4-та степен от 9 също се чува как тръгва и спира през кратки интервали. Не е и най-високоия клас на Бош, де (не е евтин, но има по-скъпи), но все пак едва ли е ненормално. Може пък и от ел. инсталация да зависи нещо, не знам, не им разбирам на тоците. Едно обаче мога да кажа със сигурност - не се отразява на готвенето. Слагаш нещо да къкри на 3.5 - 4, и то си къкри. Масло като разтапям ползвам даже 2-ра степен или 2.5 - съвсем каквото очаквам се получава.
Виж целия пост
# 11
Нашето АЕГ до 3-та сме го пробвали и не сме забелязвали да спира.
Виж целия пост
# 12
Velicka, наистина, на ниски степени спират и почват но за да няма температурен хистерезис се купуват добри съдове които са с термоакомулаторни дъна.
Виж целия пост
# 13
Има макар и рядко котлони, които увеличават мощността си от 0 до 100% плавно, без спри/тръгни както повечето.
А по-евтините вместо да тръгват и спират през 1-2 секунди, го правят през 3-4-5 секунди, което е много дразнещо.
Виж целия пост
# 14
Има макар и рядко котлони, които увеличават мощността си от 0 до 100% плавно, без спри/тръгни както повечето.

Логично е да има, все пак това е стандартен метод за автоматизиране и не е и кой знае колко скъп. Но не се наемам да твърдя конкретно какво има и какво няма, защото не се занимавам с това. Освен това не знам и дали е нужно, защото топлинните процеси са много инертни и прекъсвания за секунда или за части от секундата на практика се заглаждат и изглеждат като плавно управление. За мен е важно, че моят котлон не спира, а как е постигнато е вторичен въпрос, ако някой е любопитен.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия